Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/1/2009

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για τις «κοινωνικές παροχές» της Κυβέρνησης και τον «Τειρεσία».

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για τις «κοινωνικές παροχές» της Κυβέρνησης και τον «Τειρεσία» .

Εφημερίδα ΦΩΝΗ   30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Ομιλία Κουσελά στην ολομέλεια της Βουλή.
Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για τις «κοινωνικές παροχές» της Κυβέρνησης και τον «Τειρεσία» .

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι.
Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για τις «κοινωνικές παροχές» της Κυβέρνησης και τον «Τειρεσία» .

Παρέμβαση του Δημήτρη Κουσελά για τις «κοινωνικές παροχές» της Κυβέρνησης και τον «Τειρεσία»

Κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων κ.α. διατάξεις» , ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του επί των άρθρων, επισήμανε ότι η τροπολογία για το «έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής», καθώς και το άρθρο 70 του νομοσχεδίου για τον Τειρεσία, «είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί η Κυβέρνηση. ‘Οπως στη συνέχεια τόνισε, «Τρία χρόνια τώρα, από το Σεπτέμβριo του 2006 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 έχουμε φέρει στη Βουλή τρείς Προτάσεις Νόμου για το επίδομα θέρμανσης. Στο διάστημα αυτό, η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι ανέβηκε κατά 49,3%, αλλά η Κυβέρνηση πεισματικά αρνήθηκε να χορηγήσει το επίδομα. Σήμερα που βρισκόμαστε προς το τέλος του χειμώνα, βαφτίζει το κρέας ψάρι. Ονομάζει το επίδομα θέρμανσης επίδομα κοινωνικής συνοχής -επίδομα κοινωνικής ενοχής θα λέω εγώ- και αποδέχεται να καταβάλλει το ποσό των 236.000.000 ευρώ για να δώσει κάποια ψίχουλα. Γιατί περί αυτού πρόκειται, τη στιγμή που μιλάμε για ποσά της τάξης των 100 μέχρι 200 ευρώ.

Πώς όμως θέλει να δώσει αυτά τα χρήματα; Παίρνοντας τα χρήματα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ενός Ταμείου που μεγαλόστομα ακούσαμε πολλές φορές από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι θα ξεκινούσε με 500.000.000 ευρώ το 2008 και θα κατέληγε με 2.000.000.000 ευρώ το 2010, ενός ταμείου που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε αυτούς που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το Ταμείο αυτό, λοιπόν, έρχονται να πάρουν τα 235.000.000 ευρώ. Και το επίδομα αυτό περί του οποίου μιλάμε δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα θέρμανσης, που εμείς τρεις φορές έχουμε προτείνει. Ούτε με το ύψος του επιδόματος, γιατί εμείς προτείναμε το επίδομα να δινόταν με κλιμάκωση σε τρεις ζώνες, από 300 μέχρι 500 ευρώ, ούτεμε τον αριθμό των δικαιούχων, αφού πέραν αυτών που βάζει η Κυβέρνηση, εμείς συμπεριλαμβάναμε και όλους αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον «Τειρεσία», ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποδείχθηκε μίζερη και άτολμη, αλλά και αδύναμη μπροστά στα τραπεζικά συμφέροντα, παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του της έδωσε άλλη μια ευκαιρία να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές σε ένα ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. «Εδώ και 2 μήνες», είπε, «σας υποβάλαμε με την Κυρία Κατσέλη μία πολύ ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένες επιμέρους προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και σας ζητήσαμε να την υιοθετήσετε. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε σήμερα, ακόμα και την τελευταία στιγμή, ότι αυτήν μας την πρόταση κυριολεκτικά την πετσοκόψατε. Αφήνετε απέξω το κύριο μέρος της πρότασής μας που αφορούσε τις επιταγές και τις συναλλαγματικές, όπου ζητούσαμε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στον Τειρεσία από τα τρία στα δύο χρόνια. Σας ζητήσαμε, ακόμα, η προθεσμία αναγγελίας να γίνει ένας μήνας και το κάνετε μία εβδομάδα. Σας ζητήσαμε να μη γράφεται κανένας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εάν δεν χρωστάει τουλάχιστον 1.000 ευρώ, από τα 150 που είναι σήμερα και εσείς το κάνετε 500 ευρώ. »

‘Οσο για τη ρύθμιση που επιτρέπει την τοποθέτηση επιδοτούμενων ανέργων στο Δημόσιο, ο κ. Κουσελάς τη χαρακτήρισε «αποθέωση της ρουσφετολογικής και πελατειακής πρακτικής της Ν.Δ, που δείχνει περίτρανα την εκ μέρους της παντελή έλλειψη σχεδίου για την απασχόληση» . ‘Όπως τόνισε στη συνέχεια, «αντί η Κυβέρνηση να διαθέσει αυτά τα χρήματα με μια άλλη λογική, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις απασχόλησης και να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας, επιχειρεί με τα 500 εκατομμύρια, τα οποία κυριολεκτικά αρπάζει από τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες, να εξαγοράσει συνειδήσεις, για να δημιουργήσει πολιτικούς ομήρους και μάλιστα στο Δημόσιο. Θυμάστε, κύριοι της Κυβέρνησης, τι λέγατε όταν συζητούσαμε τα θέματα των συμβασιούχων; Τι θα πείτε τώρα στους εξήντα χιλιάδες ανέργους που θέλετε να πάρετε με αυτήν τη διαδικασία στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια και χωρίς κανένα στοιχείο διαφάνειας; Θα τους πείτε ότι θα τους μονιμοποιήσετε αύριο, όταν θα λήξει ο χρόνος της σύμβασής τους; Αυτό είναι το πρόσωπο, της σύγχρονης παράταξης, της νέας παράταξης της Νέας Δημοκρατίας; Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο του κ. Καραμανλή; Με αυτό το πρόσωπο θέλετε να απευθυνθείτε σήμερα στους νέους ανθρώπους, στους ανέργους; Μοιράζοντας χιλιάρικα, με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς κανένα έλεγχο; Έτσι, κύριε Υπουργέ, εννοείτε εσείς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Έτσι εννοείτε τη διαχείριση των φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός; Αυτή είναι η λογική σας; »

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «Είναι πλέον φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών, αλλά με βάση τα δικά της παραταξιακά συμφέροντα και τις δημοσκοπήσεις. Δεν νομοθετεί για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα εκεί που υπάρχουν, αλλά για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, να εκτονώσει ταμειακά την οργή και την αγανάκτησή τους, μήπως και πάλι τους ξεγελάσει και τους πάρει την ψήφο. »

Καταλήγοντας, ο Μεσσήνιος βουλευτής χαρακτήρισε τα μέτρα «πελατειακές διευθετήσεις που εξαντλούν τα όποια δημοσιονομικά αποθέματα, χωρίς να δίνουν καμία προοπτική ούτε στον άνεργο, ούτε στον εργαζόμενο, ούτε στην οικονομία» και προειδοποίησε την Κυβέρνηση πως «με τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις, δεν θα καταφέρετε να ανατρέψετε το κλίμα, ούτε να κλείσετε την ψαλίδα των δημοσκοπήσεων. ‘Εχετε, πλέον, χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών»