Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/11/2006

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Ομιλία Κουσελά στη Βουλή για τους
πυροσβέστες
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η προστασία της Περιφέρειας από φυσικές καταστροφές
και το Πυροσβεστικό Σώμα χρειάζονται πολύ περισσότερα
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Περισσότερα χρήματα για προστασία
και Πυροσβεστική
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η προστασία της Περιφέρειας από φυσικές καταστροφές και το Π.Σ. χρειάζονται πολύ περισσότερα

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ/ν του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν ορισμένα άρθρα που εμπεριέχουν θετικές διατάξεις, το νομοσχέδιο στο σύνολό του υπολείπεται κατά πολύ ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης των προβλημάτων στη δομή και στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενός Σώματος η συμβολή του οποίου στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, για τη ζωή και για την περιουσία των πολιτών, είναι μεγάλη και αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν καλύπτει την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα πολιτικής προστασίας, ανάγκη που αναδείχθηκε μετά τα πρόσφατα θλιβερά αποτελέσματα των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού στη Μάνη, στη Χαλκιδική και αλλού. Δεν αναφέρομαι στον πολιτικό συντονισμό για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, αλλά στον επιχειρησιακό συντονισμό την ώρα της κρίσης, όταν συμβαίνουν τα καταστροφικά φαινόμενα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, για το οποίο ευθύνεται και η Κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε παράνομα και για πελατειακούς λόγους, διαγωνισμό πρόσληψης 264 πυροσβεστών –που βέβαια δεν θα έλυνε συνολικά το πρόβλημα-, ενώ τίθενται θέματα διαβλητότητας για την υπερμοριοδότηση της συνέντευξης στον διαγωνισμό που έκανε για την πρόσληψη 600 πυροσβεστών.

Η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν προεκλογικά την πρόσληψη 3.000 πυροσβεστών. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό το έκανε για να αποσπάσει την ψήφο των συμβασιούχων.

Κι όμως, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή παραμένουν κενές 4.000 οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα !

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να κρατούνται σε ομηρία οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, που δεν ασχολούνται με βοηθητικό έργο, όπως κακώς υποστηρίζεται στο νομοσχέδιο. Αντίθετα, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες απασχολούνται με κανονικό έργο πυρόσβεσης και διάσωσης. Εργάζονται τις περισσότερες φορές –και κακώς- με χαμηλότερες αμοιβές και παροχές, χωρίς να τους αναγνωρίζονται υπερωρίες, αρκετές φορές χωρίς να διαθέτουν τα στοιχειώδη αναγκαία και προβλεπόμενα μέσα προστασίας που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αποκατασταθούν, όχι μόνο γιατί ήδη τους δικαιώνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και γιατί, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας στη χώρα μας, πέραν της εποχιακής απασχόλησης, έχουν αντικείμενο και έργο να επιτελέσουν σε μόνιμη και διαρκή βάση.

Το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να ενισχυθεί με επαρκή στελέχωση μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές προσλήψεις και επαρκή κονδύλια. Δεν καταλαβαίνει κανείς σε αυτή την Αίθουσα πώς η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βρεί δεκαπέντε και πλέον εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν προσλήψεις αγροφυλάκων και δεν έχει τα αντίστοιχα κονδύλια για προσλήψεις πυροσβεστών, όταν βλέπουμε τι γίνεται κάθε φορά με τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές !

Από την άλλη, μία σειρά από βασικά αιτήματα του προσωπικού εξακολουθούν, δυστυχώς, να παραμένουν ανικανοποίητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στα χιλιάδες ρεπό που η Κυβέρνηση χρωστά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Μιλάω για την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, για την οποία είχε ως Αντιπολίτευση δεσμευθεί και στη θέση της έβαλε τα ψίχουλα των 14 ευρώ το μήνα. Αναφέρομαι στο επίδομα των 176 ευρώ, για το οποίο και πάλι δεσμεύθηκε και που δεν αφορά μόνο τους πυροσβέστες. Αναφέρομαι στην επέκταση της μάχιμης πενταετίας, καθώς και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που δυστυχώς δεν διασφαλίζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όλα αυτά ήταν θέματα που οι πυροσβέστες περίμεναν -και όλοι μας περιμέναμε- να αντιμετωπισθούν, από ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται ειδικά στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στον Προϋπολογισμό του 2007 επιβάλλεται να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους για πρόληψη και προστασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι δυστυχώς συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Αν αυτό δεν γίνει, η Κυβέρνηση θα δείξει ακόμη μια φορά ότι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως μπροστά στις οδυνηρές εμπειρίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έχουν πλήξει κατά καιρούς ολόκληρες περιοχές και που προσθέτουν ένα ακόμα πρόβλημα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια!»