Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/3/2006
Εφημερίδα ΦΩΝΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανεπαρκές, ψευδεπίγραφο και προσχηματικό το νομοσχέδιο
της κυβέρνησης για την «ενίσχυση της οικογένειας»»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

"ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΑΙ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
"Πυροτέχνημα αποσπασματικών ρυθμίσεων"
το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της οικογένειας"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«Ανεπαρκές, ψευδεπίγραφο και προσχηματικό το νομοσχέδιο
της κυβέρνησης για την «ενίσχυση της οικογένειας»»

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ενίσχυση της οικογένειας, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Θα περίμενε κανείς ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο θα έκανε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για πλήρη εξομοίωση της τρίτεκνης με την τετράτεκνη οικογένεια. Ότι θα πρότεινε πολιτικές και μέτρα ουσιαστικής προστασίας της οικογένειας και του παιδιού, σύμφωνα με την αντίστοιχη Συνταγματική πρόβλεψη και επιταγή.

‘Όμως, το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο δεν καλύπτει καμιά από τις παραπάνω πτυχές και τούτο για τους ακόλουθους λόγους:

Δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, που απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές ενίσχυσης της γεννητικότητας και της οικογένειας. Σύμφωνα με τη γνώμη πρωτοβουλίας που εξέδωσε η ΟΚΕ για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα, ο δείκτης γονιμότητας είναι πολύ χαμηλός. Το 2004 η Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 1,29 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης είναι αρκετά υψηλότερος (Γαλλία 1,90, Ιρλανδία 1,99).Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) για τη χώρα μας προδιαγράφουν σημαντική μείωση του πληθυσμού από 11,1 εκατ. το 2005, σε 10,6 εκατ. το 2050. Μάλιστα, η μείωση αυτή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν στη χώρα μας οι οικονομικοί μετανάστες.

Απέναντι σε αυτά, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν τηρεί τις προεκλογικές τις υποσχέσεις, αλλά πλήττει την οικογένεια με τη συνολική πολιτική της στο εργασιακό και στα ωράρια των καταστημάτων, καθώς και με την απαράδεκτη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους νέους (ρυθμίσεις ΟΤΕ, νόμος για τις ΔΕΚΟ).

Είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς ότι με την εφάπαξ παροχή από το δημόσιο 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο που γεννιέται με το τρίτο παιδί και πάνω, από 1-1-2006, θα καλυφθούν οι υψηλές δαπάνες των πολύτεκνων οικογενειών; Σήμερα μάλιστα, που τα πραγματικά εισοδήματα των περισσότερων κοινωνικών τάξεων εξανεμίζονται από την καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη ακρίβεια ;

Η απαλλαγή στην τρίτεκνη οικογένεια από την καταβολή τέλους ταξινόμησης για την αγορά ενός αυτοκινήτου είναι σοβαρό κίνητρο για να παρακινηθεί ένα ζευγάρι να αποκτήσει ένα ακόμα παιδί; Κάθε πόσα χρόνια αγοράζει κανείς στην Ελλάδα αυτοκίνητο, ώστε η απαλλαγή αυτή να αποτελέσει έστω και ένα ισχνό κίνητρο;

Η αναγνώριση, στα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών, του δικαιώματος εισαγωγής στις διάφορες σχολές ή του δικαιώματος πρόσληψης, είναι αποτελεσματικό κίνητρο για την απόκτηση και τρίτου παιδιού; Θα αποφάσιζε κάποιος να αποκτήσει τρίτο παιδί, προσδοκώντας ότι μετά από 18 ή 20 χρόνια αυτό θα εισαχθεί «προνομιακά» σε ανώτατη Σχολή ή θα διορισθεί ως εκπαιδευτικός; Πως θα καλύψει, μέχρι τότε, τα σημαντικά ποσά που απαιτούνται για την ανατροφή και την εκπαίδευση του παιδιού του;

Οι ευτελείς και αποσπασματικές ενισχύσεις στους τριτέκνους που η κυβέρνηση προτείνει με αυτό το νομοσχέδιο, είναι εξόφθαλμα ανεπαρκείς για την ενίσχυση της οικογένειας. Ο ίδιος ο τίτλος του είναι ψευδεπίγραφος, προπέτασμα καπνού για τη συγκάλυψη της αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, περί πλήρους εξομοίωσης της τρίτεκνης οικογένειας με την τετράτεκνη.

‘Όμως, αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική προστασία της οικογένειας, χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες πολιτικές άρσης της εργασιακής ανασφάλειας των νέων, ενίσχυσης των νέων ζευγαριών ακόμα και για την απόκτηση δεύτερου παιδιού, ανθρώπινα ωράρια, θεσμούς και υποδομές ομαλού συνδυασμού της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή, ουσιαστική πριμοδότηση των πάσης φύσεως ενισχύσεων ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κώφευσε, ακόμα μια φορά, στις προτάσεις βελτίωσης των ρυθμίσεων που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. ‘Ετσι, αντί για διακομματική συνεννόηση και συνολικές πολιτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, αντί για γενναία κίνητρα στήριξης της οικογένειας και ιδίως των νέων ζευγαριών, έχουμε ακόμα ένα «πυροτέχνημα» αποσπασματικών ρυθμίσεων, ισχνών και ανεπαρκών κινήτρων που δυστυχώς απεικονίζουν, ακόμα μια φορά, την πλήρη έλλειψη σχεδίου και πολιτικής βούλησης αυτής της Κυβέρνησης να δώσει λύση στα φλέγοντα προβλήματα των καθημερινά δοκιμαζόμενων, από τις πράξεις και τις παραλείψεις της, συμπολιτών μας! »