Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/6/2006

Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006
(Απόσπασμα Δημοσιεύματος)

Στα δύο μεγάλα κόμματα στοιχειώνει η αμοιβαία  καχυποψία
Ο Γόρδιος Δεσμός του Ασφαλιστικού
ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη"

Καθώς η πολιτική συζήτηση για το ασφαλιστικό στο πλαίσιο της Βουλής συνεχίζεται, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι η καχυποψία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει αρθεί. Τουναντίον θα λεγε κανείς, όχι απλώς καλά κρατεί αλλά και διογκώνεται προϊόντος του χρόνου.
Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αναδεικνύεται ανάγλυφα από τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών, οι οποίοι έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της συνδικαλιστικής προέλευσης. Αυτό τους καθιστά αφενός μεν βαθείς γνώστες του ασφαλιστικού προβλήματος, αφετέρου δε πολιτικούς ανεμοδείκτες για τις μύχιες επιδιώξεις των δύο κομμάτων εξουσίας σ αυτήν τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση έχουν τον κοινό παρονομαστή να βλέπουν το ζήτημα περισσότερο από τη σκοπιά του εργαζομένου και λιγότερου αυτή του πολιτικού.
Ο κ. Γιάννης Μανώλης, βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, δεν διστάζει να αναγνωρίσει ευθέως ότι οι ευθύνες για το ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, ανήκουν αποκλειστικά στην πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι στους εργαζομένους. Τονίζει ότι το σύστημα σήμερα αιμορραγεί επειδή υπάρχει αδήλωτη εργασία και τεράστια εισφοροδιαφυγή και καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ γι αυτήν την κατάσταση. Οσο για τον διάλογο προειδοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν πρόκειται να βρει κορόιδα να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα για να γίνει και πάλι κυβέρνηση».
«Δεν θέλετε συνομιλητές αλλά συνενόχους» απαντά από την πλευρά του ο κ. Δ. Κουσελάς, βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι για να ανοίξει ο διάλογος, απαιτείται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, κοντολογίς την «ταμπακέρα». Προειδοποιεί, τέλος, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να πάρει τα οποιαδήποτε μέτρα με την υποτιθέμενη ανοχή ή συμφωνία της.

Δημήτρης Κουσελάς, βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ
"Μην περιμένετε να μας παγιδέψετε σε προσχηματικό διάλογο"

Οι συνάδελφοι λένε ότι εμείς φταίμε και ότι η κυβέρνηση στα χρόνια που πέρασαν δε φταίει σε τίποτε. Το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του κράτους, όταν εμείς σας παραδώσαμε την κυβέρνηση ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσο είναι αυτή τη στιγμή; Είναι 5,4 δισ. ευρώ, έχει διπλασιαστεί σε δυόμισι χρόνια, τα οποία βγαίνουν από τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς.

Ενώ έτσι έχει η κατάσταση, έρχεστε σήμερα και μιλάτε για διάλογο. Για να ανοίξει ο διάλογος πρέπει να γνωρίζουμε πάνω σε τι συζητάμε. Πέραν των προτάσεων που έκαναν ο Βενιζέλος και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ακούσαμε άλλες προτάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης. Συζητάμε για να δούμε ποια είναι τα όρια της κοινωνικής από την ιδιωτική ασφάλιση, Για τη χρηματοδότηση και τις υποχρεώσεις του κράτους; Φτάνει το 1% που έχουμε ψηφίσει; Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό; Συζητάμε για τα όρια ηλικίας; Τις εισφορές των εργοδοτών; Την αξιοποίηση της περιουσίας; Το οργανωτικό ζήτημα που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα;

Πείτε μας πάνω σε τι συζητάμε και διατυπώστε μας τις θέσεις σας. Κύριε Υπουργέ σας άκουσα να λέτε ότι το σύστημα είναι δημόσιο αναδιανεμητικό. Αυτό δε μας λέει τίποτε, προφανώς είναι και είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Δημόσιο αναδιανεμητικό μπορεί να είναι και να δίνει όχι σύνταξη, αλλά ένα βοήθημα, όπως ήταν κάποια εποχή.

Να έχουμε κάποιες ελάχιστες κοινωνικές παροχές και από την άλλη μεριά να δουλεύει και να ανθεί η ιδιωτική ασφάλιση. Δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε με το ΕΚΑΣ και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σ αυτό τον τομέα. Θα αναπροσαρμόσετε τελικά τις κλίμακες του ΕΚΑΣ; Ναι ή όχι; Ο διάλογος - για να είναι πραγματικός διάλογος - θα πρέπει να γίνει πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όχι πάνω σε ένα θολό πλαίσιο. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτή η διαδικασία που ανοίξατε εξυπηρετεί τρεις στόχους. Ο ένας είναι να κερδίσετε χρόνο, ο άλλος είναι να δείξετε στην Ε.Ε. ότι στην Ελλάδα κάτι γίνεται με το ασφαλιστικό, επειδή προφανώς δέχεστε πιέσεις. Ο τρίτος είναι ότι δεν θέλετε συνομιλητές αλλά συνενόχους και αυτό γιατί στο τέλος θα πείτε ότι συζητήσαμε, ενώ δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε από τη στιγμή που δεν προσδιορίζεται η «ταμπακιέρα». Θα πάρετε τα οποιαδήποτε μέτρα και θα πείτε ότι στη συζήτηση συμμετείχε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή οποιοιδήποτε άλλοι φορείς. Εάν θέλετε να κάνετε αυτό εμείς δε θα σας δώσουμε τέτοια ευκαιρία και τέτοια δυνατότητα. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και πλαισίου. Να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική και σε πόσο χρονικό διάστημα θα τελειώσουμε. Μένει απ την πλευρά σας να ξεκαθαρίσετε το τι θα γίνει εκτός και αν θέλετε να αποδεχτείτε ολόκληρο το πλαίσιο που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος και συζητήσουμε πάνω σ αυτό.