Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/5/2006
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«Μπαλώματα» η τροπολογία για τη στήριξη των ανέργων»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 13 ΜΑΪΟΥ 2006

« Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Χρειάζεται πλαίσιο ανασυγκρότησης της
περιφέρειας και στήριξης των ανέργων»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 13 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«Μπαλώματα» οι τροπολογίες για την ανεργία στην περιφέρεια»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13 ΜΑΪΟΥ 2006

Επίθεση Κουσελά στην Κυβέρνηση
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΟΧΙ «ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ» ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας της Κυβέρνησης για τους ανέργους, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα προβλήματα της ανεργίας, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πολλά και μεγάλα στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που έκανε και κάνει η Κυβέρνηση, για να τα αποκρύψει. Είναι ακόμα μεγαλύτερα στο συγκεκριμένο νομό, στο Νομό Ημαθίας.

Δεν είμαι από εκείνους που θα ισχυριστούν ότι αυτά δημιουργήθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη ή τους τελευταίους είκοσι πέντε μήνες. ‘Όμως, με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση, τα προβλήματα αυτά εντείνονται τόσο στο συγκεκριμένο νομό, όσο και στο σύνολο της χώρας.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να έρθει εδώ, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και να ανοίξει, όπως όφειλε, ουσιαστικό διάλογο και με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του πελώριου προβλήματος της ανεργίας, αντί να ανοίξει διάλογο για την ανάπτυξη, για την οικονομική και την κοινωνική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από αυτήν την κατάσταση, έρχεται και φέρνει εμβαλωματικές και αποσπασματικές λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, κύριε Υπουργέ, ότι ακόμα και σήμερα κάνατε όχι απλά μια τροπολογία, αλλά τροπολογία της τροπολογίας της τροπολογίας! Και βέβαια δεν αναφέρατε ούτε λέξη για την αποβιομηχάνιση της χώρας -και ιδιαίτερα της ελληνικής υπαίθρου- στο αναθεωρημένο πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας και αυτό είναι χαρακτηριστικό για την πολιτική σας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει σήμερα να παρουσιάσει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα πλαίσιο το οποίο στοχεύει στον αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό και στην τόνωση της απασχόλησης και στην περιφέρεια και στο σύνολο της χώρας, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Στα μέτρα, τα οποία πρότεινε χθες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους απολυόμενους πάνω από πενήντα ετών.

Γι’ αυτούς προβλέπεται, αφού εξαντληθούν τα μέτρα ενεργητικής πολιτικής, τα μέτρα που στοχεύουν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, να μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης και παράλληλα σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, σε συνεργασία είτε με τα σχολεία ως σχολικοί φύλακες, είτε με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με άλλους φορείς. Αυτή η διαδικασία δεν θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα βαρύνει –και πρέπει να βαρύνει- έναν ειδικό λογαριασμό που πρέπει να συγκροτηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα λογαριασμό ο οποίος θα καλύπτει και αυτή την ειδική εισφορά για τους ανέργους, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των απολυμένων.

‘Εγινε πολύ προσπάθεια να εμφανιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ δήθεν δεν έχει καθαρή θέση για τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Τι ζητάμε εμείς σήμερα;

Ζητάμε κατ’ αρχήν να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο συνολικό πλαίσιο το οποίο θέσαμε, που δεν είναι βέβαια μόνο του παρόντος.

Ειδικότερα, στην τροπολογία που έχετε καταθέσει, προτείναμε τέσσερις πολύ συγκεκριμένες αλλαγές.

    • Η πρώτη αφορά στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Ο ειδικός λογαριασμός θα καταβάλει την ειδική οικονομική ενίσχυση, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

    • Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν προβλέπεται από τη συγκεκριμένη τροπολογία, από όλες τις τροπολογίες σας, πουθενά. Κι ενώ σας έχουμε προκαλέσει, δεν το ξεκαθαρίζετε με μία δήλωσή σας σήμερα.

    • Να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης αυτών των ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας που ανέφερα πριν.

    • Να φύγει η καταληκτική ημερομηνία, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν απλόχερα και τέλος να φύγει η αναφορά στην κλωστοϋφαντουργία και να ισχύει για όλες τις περιοχές, γιατί και η Μεσσηνία μπορεί να μην έχει κλωστοϋφαντουργία, αλλά τα ποσοστά ανεργίας σ’ αυτό το Νομό είναι πάρα πολύ υψηλά.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας στην Κυβέρνηση, ότι δεν δίνει εξετάσεις σήμερα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για ό,τι λέει και κάνει. Δίνει εξετάσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία, την ψήφο της οποίας υφήρπασε στις προηγούμενες εκλογές. Και στις εξετάσεις αυτές, κύριε Υπουργέ με την πολιτική που ακολουθείτε, να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε απλά ανεξεταστέοι, θα μείνετε στάσιμοι και θα χάσετε. Θα χάσετε όποτε και να γίνουν οι εκλογές! »