Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/5/2006

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 05 ΜΑΪΟΥ 2006

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Επιμένει σε στοιχεία ελέγχων στις εισαγόμενες πατάτες»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 05 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Αμφισβητείται το αποτέλεσμα ελέγχων
 για τις "ελληνοποιήσεις" πατάτας»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 05 ΜΑΪΟΥ 2006

«ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑ-
ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ
Εισάγονται πατάτες αν υπάρχει ανάγκη»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 05 ΜΑΪΟΥ 2006

« ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Έλεγχοι για "ελληνοποιήσεις" πατάτας
προβλέπονται, αλλά γίνονται;»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 05 ΜΑΪΟΥ 2006

«Έλεγχοι για «ελληνοποιήσεις» πατάτας προβλέπονται,
 παραμένει όμως άγνωστο κατά πόσον γίνονται και με τι αποτέλεσμα
»

Τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, απάντησαν σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελά, σχετικά με τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, τα μέτρα που λαμβάνονται για να μην βαπτίζονται οι εισαγόμενες πατάτες ελληνικές και συνολικότερα για τη στήριξη των μεσσήνιων πατατοπαραγωγών.

Για τις απαντήσεις του Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου, ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής:

« Ο κ. Κοντός παραθέτει όλους τους κοινοτικούς κανονισμούς καθώς και την προβλεπόμενη διαδικασία για τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο της εισαγόμενης πατάτας από τρίτες χώρες. Με άλλα λόγια, αναφέρεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της Πολιτείας για την προστασία των πατατοκαλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν μας απαντά όμως στο ζητούμενο, δηλαδή πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και αν έχουν διαπιστωθεί επίσημα προσμίξεις εγχώριας πατάτας (μεσσηνιακής κλπ) με πατάτες τρίτων χωρών, κάτι που για τους παραγωγούς αποτελεί πλέον κοινό μυστικό.

Σε αυτό το θέμα δεν απαντά ούτε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος επίσης παραθέτει τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της αρμοδιότητάς του (έλεγχος για παραβάσεις αγορανομικών διατάξεων, προστασία καταναλωτών κλπ). Ισχυρίζεται ότι εισαγωγές γίνονται «κατ’ ανάγκη», όταν τίθεται θέμα ομαλοποίησης της αγοράς από άποψη επάρκειας. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι σήμερα, με τα σημαντικά αποθέματα που υπάρχουν και με τις ποσότητες της νέας συγκομιδής, δεν γίνονται και δεν θα γίνουν άλλες εισαγωγές πατάτας;

Παρ’ ότι διαβεβαιώνει ότι καθημερινά γίνονται έλεγχοι στην αγορά και ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις Δ/νσεις Εμπορίου των Νομαρχιών να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για ελληνοποίηση αιγυπτιακής πατάτας, ο κ. Υφυπουργός δεν διευκρινίζει κατά πόσον τελικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα για τέτοιες περιπτώσεις. Αναφερόμενος μάλιστα σε έρευνα της Γ.Γ. Εμπορίου για τον εντοπισμό πρακτικών ελληνοποίησης αιγυπτιακής πατάτας, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη, αφήνει την εντύπωση ότι τα όποια αναγκαία μέτρα θα ληφθούν και οι προβλεπόμενες κυρώσεις θα επιβληθούν, όταν και εφόσον προκύψει κάτι από αυτήν!

Το θέμα είναι τι θα κάνουν μέχρι τότε οι πατατοπαραγωγοί και ειδικά εκείνοι της Μεσσηνίας, που ήδη διαθέτουν στην αγορά το προϊόν τους, παραμένοντας εκτεθειμένοι σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού; Θα αφεθούν ακόμα μια χρονιά απροστάτευτοι απέναντι σε πρακτικές νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή, οι οποίες συστηματικά αποθαρρύνουν την εγχώρια παραγωγή και συρρικνώνουν το εισόδημά τους;»