Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/8/2006
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Πληγμα το "10" για το ΤΕΙ και την Καλαμάτα
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«Ο Δ. Κουσελάς για το Τ.Ε.Ι.»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ανεπανόρθωτο πλήγμα η βάση του
10 για το ΤΕΙ και την Καλαμάτα!
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«Ανεπανόρθωτο πλήγμα για το ΤΕΙ
και την Καλαμάτα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑ
Ανεπανόρθωτο πλήγμα για το ΤΕΙ και την Καλαμάτα

Συνειδητά και με σκοπό να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και οικονομία θέσπισε η κυβέρνηση τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του  ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος μάλιστα δηλώνει δικαιωμένος μετά την κάθετη μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ της Καλαμάτας

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του κ. Κουσελά τονίζονται τα εξής:

« Δυστυχώς, η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών δικαίωσε όχι μόνο τις ανησυχίες, αλλά και τις πιο αρνητικές μου προβλέψεις για την άμεση επίπτωση της βάσης του 10, που επέβαλε η Κυβέρνηση, στο ΤΕΙ και στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας.

‘Ηδη από το Φεβρουάριο του 2006, με ερώτησή μου στη Βουλή, είχα επισημάνει στην κα Γιαννάκου τις καταστροφικές συνέπειες της συγκεκριμένης πολιτικής της.

Το ίδιο ζήτημα είχα θέσει και με εισήγησή μου στη Γ΄Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ που έγινε στην Καλαμάτα το Μάϊο του 2006, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση της καταθέσαμε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, της ΚΕΔΚΕ και των τοπικών κοινωνιών. Και παρά τις προσπάθειές της κας Υπουργού να ρίξει στάχτη στα μάτια στις χιλιάδες των υποψήφιων, των γονιών τους, των φορέων και των θιγόμενων τοπικών κοινωνιών (όλοι θυμόμαστε τα όσα «καθησυχαστικά» είχε πει κατά την επίσκεψή της, φέτος τον Ιούλιο στην Καλαμάτα…), οι αριθμοί την διαψεύδουν!

Μιλάμε για μείωση των επιτυχόντων στο ΤΕΙ Καλαμάτας κατά 77% σε σχέση με πέρυσι και για πλήρωση των συνολικών θέσεων για πρωτοετείς στην Καλαμάτα μόλις κατά 19,3% ! Και όλα αυτά συνδυάζονται με συνολική μείωση των Μεσσήνιων επιτυχόντων κατά 35%, που δημιουργεί νέα αδιέξοδα για τους νέους του νομού μας και τις οικογένειές τους, παραδίδοντάς τους στα ιδιωτικά συμφέροντα της μεταλυκειακής παραπαιδείας.

Ακόμα χειρότερα, η συγκεκριμένη μαχαιριά στο ΤΕΙ της Καλαμάτας και στην αλληλένδετη με αυτό τοπική οικονομία, δεν είναι «έγκλημα στιγμιαίο»!

Αν οι τοπικοί φορείς και όλοι μας δεν αντιδράσουμε σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, το «έγκλημα» αυτό θα είναι διαρκές, με σοβαρές συνέπειες και για τα επόμενα χρόνια και με θύματα

  • τις σχολές που θα υπολειτουργήσουν ή θα κλείσουν

  • τα αντίστοιχα πτυχία, που θα υποβαθμιστούν

  • τους νέους μας, για τους οποίους κλείνει η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

  • τη στενά συνδεδεμένη με τον φοιτητόκοσμο τοπική μας οικονομία!

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του «βλέποντας και (μη) κάνοντας» αυτής της Κυβέρνησης, που αποτελεί τη μόνη πυξίδα της σε όλα τα επίπεδα (παιδεία, ακρίβεια, υγεία, ανεργία, περιφερειακή ανάπτυξη) δεν απαλλάσσει την Κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας από την αυτονόητη υποχρέωσή τους να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι συνειδητά δημιούργησαν στην παιδεία, στη νεολαία και στην οικονομία μας.

‘Όπως είχα δηλώσει απαντώντας στα όσα υποστήριζε η κα Γιαννάκου για το ΤΕΙ Καλαμάτας, οι φοιτητές, οι Σχολές, οι τοπικές κοινωνίες, η πολύπαθη Παιδεία μας, δεν μπορεί να μετατρέπονται σε πειραματόζωα.

‘Οσο κι αν δείχνει βολικό για την Κυβέρνηση να φορτώνει τα κακώς κείμενα της Παιδείας στους δήθεν «ακατάλληλους φοιτητές και σπουδαστές», άλλο τόσο δύσκολο είναι να διαθέσει πόρους και να σχεδιάσει πολιτικές ουσιαστικής αναβάθμισης και αποκέντρωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε αυτά να διακρίνονται όχι από το «βαθμό» των εισακτέων, αλλά από τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις προοπτικές των αποφοίτων τους! »