Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/4/2006
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΕΙ
Αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών
ζωικών προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Έλεγχο εισαγωγών και ζωικών προϊόντων από τρίτες χώρες»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μέτρα αποτροπής της «ελληνοποίησης» των …ζώων»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«Ανεπάρκειες στο σύστημα ελέγχου»
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΖΩΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τις εισαγωγές ζωϊκών προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες και για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα «ελληνοποίησής τους», με αποτέλεσμα την εξαπάτηση των καταναλωτών, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των εγχώριων παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« ‘Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη ‘Εκθεση της Κομισιόν, διαπιστώνονται σοβαρές ανεπάρκειες στο σύστημα ελέγχου που εφαρμόζει η χώρα μας για τις εισαγωγές προϊόντων ζωϊκής προέλευσης και ζώντων ζώων από τρίτες χώρες.

Στην ‘Εκθεση αποδεικνύεται ότι ο ‘Ελληνας καταναλωτής εξαπατάται, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα προϊόντα δεν ελέγχονται ή φέρουν πλαστά πιστοποιητικά.

Επίσης διαπιστώνεται ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχου των εισαγωγών στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου και στις πύλες εισόδου της χώρας μας παρουσιάζει σοβαρά κενά, αφού δεν εξασφαλίζει την εφαρμογή των απαιτήσεων της νομοθεσίας.

Η ‘Εκθεση αυτή έρχεται μάλιστα λίγο πριν το Πάσχα, εγείροντας νέες ανησυχίες για την προέλευση των αιγοπροβάτων που διακινούνται στη χώρα μας, αφού διαπιστώνει σοβαρές ανεπάρκειες στους κτηνιατρικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν πέρυσι κατά την εισαγωγή προβάτων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέσω της Σερβίας.

Επειδή η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων ή ζωϊκών προϊόντων και η ενδεχόμενη ελληνοποίησή της δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που λειτουργούν σε βάρος των κτηνοτρόφων της χώρας μας,

Επειδή η εν λόγω ελληνοποίηση εξαπατά τους καταναλωτές και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια των τροφίμων τα οποία καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν εφαρμόζεται η κοινοτική Οδηγία για τους κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή και την εισαγωγή προϊόντων ζωϊκής προέλευσης;

Γιατί δεν έχει γίνει αναθεώρηση των εθνικών οδηγιών που αφορούν στον έλεγχο των εισαγωγών, προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν με τις διατάξεις των κοινοτικών Κανονισμών;

Τι επιπρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει ενόψει του Πάσχα και της αντίστοιχης αυξημένης ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποίησης εισαγόμενων και παραπλάνησης των καταναλωτών και προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία τους ; »