Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/7/2006

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Καταλήστευση των λαϊκών τάξεων με την αύξηση
του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα »

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η κύβερνηση είναι υπεύθυνη για την
καταλήστευση των καταναλωτών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την
καταλήστευση των καταναλωτών από τους κερδοσκόπους »

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σ/ν «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων για τη χρηματοδοτική μίσθωση, διατάξεις περί δημοσίων εσόδων και άλλες ρυθμίσεις», τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“ Με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου αυξάνετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα για το 2006, αλλά και για το 2007, το 2008 και για το 2009. Εδώ προκύπτουν σημαντικά ζητήματα, αλλά και πολλά ερωτηματικά, στα οποία η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

Στην πολιτική αυτό που μετράει είναι το σωστό timing. Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να επιλέγει αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή, όταν καθημερινά αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων, για να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων για το 2006.

‘Ετσι δίνει τη δυνατότητα να… πάρουν φωτιά τα τόπια, ενώ από την άλλη πλευρά γίνονται πλημμελείς έλεγχοι και είναι διαπιστωμένη η πλήρης αδυναμία της Κυβέρνησης και των ελεγκτικών αρχών να ελέγξουν την κερδοσκοπία !

Αυτό δεν έγινε από τότε που εξαγγείλατε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέχρι σήμερα; Έχουμε αύξηση στη μέση τιμή των καυσίμων δυόμισι φορές επάνω!

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα : Γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για την αύξηση του φόρου και όχι άλλη;

Δεύτερο, η ανακοίνωση έγινε μία εβδομάδα νωρίτερα. ‘Όταν η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους (επομένως δυνατότητες αποθεματοποίησης και κερδοσκοπίας πριν να επιβληθεί ο αυξημένος φόρος στα καύσιμα) και ενώ το Σύνταγμα της παρέχει τη δυνατότητα να αρχίσει να επιβάλλεται ο ειδικός φόρος από τη στιγμή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, είναι δυνατόν να το προαναγγέλλει μία εβδομάδα νωρίτερα ή, για τα επόμενα χρόνια, τόσους μήνες νωρίτερα; Δεν καταλαβαίνει ότι οι εταιρείες θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων κάθε φορά και από κάθε προαναγγελθείσα αύξηση του φόρου τουλάχιστον δώδεκα εκατομμύρια ευρώ; Γιατί λοιπόν ο καταναλωτής, ο κάθε πολίτης, να πρέπει να πληρώσει αυτή την αύξηση χωρίς να φταίει, για αποθέματα καυσίμων που οι εταιρείες, γνωρίζοντας πότε θα γίνει η αύξηση, προμηθεύτηκαν με χαμηλότερο φόρο από πριν ; Γιατί δεν κάνει χρήση των δυνατοτήτων που της παρέχει το ίδιο το σύνταγμα (άρθρο 78 παρ.3) ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία;

Τρίτο, από την αύξηση του φόρου το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον 115.000.000 ευρώ για φέτος και με την κλιμάκωση των αυξήσεων το ποσό αυτό θα φτάσει στα 620.000.000 ευρώ το 2009. Μας είχε πει η Κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα» να δοθεί το επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο, θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις εσόδων από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Θα δώσει, λοιπόν ή δεν θα δώσει η Κυβέρνηση το επίδομα θέρμανσης, αυτή την ελάχιστη παροχή για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις;

Κύριε Υπουργέ, αν δεν απαντήσετε πειστικά σ αυτά τα ερωτήματα, σε όλα τα παραπάνω ζητήματα , θα είστε συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί της καταλήστευσης των λαϊκών τάξεων από τους κερδοσκόπους ! ”