Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/7/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Χωρίς σχεδιασμό το σχέδιο νόμου
για εθνικό κτηματολόγιο»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Κτηματολόγιο χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006

Αντιπαράθεση για το Κτηματολόγιο
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

O Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ « Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις», έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

« Το Κτηματολόγιο που συζητούμε σήμερα είναι ένα μεγάλο εθνικό έργο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά και για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και του Δημοσίου.

Εσείς όμως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ γνωρίζατε τον σημαντικό ρόλο και την τεράστια συμβολή του Κτηματολογίου στην κατεύθυνση που ανέφερα, προτιμήσατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση να σκανδαλολογήσετε, όπως δυστυχώς κάνατε και σε άλλα μεγάλα ζητήματα όταν είσαστε Αντιπολίτευση, αντί να συμβάλλετε δημιουργικά και εποικοδομητικά. Δυστυχώς ορισμένοι επιμένουν σε αυτή τη λογική ακόμη και σήμερα. Εμείς όμως επιλέξαμε να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση και αυτή είναι η διαφορά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης από τη δική σας.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται στο πλαίσιο και στη φιλοσοφία που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε θεσμοθετήσει. Αφορούν περισσότερο τεχνικές βελτιώσεις και διευθετήσεις, που δεν ανατρέπουν τη λογική του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Λέτε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια προχωρήσατε με γρήγορους ρυθμούς για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις στις μελέτες. Υπάρχει το σχετικό πρωτόκολλο, από το οποίο προκύπτει ότι είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τους Ο.Τ.Α., όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας. Είχαν ολοκληρωθεί 221 μελέτες επί συνόλου 276. Στο χρονικό διάστημα που πέρασε δεν παραλάβατε άλλες μελέτες, ενώ δεν προκηρύχθηκε καμία νέα μελέτη. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία, είχαν ολοκληρωθεί 36 με την παλιά διοίκηση και τώρα ολοκληρώθηκαν 80 και εκκρεμούν 17, στα πλαίσια του Γ Κ.Π.Σ.

Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχουν εισπραχθεί τα ανταποδοτικά τέλη των 20 ευρώ, για τα οποία οι διαδικασίες ήταν έτοιμες. Το ύψος των τελών αυτών ανέρχεται στα 150 δις ευρώ. Ο κύριος Υπουργός έφερε το επιχείρημα ότι τα χρήματα ήταν λίγα και θέλατε να τα αυξήσετε. Σηκώσατε μαύρες σημαίες και ξεσηκώσατε τον κόσμο για τα 25 δις δραχμές, που ήταν το κόστος της ανάκλησης από την Ε.Ε. Τα 150 δις ευρώ ήταν λίγα; Πείτε μας τον πραγματικό λόγο, τα 150 δις ευρώ που δεν εισπράξατε είναι λίγα;

Το αποτέλεσμα είναι -και το γνωρίζετε πολύ καλά- ότι με αυτές τις καθυστερήσεις, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, δυστυχώς έχει κτηματογραφηθεί το 17% των δικαιωμάτων και το 6,5% περίπου, της συνολικής έκτασης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να διαψεύσει κανείς !

Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το κόστος ολοκλήρωσης του έργου. Αυτό είχε υπολογιστεί από τη Διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου και επ αυτού υπήρχε συμφωνία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο ύψος των 980 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τους νέους υπολογισμούς που κάνετε, το κόστος ολοκλήρωσης της σύνταξης του Κτηματολογίου ανέρχεται στα 1,65 δισ. ευρώ. Παρ’ ότι ερωτήθηκε ο κ. Σουφλιάς στην εναρκτήρια Συνεδρίαση της Επιτροπής μας, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση για το πού οφείλεται η τεράστια αυτή διαφορά, αυτό το μεγάλο άνοιγμα.

Επίσης θέλω να παρατηρήσω, μολονότι όπως ελέχθη αποκτήθηκε σ αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλη εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα ήταν απαραίτητο και που θα αφορούσε τα χρονοδιαγράμματα -και όχι μόνο- για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα αφορά στη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του προγράμματος ουσιαστικά στηρίζεται στους πολίτες. Αυτό φαίνεται από την αύξηση του τέλους από τα 20 στα 35 ευρώ και από την επιβολή του αναλογικού τέλους στο 1 τοις χιλίοις. Υπολογίζεται ότι με αυτά θα εισπράξετε 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Φαίνεται δηλαδή, ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν θα συμμετάσχει ουσιαστικά για να έρθει σε πέρας το έργο αυτό, ενώ ο πολίτης είναι εκείνος που καλείται να χρηματοδοτήσει όχι μόνο τη διασφάλιση της δικής του περιουσίας, αλλά και την καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου, κόστος με το οποίο δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθεί! .

Εμείς προβλέπαμε τη συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 25%. Υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη συμμετοχή και τα βάρη που θα σήκωνε ο Προϋπολογισμός. Το Τ.Ε.Ε. προτείνει, όπως γνωρίζετε, το 50% του κόστους να προέλθει από τα τέλη κτηματογράφησης και το άλλο 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παρόλο που εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, εάν αφήσετε αυτές τις διατάξεις ως έχουν, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση του έλληνα πολίτη και θα τις καταψηφίσουμε, για τους λόγους που προανέφερα.

Η τέταρτη παρατήρηση αφορά στην κατάργηση της δεύτερης ανάρτησης και της δεύτερης ένστασης. Η κατάργηση αυτή είναι γεγονός πως θα συντελέσει στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου, ο οποίος ξεπερνά το ένα έτος, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων. ‘Όμως, εάν η πρώτη ανάρτηση περιέχει λάθη και δημιουργεί νομικά προβλήματα, τότε ο έλληνας πολίτης θα επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος, αλλά και ένα πολύ σημαντικό κόστος. Θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στα δικαστήρια για να διορθωθούν οι λανθασμένες εγγραφές. Πόσο έχει εκτιμήσει η Κυβέρνηση το μέγεθος αυτών των προβλημάτων και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προληπτικά, για να μη φθάσουμε σε τέτοιου είδους προβλήματα ή και αδιέξοδα ;

Τέλος, η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου οδηγεί σε αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου. Άκουσα πολλούς από την Κυβέρνηση να λένε ότι με το νομοσχέδιο αυτό τελειώνει το Κτηματολόγιο. Μακάρι να τελείωνε, θα ήταν ευχής έργο να τελείωνε ! Εάν όμως λάβουμε υπ’ όψιν την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών της δημόσιας διοίκησης και δεν φταίνε σ΄ αυτά οι εργαζόμενοι, κάθε άλλο παρά με βεβαιότητα μπορούμε να μιλάμε για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, που είναι πράγματι ένα εθνικό έργο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα άλλα είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο για να καλύψουν τις δικές σας αδυναμίες και ανεπάρκειες. »