Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/1/2009

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες και όχι επικοινωνιακά τρικ!
Δηλώσεις Δ.Κουσελά για τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Ο Κουσελάς ζητεί Ουσιαστικές Λύσεις για τους αγρότες.

Εφημερίδα ΦΩΝΗ   24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Δήλωση Δ.Κουσελά για τα μέτρα στήριξης των αγροτών
Ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες και όχι επικοινωνιακά τρικ!

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Πακέτο πανικού τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ   24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2009
Δήλωση Δ.Κουσελά
Ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες και όχι επικοινωνιακά τρικ!

Ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες και όχι επικοινωνιακά τρικ!

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Κυβέρνηση με την πολιτική της, χωρίς οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης του αγροτικού τομέα και αντιμετώπισης των καρτέλ και των κερδοσκόπων που λυμαίνονται το μόχθο των αγροτών, τους οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Σήμερα, πανικόβλητη μπροστά στις κινητοποιήσεις τους, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποτρέψει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της ραγδαίας απομείωσης του αγροτικού εισοδήματος.

Δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι, πόσα και τι ακριβώς θα πάρουν αφού αναφέρονται ποσά, χωρίς καμιά συγκεκριμενοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι πως για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές αναφέρεται συνολικό ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ για «αναπλήρωση ζημιών». Ακόμα και στην περίπτωση που το ποσό αυτό δεν αφορά ήδη οφειλόμενα ποσά για ζημιές και καταστροφές, η ενίσχυση δεν ξεπερνά τα 14 λεπτά το κιλό !

Είναι φανερό πως αυτό το «πακέτο» που κατά κύριο λόγο προορίζεται και προσπαθεί να κατευνάσει τους αγρότες της Θεσσαλίας, εκλογικής περιφέρειας του κ. Υπουργού, είναι ασαφές, αδιαφανές, παρελκυστικό και επιχειρεί να διασπάσει τους αγρότες.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες, περιέχει χρήματα που ούτως ή άλλως τους οφείλονται από αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, από επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο και από ενισχύσεις σε επιμέρους προϊόντα.

Το θέμα είναι σε τι θα βοηθήσουν αυτά τα πρόχειρα και βιαστικά εξαγγελθέντα μέτρα σε σχέση με τα ήδη οφειλόμενα στους αγρότες της Μεσσηνίας και ιδίως στους ελαιοπαραγωγούς, που εδώ και καιρό βρίσκονται σε αδιέξοδο, με απαγορευτικό καλλιεργητικό κόστος, εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, σοβαρή απομείωση της παραγωγής και ακόμα περιμένουν να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για τον παγετό της 18-2-2008 !

Είναι τυχαίο, λ.χ., ότι στο εξαγγελθέν «πακέτο πανικού» δεν αναφέρεται λέξη για τους συκοπαραγωγούς; ‘Ότι δεν περιέχονται μέτρα διευκόλυνσης για τα δάνεια των αγροτών, ούτε ουσιαστικής στήριξης των προϊόντων τους; ‘Ότι για κανένα από τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ελαιόλαδου κ.α. αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας που επανειλημμένα προτείναμε δεν είχαμε μέχρι τώρα καμιά ανταπόκριση από την Κυβέρνηση;

Τα σωρευμένα προβλήματα των αγροτών, που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, δεν αντιμετωπίζονται με κινήσεις πανικού και (προεκλογικής) στάχτης στα μάτια.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας Γ. Παπανδρέου έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπαίθρου, με αιχμή τα 10 μέτρα άμεσης ενίσχυσής τους, που εξήγγειλε πρόσφατα:

  • Διοχέτευση στον αγροτικό τομέα ενός δισεκατομμύριου ευρώ, από τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται στις τράπεζες.

  • Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με διετή περίοδο χάριτος.

  • Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών (καθώς και υγιών και δυναμικών Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών κλπ) για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.

  • Αμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

  • Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 7% σε 11% στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης.

  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία του 2007.

  • Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή

  • Κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) για τους αγρότες, με επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές.