Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/3/2006

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Η Κυβέρνηση νομοθετεί ένα τεράστιο σκάνδαλο»
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η Κυβέρνηση νομοθετεί ένα τεράστιο σκάνδαλο»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Η κυβέρνηση νομοθετεί ένα σκάνδαλο
σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Κουσελάς: Μποναμάς στις τράπεζες η ρύθμιση με το ασφαλιστικό

Ως “μποναμά στις τράπεζες” χαρακτήρισε ο Δημ. Κουσελάς τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, αγορεύοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής:

«Φέρνετε την τροπολογία γιατί σας ενοχλούν, φαίνεται, τα φώτα της δημοσιότητας. Σας ενοχλούσε, ίσως, η έκθεση την οποία έπρεπε να πάρετε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, γιατί πολλά ακούσαμε περί «γνωματεύσεων από έγκριτους συνταγματολόγους». Εδώ, όμως, στη Βουλή που συζητάμε, δεν ήρθε η έκθεση από το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο της Βουλής, το Επιστημονικό της Συμβούλιο και απ’ ό,τι φαίνεται, σας ενοχλεί και η πρόσκληση των κοινωνικών φορέων. Στήνετε στο εκτελεστικό απόσπασμα έναν ολόκληρο κλάδο, χιλιάδες οικογένειες και δεν του δίνετε τη δυνατότητα ούτε καν να εκφραστεί και να πει την άποψή του. Αυτή, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, το διάλογο και τη διαφάνεια!

Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με το ασφαλιστικό, προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια γενικευμένη σύγχυση. Οι διατάξεις της τροπολογίας όχι μόνο δεν υλοποιούν το «νόμο Ρέππα», όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά τον καρατομούν. Και αυτό, γιατί καταργείται το άρθρο 11 του ν.3029/2002 το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, με σεβασμό στην αυτονομία των υφιστάμενων ταμείων.

Ερχεσθε, λοιπόν, σήμερα και παρεμβαίνετε αυτόκλητα σε ταμεία που έχουν προέλθει από συλλογικές διαπραγματεύσεις και από συμφωνίες ιδιωτικού χαρακτήρα, χωρίς να έχετε καμιά νομιμοποίηση να παρέμβετε.

Λέτε, -και μάλιστα κάνατε μία σειρά από δηλώσεις- ότι σέβεστε τη συλλογική αυτονομία, ότι σέβεστε και δεν παρεμβαίνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά την ίδια στιγμή καταργείτε τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι ή δεν είναι υποκριτική αυτή η στάση σας;

Εγώ σας ερωτώ ευθέως το εξής: Πώς η κυβέρνησή σας νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε ταμεία που έχουν σωματειακή μορφή, που έχουν συσταθεί δηλαδή σαν σωματεία; Πώς γίνεται να παρεμβαίνει σε ταμεία που είναι έξω -και σας το απέδειξα αυτό- από το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης, σε ταμεία για τα οποία δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός πόρος ούτε κρατική εισφορά ούτε στο κάτω-κάτω της γραφής είχε το κράτος την εγγύηση των συγκεκριμένων ταμείων; Πώς μπορεί να παρεμβαίνει στο ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας το οποίο, όπως η ίδια η εισηγητική έκθεση αναφέρει, έχει σωματειακή μορφή, είναι προϊόν συλλογικής σύμβασης εργασίας; Πώς μπορείτε να παρεμβαίνετε σε ασφαλιστήρια συμβόλαια; Αυτό που σας αναφέρω, αφορά ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η εταιρεία, η οποία εγγυάται τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ταμείου, του συγκεκριμένου λογαριασμού στην Τράπεζα Αττικής.

Εσείς, λοιπόν, έρχεσθε και νομοθετείτε σήμερα, για να καταργηθούν αυτά τα σωματεία, αυτά τα ασφαλιστικά συμβόλαια και για να τους πάρετε την περιουσία, όπως βέβαια και στα υπόλοιπα ταμεία και όχι μόνο σε αυτά τα δύο.

Ειλικρινά αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτήν την πράξη σας. Να την χαρακτηρίσουμε κλοπή, αυθαιρεσία, αυταρχισμό;

H κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία, κατά τη γνώμη μου, νομοθετεί ένα πελώριο σκάνδαλο. Πέραν των άλλων, χαρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, γιατί τα ποσά που υποχρεώνει να καταβάλουν οι τράπεζες στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είναι ψίχουλα και αφορούν, με βάση το νόμο που ψηφίσατε, το ν.3371, μόνο τους συνταξιούχους, δηλαδή μόνο τις υποχρεώσεις τους έναντι των συνταξιούχων.

Θα σας αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, επειδή βγάλατε μελέτες και άλλα, συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την Εμπορική Τράπεζα, αφού το θέλετε έτσι.

Η μελέτη που έκανε η Bacon & Goodrow για λογαριασμό των τραπεζών έβγαλε τις υποχρεώσεις της Εμπορικής Τράπεζας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία στο ύψος του 1.678.000.000 ευρώ. Με βάση την τροπολογία που ψηφίζετε υποχρεώνετε την Εμπορική να δώσει 1.156.000.000. Η διαφορά είναι 522 εκατομμύρια. Είναι μισό δισ. ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά, αυτό είναι το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης, αυτός είναι ο μποναμάς που δίνετε στη συγκεκριμένη τράπεζα, προκειμένου να πουληθεί. Γι’ αυτό και ψηφίσατε τον ν. 3371/2005.

Δίνετε ταυτόχρονα τη δυνατότητα, με μια απλή αίτηση των διοικήσεων μέσα από αυτή την τροπολογία και με τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν -όχι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή- να εντάξουν τους ασφαλισμένους τους στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ. Με μια απλή αίτηση, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, χωρίς καμιά συμφωνία!

Κατεδαφίζετε έτσι ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυξάνετε τα όρια ηλικίας. Τα όρια ηλικίας για τους άντρες θα αυξηθούν μέχρι και 8 χρόνια. Για τις γυναίκες η αύξηση είναι μέχρι και 15 χρόνια.

Θα έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων από 45% ως 65%. Εφαρμόζετε το ν. 2084/2002, για όλους όσοι μπήκαν από το 1993 και μετά. Και βέβαια αφαιρείτε τη δυνατότητα από τους νέους εργαζόμενους να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη!

H τροπολογία αυτή και ο ν. 3371 θα μείνουν στην ιστορία σαν ο πλέον αντιασφαλιστικός νόμος. Ενας νόμος τον οποίο ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ούτε και η χούντα, τόλμησε να φέρει, γιατί οι νόμοι εκείνοι δεν έπιασαν τα συγκεκριμένα ταμεία! Να είστε σίγουροι, όμως, ότι δεν θα περάσει ποτέ στη συνείδηση των εργαζομένων!».