Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/6/2006
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Η "πολιτική ευθύνη" διαγράφηκε
από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

«Ομιλία Κουσελά στη Βουλή για τις
απαγωγές Πακιστανών
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τις απαγωγές των Πακιστανών
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πακιστανών που διέμεναν στην Ελληνική Επικράτεια τον Ιούλιο του 2005, είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα συζητάμε ένα μείζον ζήτημα που αφορά στην καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών από μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, από μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

‘Ενα ζήτημα που η Κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει από την αρχή με την ανάλογη ευαισθησία, αλλά και με υπευθυνότητα, όχι να αφήνει τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς και να προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα με φράσεις του τύπου «όλη η υπόθεση είναι φιάσκο ή προβοκάτσια».

«Φιάσκο ή προβοκάτσια» είναι, κύριε Βουλγαράκη, οι συλλήψεις, οι μεταγωγές και οι πολυήμερες κατακρατήσεις, η επίδειξη ταυτοτήτων, η οργανωμένη μεταφορά με οχήματα με τη συνδρομή μεγάλου αριθμού προσώπων σε ειδικούς κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, η λήψη αυξημένων μέτρων, η ανάκριση των παθόντων με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων; Γιατί αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει η σχετική διάταξη της εισαγγελικής έρευνας, διάταξη που επιλεκτικά διαβάζεται και χρησιμοποιείται από ορισμένους συναδέλφους. Και συνεχίζει: «Παραπέμπει, μάλλον, σε δράστες που αποτελούν στελέχη κρατικών αρχών και ενήργησαν κατά την ιδιότητα αυτή», προσθέτοντας ότι «οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εγκαλούμενοι δεν είναι πειστικές και συμβατές με την κοινή πείρα, ούτε βρίσκουν ικανοποιητικό έρεισμα στο αποδεικτικό υλικό».

Τι έχετε να πείτε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, γι’ αυτή την εισαγγελική ρήση; Τι έχετε να πείτε τώρα, κύριε Βουλγαράκη, που θα περιμένατε την εισαγγελική έρευνα για να συζητήσετε ποιος και γιατί έκανε τις απαγωγές;

Τι λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, που ισχυρίζεστε ακόμη και σήμερα ότι δεν έχει καμιά ανάμειξη η Ε.Υ.Π.;

Τι θέλατε δηλαδή να σας πουν οι υπεύθυνοι της Ε.Υ.Π.; Ότι υπάρχουν και είναι καταγεγραμμένα στο… βιβλίο συμβάντων της Ε.Υ.Π. με υπογραφές και σφραγίδες ποιοι συνέλαβαν ποιους, πού τους πήγαν, τι τους είπαν και πόσο τους κράτησαν; Προφανώς, και δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια στοιχεία επίσημα, με σφραγίδες και υπογραφές, γιατί αν υπήρχαν, θα ήταν παράνομα, αφού όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν με την παρουσία εισαγγελέως, που δεν έγιναν!

Αυτοί που λειτούργησαν έτσι, είτε εξωθεσμικά με πολιτική κάλυψη, είτε σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και γιατί. Όσο όμως εσείς αρνείστε την αλήθεια, ακόμα και σήμερα, τόσο ενισχύετε την άποψη ότι υπάρχει και λειτουργεί παρακράτος και ότι έδρασαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Και μη μας πείτε πάλι ότι ο Άγγλος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών κ. Λάνγκμαν «τυχαία και κατά σύμπτωση» έφυγε αυτή την περίοδο από τη χώρα μας!

Οφείλετε, λοιπόν, σήμερα να εγκαταλείψετε αυτή τη στρατηγική της συγκάλυψης και της αποσιώπησης της αλήθειας, τη στρατηγική του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης με σενάρια του τύπου «οι Πακιστανοί απήγαγαν τους Πακιστανούς», λες και οι απαγωγές έχουν αναχθεί σε εθνικό σπορ για τους Πακιστανούς. Έλεος, κύριοι της Κυβέρνησης!

Οφείλετε να εγκαταλείψετε τη στρατηγική της εναπόθεσης των πάντων στη δικαιοσύνη, λες και δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχουν Υπουργοί, δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σ’ αυτή τη χώρα ! Φαίνεται πως έχετε διαγράψει τη φράση «πολιτική ευθύνη» από το λεξιλόγιό σας!

Και βέβαια, προσπαθείτε να αναγάγετε τα πάντα στη σφαίρα των δικαστικών ευθυνών και του ποινικού δικαίου, την ίδια στιγμή που εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε είτε να ποδηγετήσετε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, είτε να τις αμφισβητήσετε και να τις απαξιώσετε.

Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τη δικαιοσύνη! Η δικαιοσύνη είναι μια από τις εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Η Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου είναι μία άλλη διαδικασία, που μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με τη δικαιοσύνη και να υποβοηθήσει το έργο της.

Οφείλετε, λοιπόν, να αποδείξετε σήμερα ότι είστε με τη διαφάνεια και όχι με τη συσκότιση. ‘Οτι είστε με την αποκάλυψη και όχι με τη συγκάλυψη.

Η όποια απόφαση σε βάρος της αλήθειας δεν θα βαρύνει εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ, που προφανώς λειτουργείτε στα πλαίσια της κομματικής πειθαρχίας. Θα βαρύνει τον κύριο Πρωθυπουργό, γιατί με τη δική του πολιτική κάλυψη και με τη δική του πολιτική ευθύνη έχουν διαδραματιστεί τα όσα έχουν διαδραματιστεί ! ».