Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/11/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Κουσελάς προς Μπασιάκο :Θα αποζημιωθούν οι
τοματοπαραγωγοί της περιοχής Τριφυλίας;»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΕΡΩΤΗΣΗ  ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο
(των εκλογών...) καμία υπόσχεση δεν ισχύει
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ερώτηση Κουσελά για τους τοματοπαραγωγούς»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο
(των... εκλογών) καμία υπόσχεση δεν ισχύει
ΕΡΩΤΗΣΗ  ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο (των εκλογών...) καμιά υπόσχεση δεν ισχύει

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας του να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές για την κανονική αποζημίωση, μέσω ΕΛΓΑ, των τοματοπαραγωγών του Ν. Μεσσηνίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Σε συνέχεια της 13805/1-9-2006 Ερώτησής μου για το ίδιο θέμα και της 2188/19-9-2006 Απάντησής σας, είμαι αναγκασμένος να επανέλθω, διότι μέχρι σήμερα καμιά λύση, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις, δεν έχει δοθεί στο πρόβλημα.

Αντίθετα, οι τοματοπαραγωγοί είναι ανάστατοι διότι αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν προεκλογικά, με υποσχέσεις που δεν τηρούνται «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο» των Νομαρχιακών και των δημοτικών εκλογών.

Για το ίδιο θέμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, με ομόφωνη Απόφαση της Συνεδρίασής του της 6-11-2006, διαμαρτύρεται έντονα διότι το Υπουργείο αθέτησε την υπόσχεσή του απέναντι στους τοματοπαραγωγούς, δηλαδή ότι θα τους αποζημιώσει με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ και απαιτεί συνάντηση με τον κ. Υπουργό για άμεση επίλυση του θέματος και καταβολή αποζημίωσης, όπως δεσμεύτηκε ο Γ.Γ. του Υπουργείου στην προηγούμενη συνάντηση των παραγωγών.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου στο Υπουργείο, των παραγωγών με το Γενικό Γραμματέα κ. Σκιαδά, παρουσία του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκου και βουλευτών, ο κ. Σκιαδάς, σε συνεννόηση με τον Υπουργό, δεσμεύτηκε να λυθεί το θέμα αυτό, μέσα από τις κανονικές διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

‘Εκτοτε, δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος στο θέμα, αντίθετα ο ΕΛΓΑ απορρίπτει ως μη συμβατές με τον Κανονισμό του τις μελέτες καθηγητών-γεωπόνων για τις ζημιές, οι οποίες σαφώς αναφέρουν τις επιπτώσεις του καύσωνα στην παραγωγή,

Επειδή το θέμα, από ότι πληροφορούμαι, παραπέμφθηκε σε 6μελή επιτροπή καθηγητών και γεωπόνων του νομού, του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου, με κίνδυνο να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες,

Επειδή στις 31/8/2006 και με απόφαση του Διοικητή του ΕΛΓΑ δόθηκε αποζημίωση, με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης (με τις κανονικές διαδικασίες του ΕΛΓΑ) σε ζημιές καλλιεργειών τομάτας από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού, που είναι εκτός Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και στα καπνά, στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία, όπου οι ζημιές αφορούσαν χιλιάδες στρέμματα, ενώ στη Μεσσηνία αφορούν 700 στρέμματα υπαίθριας και 450 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας τομάτας,

Επειδή οι Μεσσήνιοι τοματοπαραγωγοί δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και εύλογα διεκδικούν να έχουν τουλάχιστον την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση με ανάλογες περιπτώσεις για τις οποίες βρήκε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες λύση ο ΕΛΓΑ, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους τοματοπαραγωγούς ή αυτές ήταν μόνο για προεκλογική χρήση;

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καταβληθούν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις, με τις κανονικές διαδικασίες του ΕΛΓΑ, όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; »