Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/8/2006
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

« ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Φωτιά" στους φορολογούμενους από
έμμεσους φόρους και τιμολόγια των ΔΕΚΟ
 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Φωτιά στις τσέπες των φορολογούμενων
και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Φωτιά στις τσέπες των φορολογούμενων
και των οικονομικά ασθενέστερων!
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Φωτιά στις τσέπες των φορολογούμενων
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006


"Φωτιά" στις τσέπες των φορολογούμενων
ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

O Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση των διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη για τα αποτελέσματα των συμβουλίων ECOFIN και EUROGROUP του Ιουλίου 2006,    σημείωσε, μεταξύ άλλων,  τα  εξής:  

Αυτά που παρουσίασε ο κ. Υπουργός έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα ο ίδιος έλεγε κατά τη συζήτηση του τρέχοντος κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και με   την  κατάσταση   της πραγματικής οικονομίας.

Εάν, κύριε Υπουργέ, η οικονομία πάει τόσο καλά, τότε προς τι τα έκτακτα μέτρα; ‘Οσο οι ‘Ελληνες πολίτες έκαναν –όσοι μπορούσαν- τις διακοπές τους, εσείς σπεύσατε εν κρυπτώ  να τους  αυξήσετε τη φορολογία, αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους, τους οποίους αυξήσατε δύο φορές στο διάστημα ενός  έτους!

Πέρυσι είχαμε αύξηση στο Φ.ΠΑ. και στους έμμεσους φόρους στα ποτά, στα τσιγάρα, στα καύσιμα. Φέτος αφήσατε έξω μόνο τα ποτά και αυξήσετε όλους τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους, μαζί με την αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων. Η Κυβέρνησή σας όχι μόνο αδυνατεί να ελέγξει τις πυρκαγιές, που έχουν δυστυχώς φουντώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα, αλλά με την πολιτική της βάζει «φωτιά» στις τσέπες των φορολογουμένων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων !

Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, Κύριε Υπουργέ. Είναι και η αύξηση των τιμολογίων των δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, μέσα από τις οποίες έχει φουντώσει η ακρίβεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελώντας το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της συγκυρίας. 

Δεν χειροτερεύετε, με αυτές σας τις επιλογές, τη σχέση έμμεσων και άμεσων  φόρων υπέρ των έμμεσων; Έχετε δει πού ήταν και που την έχετε φθάσει σήμερα; Δεν επιβαρύνετε, με την πολιτική σας,  το εισόδημα των λαϊκών τάξεων, δεν πριμοδοτείτε τον πληθωρισμό; Διότι είναι φανερό ότι η πολιτική σας αυξάνει τον πληθωρισμό, άρα σε επόμενη φάση θα οδηγήσει και σε  δεύτερη αφαίμαξη  των Ελλήνων πολιτών !

Σας άκουσα με προσοχή,  κύριε Υπουργέ. Μιλήσατε για αύξηση των πραγματικών μεγεθών και για πραγματική σύγκλιση. ‘Όμως, για ποια πραγματική αύξηση μιλάτε; Για τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής που δώσατε στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Μα αυτές, όπως και σεις γνωρίζετε και το ομολογήσατε, ήταν κάτω από τον πληθωρισμό!  Αντί για αύξηση είχαμε μείωση, με τις δικές σας εισοδηματικές πολιτικές! Εκτός και αν αναφέρεστε στις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μα οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα οι αυξήσεις που δίνονται στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, είναι προϊόν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αφορούν κυρίως τη συλλογική σύμβαση που υπογράφει κάθε χρόνο η Γ.Σ.Ε.Ε. με τον Σ.Ε.Β. και τις λοιπές τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις.

Αλλά επειδή μιλήσατε με αριθμούς, θα σας απαντήσω κι εγώ με αριθμούς. Οι πραγματικές, λοιπόν, αυξήσεις, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αφαίρεση του πληθωρισμού,  ανέρχονταν σε 2,2% για το 2005 και 3,1% για το 2006, ενώ  προϋπολογίζονται σε 2,3% με βάση τη διετή ΕΓΣΣΕ για το 2007.

Εάν από αυτές τις πραγματικές αυξήσεις αφαιρέσουμε την επιβάρυνση  από την αύξηση των έμμεσων φόρων και από το φούντωμα της ακρίβειας συνολικά, δεν έχουμε αύξηση αλλά πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Ξέρετε πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στους μισθούς; Στην Ελλάδα ο μέσος ακαθάριστος μισθός (δηλ. ο καθαρός μισθός συν τις ασφαλιστικές εισφορές) είναι 1.441 ευρώ.  Είμαστε προτελευταίοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ε.Ε των 15. Οι Πορτογάλοι είναι τελευταίοι με 1.113 ευρώ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός ακαθάριστος μισθός είναι 2.110 ευρώ. Πρώτη  είναι η Δανία με 2.841 ευρώ.

Η παραγωγικότητα της εργασίας σε μέσα επίπεδα ανέρχεται στην Ελλάδα στο 91% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ το μηνιαίο κόστος εργασίας στο 61% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. ‘Εχουμε δηλαδή μια διαφορά 25% σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, με βάση αυτά τα δυο στοιχεία. 

Κάνατε, κύριε Υπουργέ, προβλέψεις για την πραγματική σύγκλιση τον επόμενο χρόνο,  χωρίς να λάβετε υπ’όψιν  ότι έχουμε μείωση του ρυθμού της ανάπτυξης στη χώρα μας. Γνωρίζετε ότι και η Πορτογαλία ήταν στο 73% του  ευρωπαϊκού μέσου όρου και με την πολιτική που ακολούθησε έπεσε στο 66% !

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επομένως, για ποια πραγματική σύγκλιση μιλάτε;