Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/5/2006
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 ΜΑΪΟΥ 2006

«Ομιλία Κουσελά στο σχέδιο νόμου
για κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Κατώτερος των περιστάσεων ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ»

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για την Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε μεταξύ των άλλων:

Το σχέδιο νόμου που με σημαντική καθυστέρηση φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, μολονότι ενσωματώνει κεκτημένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τελικά κατώτερο των περιστάσεων. Εξαντλείται σε διαχειριστικές βελτιώσεις και μόνο.

Σήμερα όμως δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε ένα δεύτερο κύμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι δυνατόν με Δήμους των 3 και 4 χιλιάδων κατοίκων να προχωρήσουμε μπροστά.

Μπορούν οι μικροί Δήμοι που έχουμε σήμερα να κάνουν μελέτες και να παράγουν έργα τοπικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή; Μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες και αναγκαίες υπηρεσίες για την ανάπτυξη της υπαίθρου; Έχουν την οικονομική δυνατότητα; Δεν θα έπρεπε, πέραν των άλλων, στο πλαίσια μιας πραγματικής αποκέντρωσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη για τα περιβαλλοντολογικά και τα πολεοδομικά ζητήματα; Να μπορεί να διευκολύνει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά κάθε υποψήφιο επενδυτή της προκειμένου να ξεκινήσει μια επένδυση;

Όμως εσείς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζετε αυτές τις προκλήσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κάνετε και βήματα πίσω.

Δεν γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι πολλές αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι ΟΤΑ δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι; Δεν σας απασχόλησαν καθόλου οι προτάσεις που έγιναν από πολλές πλευρές, να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτοτελείς πόρους, που θα τους εισπράττει η ίδια από τους πολίτες; Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί χωρίς να επαιτεί;

Ο Κώδικας που προτείνετε αποτελεί μια πολύ συντηρητική προσέγγιση στα πράγματα της Αυτοδιοίκησης. Διακατέχεται από φοβικότητα απέναντι στο θεσμό. Δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έλλειψη εμπιστοσύνης που πέραν των άλλων πιστοποιείται με το περίφημο 42% και την επιδίωξή σας να ελέγξετε κομματικά το θεσμό και να δημιουργήσετε κομματικά κάστρα. Να δούμε όμως εάν θα σας το επιτρέψει ο Ελληνικός Λαός.

Το σχέδιο νόμου είναι πίσω από τις ανάγκες του παρόντος και τις απαιτήσεις του μέλλοντος για μια Αυτοδιοίκηση σύγχρονη και ισχυρή στην υπηρεσία του πολίτη. Γι’ αυτό και θα το καταψηφίσουμε».