Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/6/2006

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

«Παρέμβαση Κουσελά για ασφαλιστικό και διάλογο»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

«Την αναπροσαρμογή κλιμακίων του
 ΕΚΑΣ ζήτησε ο Δημήτρης Κουσελάς
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΕ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ
 ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Δεν θέλετε συνομιλητές αλλά συνενόχους
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006

Οχι άλλα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών  Υποθέσεων, για το ασφαλιστικό, είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:  

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μια πρόγευση για το τι θέλει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, πήραμε από το νόμο που ψηφίσατε για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με τον οποίο διαλύθηκαν τα επικουρικά ταμεία και οι ρυθμίσεις που έγιναν, έγιναν σε βάρος των ασφαλισμένων και προς όφελος των τραπεζιτών. Χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια στους τραπεζίτες.

Άκουσα πολύ προσεκτικά τον κύριο Αλογοσκούφη να λέει ότι καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έγινε στο παρελθόν, προκειμένου να γίνει το σύστημα αποτελεσματικότερο. Είναι φυσικό να εκφράζεται ο κύριος Υπουργός κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί, όπως είπα και πριν, αλληθωρίζει μονόπλευρα. Είναι χαρακτηριστικό  πως θεωρεί ότι η ψήφιση των νόμων 2084 και 1902 ήταν η πρώτη «σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια»  για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν αναγνωρίζει τους νόμους που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ιδιαίτερα το νόμο 3029/2002, γιατί ο νόμος αυτός προσδιόρισε τα όρια της κοινωνικής από την ιδιωτική ασφάλιση. Έβαλε τις βάσεις ενός υγιούς και βιώσιμου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Όχι καταργώντας, όπως είπε ο συνάδελφος Μανώλης, αλλά εγκαθιδρύοντας την τριμερή χρηματοδότηση, μέσα από την υποχρέωση του Κράτους για καταβολή κάθε χρόνο  του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τότε, η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει λίγα αυτά τα χρήματα και καταψήφισε το ν. 3029/02. Να δούμε τι κάνει σήμερα, προκειμένου να πάρουν περισσότερα χρήματα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο δεν δέχεται τον ν. 3029, γιατί ο συγκεκριμένος νόμος ανέτρεψε σε πολλά σημεία τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 90-93.

Για παράδειγμα, ο ν. 2084 προσδιόριζε ότι άντρες και γυναίκες, όσοι μπήκαν μετά την 1/1/1993, θα πρέπει να φεύγουν υποχρεωτικά στα 65 έτη. Ο ν.3029 ανέτρεψε το νόμο αυτό και έδωσε τη δυνατότητα και στους άντρες και στις γυναίκες να φεύγουν στα 37 χρόνια, χωρίς όριο ηλικίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος νέος που θα έφευγε στα 65 του χρόνια, εάν μπει στη δουλειά στα 21, δεν θα φύγει στα 65 αλλά στα 58, στα 59, ή στα 60, ανάλογα με το έτος της πρώτης πρόσληψής του. 

Άρα ο ν. 3029 έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξουν σοβαρές και ουσιαστικές βελτιώσεις σ αυτά που είχαν γίνει σε βάρος των ασφαλισμένων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση και ο κύριος Αλογοσκούφης θέλουν να ανατραπεί ο ν.3029. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να το ομολογήσει ευθέως και οι προσπάθειες που γίνονται  για την κατάργησή του είναι εκ του πλαγίου. Γι ‘ αυτό και  δεν τον εφαρμόζουν.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι αποδέχεστε τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος για την εκκίνηση του διαλόγου. Μια από τις πιο σοβαρές προϋποθέσεις είναι η τήρηση των θεσμικών δεσμεύσεων που έχετε ως Κυβέρνηση απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν ρίξουμε μια ματιά στον Προϋπολογισμό του 2006, θα δούμε ότι η διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία και των καταβαλλόμενων από τον προϋπολογισμό είναι  1,8 δισ. ευρώ.

Ρωτώ λοιπόν ευθέως, για να έχουμε καλούς λογαριασμούς, θα τα πληρώσετε αυτά τα χρήματα; Θα δώσετε το 1,8 δισ. ευρώ που χρωστάτε μόνο για ένα χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία; Για να ξέρουμε τι κουβεντιάζουμε και τι αντίκρισμα έχουν τα λεγόμενά σας, ότι αποδέχεστε τις προϋποθέσεις, που έβαλε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, μιλάτε για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής. Εδώ, μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε εισφοροδιαφυγή 4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ύψος της απώλειας των ταμείων και περιμένουμε να μας απαντήσετε εάν και κατά πόσο αληθεύει η νέα ρύθμιση, που προετοιμάζετε σκανδαλωδώς σε βάρος των ταμείων, σε ό,τι αφορά το μεγάλο αυτό ζήτημα.

Τρίτον οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν εμείς σας παραδώσαμε την κυβέρνηση. ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσο είναι αυτή τη στιγμή; Είναι 5,4 δισ. ευρώ, έχει διπλασιαστεί σε δυόμισι χρόνια.

Ενώ έτσι έχει η κατάσταση, εσείς έρχεστε σήμερα και μιλάτε για διάλογο.

Για να ανοίξει ο διάλογος πρέπει να γνωρίζουμε πάνω σε τι συζητάμε.

Πέραν των προτάσεων που έκαναν ο κ. Βενιζέλος και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ακούσαμε άλλες προτάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Συζητάμε για να δούμε ποια είναι τα όρια της κοινωνικής από την ιδιωτική ασφάλιση ; Για τη χρηματοδότηση και τις υποχρεώσεις του κράτους; Φτάνει το 1% που έχουμε ψηφίσει; Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό; Συζητάμε για τα όρια ηλικίας; Τις εισφορές των εργοδοτών; Την αξιοποίηση της περιουσίας; Τα ζητήματα οργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος;

Πείτε μας πάνω σε τι συζητάμε και διατυπώστε μας τις θέσεις σας.

Δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε με το ΕΚΑΣ και με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σ αυτό τον τομέα. Θα αναπροσαρμόσετε τελικά τις κλίμακες του ΕΚΑΣ; Ναι ή όχι;

Ο διάλογος - για να είναι πραγματικός διάλογος - θα πρέπει να γίνει με βάση ένα συγκεκριμένο και όχι  ένα θολό πλαίσιο.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η διαδικασία που ανοίξατε εξυπηρετεί τρεις στόχους. Ο ένας είναι να κερδίσετε χρόνο, ο άλλος είναι να δείξετε στην Ε.Ε. ότι στην Ελλάδα κάτι γίνεται με το ασφαλιστικό, επειδή προφανώς δέχεστε πιέσεις. Ο τρίτος είναι ότι δεν θέλετε συνομιλητές αλλά συνενόχους και τούτο γιατί στο τέλος θα πείτε ότι συζητήσαμε, θα πάρετε αντιασφαλιστικά μέτρα και θα πείτε ότι στη συζήτηση συμμετείχε η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλοι φορείς.

Εάν αυτό θέλετε να κάνετε, δε θα σας δώσουμε τέτοια ευκαιρία και τέτοια δυνατότητα.

Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά, αλλά στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων και πλαισίου. Να ξέρουμε ποια είναι η στρατηγική και σε πόσο χρονικό διάστημα θα τελειώσουμε. Μένει απ την πλευρά σας να ξεκαθαρίσετε το τι θα γίνει - εκτός και αν θέλετε να δηλώσετε ότι αποδέχεστε το πλαίσιο που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος και να συζητήσουμε πάνω σ αυτό».