Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/10/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Όχι άλλους έμμεσους φόρους»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Όχι άλλους νέους έμμεσους φόρους
Πάρτε πίσω τον άδικο φόρο στα τσιγάρα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ
ΝΕΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
Πάρτε πίσω τον άδικο φόρο στα τσιγάρα»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

«Πάρτε πίσω τον άδικο φόρο στα τσιγάρα
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Δώρο 80 εκ. ευρώ στις πολυεθνικές καπνού

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και των εκτός του κρατικού προϋπολογισμού φορέων και φορολογικές ρυθμίσεις», τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέσα από το συζητούμενο νομοσχέδιο χαρίζετε 80.000.000 ευρώ στην πολυεθνική Phillip Morris, την ίδια στιγμή που αρνείστε να δώσετε ουσιαστικές αυξήσεις στους δασκάλους δίνετε 17 ευρώ το μήνα, την ώρα που ξέρετε πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους σε ό,τι αφορά την παιδεία και ενώ απεργούν για τρίτη συνεχή εβδομάδα”.

Αυτό σημείωσε ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία τσιγάρων.

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του ο κ. Κουσελάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυξάνετε αναδρομικά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τον ελάχιστο ειδικό φόρο στα τσιγάρα. Και είναι, κύριοι της κυβέρνησης, δικός σας ο φόρος. Εσείς για πρώτη φορά πέρυσι ψηφίσατε αυτόν τον ελάχιστο ειδικό φόρο. Με το φόρο αυτό, όπως ακούστηκε κατά κόρον, επιβαρύνατε αποκλειστικά τα ελληνικά σήματα, που αποτελούν το 80% της παραγωγής των ελληνικών καπνοβιομηχανιών και ευνοείτε σκανδαλωδώς και προκλητικά τις ξένες καπνοβιομηχανίες. Ετσι παρεμβαίνετε στον ίδιο τον ανταγωνισμό.

Αν υπήρχε Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματικά ανεξάρτητη, θα έπρεπε να εγκαλέσει την ίδια την Κυβέρνηση για την παρέμβαση και τη διαστρέβλωση που κάνει, αντί να προστατεύει, όπως λέει στα λόγια, τον υγιή ανταγωνισμό.

Αφαιρείτε θέσεις εργασίας από τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες και πλήττετε, πέραν των άλλων, την ανάπτυξη στην ίδια την περιφέρεια. Στη Μεσσηνία είναι όλοι εναντίον αυτής της ρύθμισης που κάνατε το 2005 και τώρα την επαυξάνετε. Είναι εναντίον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο, οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Ομως εσείς δεν ακούτε, έχετε βουλώσει τα αυτιά σας.

Σας είπαμε και στην Επιτροπή, ότι η καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ (όπως άλλωστε και η ΣΕΚΑΠ και οι υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες) δίνει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε εργαζομένους, σε ένα νομό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την αποβιομηχάνιση. Στρέφεστε με την επιλογή σας αυτή κατά των οικονομικά ασθενέστερων που καπνίζουν οικονομικά τσιγάρα και συμβάλλετε στην αύξηση του τιμάριθμου και του πληθωρισμού.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κωφεύετε στις θέσεις των εργαζομένων και της καπνοβιομηχανίας που σας προτείνουν τη θέσπιση του αναλογικού φόρου. Θα εισπράξει ναι ή όχι το δημόσιο μέσα από τη θέσπιση αυτού του αναλογικού φόρου περισσότερα έσοδα; Αναμφισβήτητα θα είναι περισσότερα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιες είναι οι σχέσεις και οι δεσμοί οι οποίοι σας δένουν με τη Phillip Morris; Είναι τόσο ισχυροί, τόσο μεγάλοι;

Τελικά αυτή η κυβέρνηση είναι να αναρωτιέται κανείς, υποστηρίζει κύριε υπουργέ, τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, ή στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί σαν ντήλερ των ξένων καπνοβιομηχανιών;.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση οφείλει μετά την αποκάλυψη που έκανε ο κ. Φλέγκας ότι συζητήσατε κεκλεισμένων των θυρών με τη Phillip Morris να αποσύρετε το άρθρο 31. Το κατήγγειλε και δεν απαντήσατε. Δεν είχατε το σθένος να απαντήσετε. Ηταν επώνυμη και συγκεκριμένη η καταγγελία, ότι ενώ δεν καλέσατε, ούτε τους εργαζομένους, ούτε τις καπνοβιομηχανίες, για να συζητήσετε”.