Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/9/2006
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΡΙΚ
Σφυροκόπημα ΠΑΣΟΚ κατά ΑΤΕ στη Βουλή»

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Σαφείς αποστάσεις Δούκα από τον διοικητή της Αγροτικής»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

«Οσμή σκανδάλων στην ΑΤΕ»

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006

Επίθεση στον κουμπάρο του Πρωθυπουργού για κακοδιαχείριση

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) Δημήτρη Μηλιάκο, κουμπάρο του Πρωθυπουργού, εξαπέλυσε χθες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας έσπευσε να κρατήσει - κατά την αξιωματική αντιπολίτευση - αποστάσεις από τη διοίκηση της ΑΤΕ, λέγοντας ότι «εμείς τη στηρίζουμε, αλλά εάν υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια κακή διαχείριση θα είμαστε αμείλικτοι».

Τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση της ΑΤΕ, επικεντρώθηκαν και στον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών, τον οποίο κατήγγειλαν ότι εσκεμμένα παλαιότερα κατέθεσε ψευδή στοιχεία για την οικονομική ευρωστία της ΑΤΕ. Οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Κουσελάς και Ανδρέας Μακρυπίδης υποστήριξαν ότι ενώ πέρυσι (3 Οκτωβρίου 2005), ο κ. Π. Δούκας έλεγε στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την τράπεζα με αρνητικά κεφάλαια (- 2,9%) έως την 31η Δεκεμβρίου του 2004, αποκαλύφθηκε ότι την ίδια περίοδο με υπηρεσιακά τους έγγραφα ο μεν διοικητής της ΑΤΕ ανέβαζε τον αντίστοιχο δείκτη στο 14,2%, ο δε υποδιοικητής κ. Δ. Βαράγκης στο 9,2%.

Οι καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αφορούσαν και τη συμμετοχή τής ξένης τράπεζας UBS στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ και στη διάθεση από αυτήν «πακέτου» 18 εκατομμυρίων μετοχών με προνομιακή μεταχείριση. Μάλιστα η συντονίστρια σε θέματα Οικονομίας Βάσω Παπανδρέου κατήγγειλε πως η UBS είναι ταυτόχρονα σύμβουλος, ανάδοχος και επενδυτής της ΑΤΕ και πως από την αγοραπωλησία των μετοχών καρπώθηκε περίπου 50 εκατ. ευρώ: «Καταθέστε τη συμφωνία στη Βουλή για να δούμε ποιοι τσέπωσαν τα 50 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον κ. Δ. Μηλιάκο λέγοντας ότι δέσμευσε για δέκα χρόνια περίπου 700 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό και πως «έσπρωξε πολλούς καλούς συνεταιρισμούς να καταθέσουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Πειραιώς». Αντίθετοι με την πολιτική τής διοίκησης της ΑΤΕ εμφανίσθηκαν επίσης και οι κ.κ. Δ. Τσιόγκας (ΚΚΕ) και Γ. Δραγασάκης (Συνασπισμός).