Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/5/2006
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΜΑΪΟΥ 2006

« ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Χωρίς αντίκρισμα οι υποσχέσεις
του πρωθυπουργού για τη Μεσσηνία.»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΜΑΪΟΥ 2006

 

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα βλέπει στις εξαγγελίες ο Δημ. Κουσελάς

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα βλέπει στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που έγιναν στην Καλαμάτα, ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς. Σε δήλωση που έκανε χθες σημειώνει τα εξής:

“Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεσσηνία και αφού οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν σβήσει και ο κονιορτός βαρύγδουπων δηλώσεων έχει κατακαθίσει, μπορούμε ψύχραιμα και νηφάλια να αποτιμήσουμε τι άφησε για τη Μεσσηνία αυτή η επίσκεψη.

1. Καταρχήν ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε του «έργου» της κυβέρνησής του λέγοντας ότι «για μας μιλάει το έργο μας», «η Πελοπόννησος αλλάζει».

Δεν μπήκε όμως στον κόπο να μας ενημερώσει ποιο ακριβώς είναι το έργο που η Ν.Δ παρήγαγε τους 25 αυτούς μήνες. Αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ενταχθεί ή εκτελούνται στα πλαίσια του ΠΕΠ και του προγράμματος «Θησέας».

Χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια από αυτά είχαν ξεκινήσει επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και ποια είναι αυτά που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι φανερό ότι αυτή η σύγχυση βολεύει την κυβέρνηση που έτσι κρύβει τη δική της απραξία και ανικανότητα οικειοποιούμενη έργα που δεν της ανήκουν. Εξάλλου ο ενεστώτας διαρκείας ήταν πανταχού παρών για να συγκαλύπτει την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και τις ανεπάρκειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

2. Δεν έδωσε κανένα παράδειγμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την κατασκευή του εθνικού δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας και καμία απάντηση για την επιπλέον καθυστέρηση του ενός χρόνου, με ευθύνη της κυβέρνησής του, για την κατασκευή αυτού του τόσου σημαντικού δρόμου για το νομό μας. Ούτε βέβαια έκανε καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτού του έργου, που είναι 4,5 χρόνια από την ψήφιση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης από την Βουλή εάν δεν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.

Δεν μας εξήγησε, επίσης, γιατί έκαναν δύο και πλέον χρόνια να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα που κατέρρευσε στην Τσακώνα και ότι θα χρειαστούν άλλοι 32 μήνες για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, εάν όλα πάνε καλά. Από τα παραπάνω βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπήρξε επιτάχυνση αλλά πρόσθετη και μεγάλη επιβράδυνση για την κατασκευή της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας.

3. Δεν έδωσε καμία εξήγηση στους αγρότες με ποιο τρόπο «αυτοπροσώπως» τους στήριξε στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πώς θα αντιμετωπίσουν το πελώριο καλλιεργητικό κόστος, τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων προϊόντων. Δεν έκανε καμία αναφορά για τα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης των αγροτών, ούτε βέβαια για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων που κοντεύουν να ξεπεράσουν όχι τους 3 μήνες αλλά τα 3 χρόνια (όπως στην περίπτωση του παγετού).

4. Δεσμεύτηκε ότι το 2006 θα είναι έτος «Ελαιολάδου και ελιάς» όπως το 2005 ήταν έτος «Ανταγωνιστικότητας». Δεν μας είπε όμως ότι το 2005 η χώρα μας έχασε 9 θέσεις στην κατάταξή της στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Σχετικά με το εργαστήρι ανάλυσης και πιστοποίησης ελαιολάδου, που και προσωπικά με ερώτησή μου στη Βουλή είχα ζητήσει για τη Μεσσηνία, είναι θετικό ως εξαγγελία, πρέπει όμως να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο και να προωθηθεί ταυτόχρονα η τυποποίηση και η ονομασία προέλευσης για όλο το μεσσηνιακό λάδι.

5. Δεν είπε λέξη για το ΤΕΙ Καλαμάτας και την επαπειλούμενη δραστική συρρίκνωση των φοιτητών σε αυτό με τα μέτρα της κυρίας Γιαννάκου, ούτε για τα ζητήματα που αφορούν στο διδακτικό προσωπικό του.

Η αγνόηση του ρόλου και της σημασίας του ΤΕΙ είναι μήπως τυχαία;

6. Ενώ για άλλους τομείς και μάλιστα ήσσονος σημασίας αναφέρθηκε λεπτομερώς, δεν είπε λέξη για τα τεράστια προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των 2 Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από την έλλειψη προσωπικού. Σε ένα νομό με υψηλούς δείκτες γηρασμένου πληθυσμού και μεγάλες ανάγκες σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης η αγνόηση αυτή είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

7. Τέλος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο κ. πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για τα έργα που η κυβέρνησή του στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ θα πραγματοποιήσει στη Μεσσηνία τα επόμενα χρόνια της προγραμματικής περιόδου.

Για τα πρόσθετα κονδύλια που θα πρέπει να εισρεύσουν στο νομό μας για να καλύψει το χαμένο έδαφος, να πάψει να είναι «νότος του νότου» και να συμμετάσχει ισότιμα σε μία πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτό, δείχνει, πέρα από τα ωραία λόγια, τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα η επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού ήταν μια επίσκεψη επικοινωνιακά μελετημένη, η παρουσία του ήταν προγραμματισμένη σε «ασφαλείς χώρους» για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις και παρατράγουδα.

Ομως τα προβλήματα και το αναπτυξιακό έλλειμμα παραμένουν και δεν θα βρουν τη λύση τους όσο δεν διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν και μας αναλογούν- αυτά δηλαδή που αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να μας τα δώσει- με σχέδιο, με ενότητα και αποφαστικότητα”.