Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/4/2006

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

"Ζητάει στήριξη των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

"ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΕΙ
Αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών και
στήριξη των πατατοπαραγωγών Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

"ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Έλεγχο εισαγωγών και στήριξη
πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

"ΖΗΤΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Έλεγχο των εισαγωγών και στήριξη
πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

Δ. Kουσελάς: Nα ελεγχθούν άμεσα οι εισαγωγές πατάτας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες και την αναγκαία στήριξη των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Νομός Μεσσηνίας είναι η πιο πρώιμη περιοχή της Ευρώπης στην καλλιέργεια πατάτας. Ειδικότερα, στο νομό αυτό καλλιεργούνται 10.000 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας.

Φέτος οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να αναμένεται στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ετσι, θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η αγορά τις ημέρες του Πάσχα, αφού θα πλησιάζει η κορύφωση της περιόδου συγκομιδής στο Nομό Μεσσηνίας και θα αρχίζει η περίοδος συγκομιδής πατάτας στο Ν. Αχαΐας.

Επειδή η όλη εξέλιξη της καλλιέργειας γίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για τούτο το κοστολόγιο είναι υψηλό για τον παραγωγό (για αντιπαγετική προστασία κ.λπ.).

Επειδή ήδη έχουν εισαχθεί πάνω από 15.000 τόννοι πατάτας από την Αίγυπτο , ενώ υπάρχουν αποθέματα εγχώριας φθινοπωρινής πατάτας, άνω των 5.000 τόννων.

Επειδή, τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα του Μεσσήνιου αγρότη, δεδομένου ότι αυτός είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να ευθύνεται για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία που καθημερινά αντιμετωπίζει ο καταναλωτής.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

- Τι μέτρα έχουν λάβει και κατά πόσον αυτά τηρούνται, ώστε να μη βαπτίζονται οι εισαγόμενες πατάτες Αιγύπτου – και όχι μόνο- ως πατάτες ελληνικής προέλευσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση του καταναλωτή και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των Mεσσήνιων πατατοπαραγωγών;

- Τι άλλα μέτρα έχουν λάβει ή προτίθενται να λάβουν προκειμένου να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι για την καταλληλότητα των όποιων εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας, δεδομένου ότι οι εισαγωγές δεν μπορούν να απαγορευτούν τελείως;»