Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/4/2006

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«Γυρίζει την πλάτη σους αγρότες»
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕbank
Επιμένει στις αιτιάσεις του βουλευτής Δημ. Κουσελάς»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

«Ο Δ. Κουσελάς σχολιάζει απάντηση ΑΤΕ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2006

Koυσελάς: Επιχειρηματικά δάνεια βαφτίζονται... στεγαστικά

Κατά βούληση η ΑΤΕ χαρακτηρίζει τα επιχειρηματικά δάνεια ως... στεγαστικά, καταγγέλλει ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας. Επισυνάπτει μάλιστα σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί προς τα καταστήματα.

Αναλυτικότερα στην απάντησή του ο κ. Κουσελάς αναφέρει τα εξής:

«Είναι μάλλον πρωτότυπη η άποψη της διοίκησης της ΑΤΕ για τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, το σεβασμό και την τήρησή τους, εφόσον εμφανίζεται να τις παρακάμπτει και να απαντά διά του Τύπου, πριν καν απαντήσει ο ερωτώμενος αρμόδιος υπουργός!

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του δημοσιεύματος της ΑΤΕ, που υποτίθεται ότι απαντά στην αποκάλυψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Τράπεζα, με βάση εμπιστευτική της εγκύκλιο, βαπτίζει επιχειρηματικά δάνεια ως στεγαστικά, κατά παράβαση των κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, χορηγώντας τα με επιτόκιο 3,5%, την ίδια ώρα που τα επιχειρηματικά δάνεια προς τους αγρότες δίνονται με επιτόκιο πάνω από 7%, άλλο δεν κάνει παρά να επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις μας.

Με άλλα λόγια, η διοίκηση της ΑΤΕΒΑΝΚ ισχυρίζεται ότι έτσι πράττει, αφού τα ίδια κάνει και ο… ανταγωνισμός, "καρφώνοντας" ουσιαστικά και τις άλλες τράπεζες ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος!

Ακόμα, πληροφορώντας μας ότι διερεύνησε "εκ των υστέρων" και διαπίστωσε ότι ο επιχειρηματίας του παραδείγματος που θέσαμε στην ερώτηση δεν ανήκει, δήθεν, στο χώρο της Ν.Δ, το δημοσίευμα της ΑΤΕ αποκαλύπτει ότι είναι σε θέση και να διερευνά και να γνωρίζει τις πολιτικές πεποιθήσεις των πελατών της.

Τέλος, αναφέροντας με περισσή "σεμνότητα και ταπεινότητα" ότι "η διοίκηση της ΑΤΕΒΑΝΚ έχει προσδιορίσει τη λειτουργία της Τράπεζας στον ανταγωνισμό, γυρίζοντας οριστικά σελίδα…" ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο, μεταξύ άλλων, την εγκαλέσαμε: ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι "η Τράπεζα θα επιστρέψει στον παραδοσιακό της ρόλο… που είναι η στήριξη του αγρότη", τώρα, γυρίζοντας σελίδα, ομνύει αποκλειστικά στις λογικές της αγοράς, γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάτη στους "παραδοσιακούς" της πελάτες, στους αγρότες όλης της χώρας!

Μετά από αυτά, θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος πάνω σ’ αυτές τις τουλάχιστον "πρωτότυπες" απόψεις και πρακτικές της ATEBANK, σύμφωνα με τις οποίες -στο όνομα του ανταγωνισμού…- βαπτίζεται κατά βούληση το κρέας ψάρι και τα επιχειρηματικά δάνεια, στεγαστικά!».