Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/5/2006

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Να ληφθούν μέτρα για τις απομιμήσεις
επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 26 ΜΑΪΟΥ 2006

«Ερώτηση Κουσελά για απομιμήσεις
επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 ΜΑΪΟΥ 2006

«Προστασία της ελιάς Καλαμών ζήτησε ο Δημ. Κουσελάς»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 26 ΜΑΪΟΥ 2006

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ερώτηση για τις απομιμήσεις επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών από απομιμήσεις, η κυκλοφορία των οποίων στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές πλήττει σοβαρά αφ’ ενός τη φήμη και την αξιοπιστία των προϊόντων μας, αφ’ ετέρου το εισόδημα των Μεσσήνιων παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με το βάπτισμα ως ελληνικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις για πολλά αγροτικά προϊόντα μας, μεταξύ των οποίων και οι επιτραπέζιες ελιές.

Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς Καλαμών πλήρωσαν φέτος τις συνέπειες αυτών των πρακτικών με δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αφού το 50% της παραγωγής τους έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες και το υπόλοιπο 50% διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να εκθλίψουν τις ελιές για παραγωγή ελαιολάδου.

Σήμερα όμως η παραγωγή και το εμπόριο της επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία δέχονται σοβαρότατο πλήγμα από τις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, ελληνοποίησης εισαγόμενων και εξαπάτησης των καταναλωτών, με προφανείς συνέπειες και για το εισόδημα των παραγωγών και για την ασφάλεια των τροφίμων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για αθέμιτες πρακτικές στη διάθεση επιτραπέζιων ελιών και, αν έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, τι πρόστιμα επιβλήθηκαν ;

Τι ενέργειες έχουν γίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου αυτές να δεσμεύσουν και να αποτρέψουν στο μέλλον τις «μαϊμού» ελιές Καλαμών προέλευσης Τουρκίας;

Τι πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προώθηση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης και προβολής της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών (μείωση κόστους παραγωγής, βελτίωση ποιότητας, προώθηση στο εξωτερικό κλπ.) σε εθνικό επίπεδο; »