Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/5/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 12 ΜΑΪΟΥ 2006

«Χαιρετισμός Κουσελά σε ημερίδα του
Σωματείου Εργαζομένων στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2006

"Η αντισεισμική μας θωράκιση απαιτεί σχέδιο"
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2006

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ
 Η αντισεισμική μας θωράκιση απαιτεί σχέδιο, πόρους και τη συνεχή μέριμνα της Πολιτείας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Βουλευτή Μεσσηνίας

 Ως βουλευτής, έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Νομό Μεσσηνίας. Ένα Νομό που δοκιμάστηκε σκληρά από τους σεισμούς,  ένα νομό οι πολίτες του οποίου γνωρίζουν –και οι περισσότεροι έχουν βιώσει- τι σημαίνει να πλήττεται η περιουσία σου, η δουλειά σου, η καθημερινότητά σου, η ασφάλεια η δική σου, των παιδιών σου, των αγαπημένων σου προσώπων.  Πολύ περισσότερο, τι σημαίνει να έχεις –ή να μην έχεις- δίπλα σου την προστασία, την αρωγή και τη μέριμνα της Πολιτείας, όταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την έχεις ανάγκη. 

Η Καλαμάτα, που φιλοξενεί τις εργασίες σας, είναι μια πόλη που πληγώθηκε άσχημα από το σεισμό. Μια πόλη που αγωνίστηκε να επουλώσει τις πληγές της και κατάφερε, με την επιμονή των φορέων και των πολιτών της, αλλά και με τη βοήθεια της Πολιτείας, να ξανασταθεί  στα πόδια της, να μεγαλώσει και να προκόψει.

Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις πιο σεισμογενείς περιοχές της ηπείρου μας, όπου οι σεισμοί δεν αποτελούν απλή θεωρητική πιθανότητα ή μόνο κακή ανάμνηση. Κι εμείς μεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, η δε Πολιτεία  οφείλει αδιάκοπα να μεριμνά και για την ελαχιστοποίηση και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών τους. 

Η πρωτοβουλία αυτή της Ομοσπονδίας εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι για όλους μας μια  σημαντική πρόσκληση και ταυτόχρονα  μια μεγάλη πρόκληση.  

Είναι πρόσκληση να ξανασκεφτούμε τον αντισεισμικό μας σχεδιασμό, την αποτελεσματική  πρόληψη και  την αντιμετώπιση  των σεισμών, την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών και ιδίως των παιδιών μας.

Είναι πρόκληση να προλαμβάνουμε, για να μην « κλαίμε - συνήθως κατόπιν εορτής- πάνω στο χυμένο γάλα», όπως λένε οι εγγλέζοι. Κι εδώ δεν μιλάμε, απλά, για «χυμένο γάλα». Μιλάμε για περιουσίες, ακόμα και για ανθρώπινες ζωές! Γι’ αυτό πρέπει να θωρακιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όρους γνώσης, πόρων, έμψυχου δυναμικού και τεχνικών μέσων, αλλά και με σχέδιο και μηχανισμούς άμεσης παρέμβασης, στήριξης και ανακούφισης των σεισμοπλήκτων. 

‘Εχουμε αναμφίβολα προοδεύσει σε πολλούς τομείς. Χτίζουμε καλύτερα κι ασφαλέστερα σπίτια. ‘Εχουμε αξιόλογο δυναμικό, επιστήμονες, μηχανικούς και ερευνητές διεθνούς εμβέλειας, δημόσιες υπηρεσίες με μεγάλη, σημαντική εμπειρία και προσφορά. Αν τους διαθέσουμε τα μέσα, τους πόρους και τις υποδομές που απαιτούνται, θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για την αντισεισμική μας θωράκιση.

Για τούτο, θεωρώ τουλάχιστον ανησυχητικές απόψεις και πρακτικές που οδηγούν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ  και στην απαξίωση του έμπειρου και αξιόλογου δυναμικού του. 

Δεν κατανοώ λ.χ. την επιλογή  του Υπουργείου να  καταργήσει τοπικά Ταμεία και Γραφεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αντί να τα αναβαθμίσει, καλύπτοντας αποκεντρωμένα ολόκληρη την Επικράτεια, αξιοποιώντας το έμπειρο και αξιόλογο δυναμικό τους, στηρίζοντας και εμπλουτίζοντας το σημαντικό τεχνικό και κοινωνικό τους έργο. Εξέλιπαν μήπως οι σεισμοί στη χώρα μας;  ‘Η μήπως βαλθήκαμε ν’ αφήσουμε την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους στην τύχη, στον ανταγωνισμό και... στις δυνάμεις της αγοράς;

Δεν κατανοώ με ποια λογική εγκαταλείπονται στην τύχη τους ερευνητικά προγράμματα, υποδομές όπως το δίκτυο σεισμογράφων της Δυτ. Ελλάδας, γιατί καθυστερούν τόσο τα προγράμματα αντισεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Αναρωτιέμαι ακόμα γιατί όλο αυτό το έμπειρο δυναμικό των εργαζόμενων του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην έχει ακόμα μεγαλύτερο λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών αντισεισμικής πρόληψης, ενημέρωσης, στήριξης και αποκατάστασης.

Αυτή η ημερίδα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να ενώσουμε τις δυνάμεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας και να  αναλάβουμε σαφείς δεσμεύσεις για:

-          την επαρκή χρηματοδότηση, την ολοκληρωμένη υποστήριξη και τον αναγκαίο εμπλουτισμό των ερευνητικών προγραμμάτων και υποδομών

-          την ενίσχυση και την πληρέστερη αξιοποίηση φορέων με αναμφισβήτητα θετική συμβολή και σημαντική εμπειρία, όπως ο ΟΑΣΠ και το ΙΤΣΑΚ

-          τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε κάθε Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, με επαρκή εκπαίδευση τόσο του άμεσα εμπλεκόμενου δυναμικού, όσο και εθελοντών.

-          τη λήψη μέτρων έγκαιρου και αποτελεσματικού προσεισμικού και μετασεισμικού ελέγχου της αντοχής των κτιρίων, τακτικής παρακολούθησης και επίβλεψης  της συντήρησης  ή της αναγκαίας επισκευής τους (λ.χ. μητρώο επισκευασμένων κτιρίων, «πράσινο κουτί» στα κτίρια, αποτελεσματικός έλεγχος ιδιωτικών και δημόσιων κατασκευών)  

-          το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών μας στα σχολεία, σε θέματα συμπεριφοράς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό.

-          τη θωράκιση ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας με κατάλληλα αποκεντρωμένες δημόσιες υποδομές (ΥΑΣ, ΤΑΣ, ΓΑΣ) ώστε να έχουμε πλήρη ετοιμότητα και άμεση  ανταπόκριση της Πολιτείας και σε θέματα ενημέρωσης και πρόληψης καταστροφών από σεισμούς και σε θέματα στήριξης και αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας σας. Περιμένουμε μάλιστα τα συμπεράσματα αυτής της ημερίδας, ως μια ανεκτίμητη  συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κάθε ενεργού πολίτη, στη συστηματική αντιμετώπιση ενός θέματος που δεν επαιτεί, αντίθετα απαιτεί  και επιβάλλει την προσοχή, τη φροντίδα και τη συνεχή εγρήγορση όλων μας ! 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, απήύθυνε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ  χαιρετισμό στο 24ο Συνέδριο και στην ημερίδα της Ομοσπονδίας Σωματείων εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα την αντισεισμική προστασία της χώρας μας.