Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/9/2006
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«εξηγησαν το αδικο τησ αποφασηση
τησ κυβερνησησ αλλα.
..
"Μάχη " από Κουσελά και Κατσιλιέρη στη
Βουλή για το φόρο στα φθηνά τσιγάρα
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να αποσυρθεί ο άδικος φόρος που πλήττει την
Καπνοβιομηχανία Καρέλια
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να αποσυρθεί ο άδικος φόρος που πλήττει
την καπνοβιομηχανία "Καρέλια¨
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Όχι στον φόρο που πλήττει την
καπνοβιομηχανία Καρέλια
ΚΟΥΣΕΛΑΣ - ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η νέα φορολογία πλήττει την ντόπια καπνοβιομηχανία

Οι φορομπηχτικές διατάξεις για την αύξηση των φόρων στα κινητά και στα τσιγάρα επιβαρύνουν τους καταναλωτές με 300.000.000 ευρώ στη διετία, δημιουργώντας σε ό,τι αφορά τα τσιγάρα νέα άνιση μεταχείριση για την ελληνική καπνοβιομηχανία”. Αυτό τόνισε ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς αγορεύοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της φορολογίας των τσιγάρων σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυξάνετε αναδρομικά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τον ελάχιστο ειδικό φόρο στα καπνά, στα τσιγάρα και μάλιστα αναδρομικά από 27-07-2006! Πριν καν ψηφίσουμε, ο φόρος αυτός έχει εφαρμοστεί. Τώρα θα ψηφιστεί, αλλά τον έχετε εφαρμόσει από τις 27 Ιουλίου. Πρώτη φορά τον εφαρμόσατε πέρυσι εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα.

Με το φόρο αυτό, όπως ακούστηκε κατά κόρον, επιβαρύνατε αποκλειστικά τα οικονομικά σήματα που αποτελούν το 80% της παραγωγής των ελληνικών καπνοβιομηχανιών. Και αυτό δεν το λέει ο υποφαινόμενος. Το ακούσατε και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της καπνοβιομηχανίας. Και ευνοείτε σκανδαλωδώς και προκλητικά τις ξένες καπνοβιομηχανίες.

Παρεμβαίνετε αθέμιτα στον ανταγωνισμό. Και εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή, θα έπρεπε να εγκαλέσει την κυβέρνηση για την παρέμβασή της αυτή στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, που κατά τα άλλα επαίρεστε ότι υπάρχει και ότι είστε θεματοφύλακάς της. Εσείς τη διαστρεβλώνετε.

Αφαιρείτε θέσεις εργασίας από τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες και πλήττετε πέραν των άλλων την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Στη Μεσσηνία είναι όλοι εναντίον αυτής της ρύθμισης: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ομόφωνα, το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι, όλες οι παραγωγικές τάξεις και όλα τα στρώματα! Εσείς έχετε βουλώσει τα αυτιά σας και δεν ακούτε κανένα! Απολύτως κανένα!

Η καπνοβιομηχανία “Καρέλια” στη Μεσσηνία είναι η μεγαλύτερη υγιής βιομηχανία, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και που πλήττεται ανεπανόρθωτα, μαζί με την οικονομία της περιοχής.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε υπουργέ, γιατί κωφεύετε στις θέσεις και της καπνοβιομηχανίας και των εργαζομένων. Και αναφέρομαι στην επιβολή αναλογικού φόρου, που θα προσφέρει σε σας, στο Δημόσιο, περισσότερα έσοδα από ό,τι ο συγκεκριμένος φόρος που επιβάλλετε. Σας είπα ότι ήδη μέσα σε ένα χρόνο η ελληνική καπνοβιομηχανία έχασε 9,9% μερίδιο αγοράς. Τόσο δυνατοί είναι οι δεσμοί φιλίας και εξάρτησης που έχετε με τις ξένες καπνοβιομηχανίες;”.