Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/3/2006

φημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«ΒΟΥΛΗ
Απάντηση Μπασιάκου, σε ερώτηση του βουλευτή
Μεσσηνίας Δ. Κουσελά, για τα δικαιώματα»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ»ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση Ευαγγ. Μπασιάκου σε ερώτηση του Δημ. Κουσελά

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Κουσελάς για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης αγροτών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
"Ούτε γάτα, ούτε ζημιά" για τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Δ. Κουσελάς: “Αλλα λόγια...” από τον Ε. Μπασιάκο για τα δικαιώματα των παραγωγών

Δεν ικανοποιεί το βουλευτή Δ. Κουσελά η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Μπασιάκου σε ερώτηση που είχε καταθέσει για τα θέματα που παρουσιάστηκαν με τα δικαιώματα. Ο κ. Μπασιάκος κοινοποιεί έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο οποίο αναφέρονται οι γνωστές θέσεις του Οργανισμού για τα προβλήματα μηχανοργάνωσης που παρουσιάστηκαν και τις παρακρατήσεις, και ο κ. Κουσελάς σχολιάζει:

«Μάλλον ο κ. υπουργός απαντά, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, σε… άλλη ερώτηση από αυτή που του υποβλήθηκε! Δεν βρίσκει να πει ούτε λέξη για τα προβλήματα ενημέρωσης των αγροτών και δεν αναγνωρίζει κανένα πρόβλημα ή παράλειψη σε όλη τη διαδικασία καθορισμού και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Κατά τον κ. Μπασιάκο, πέραν της… τεχνικής ανάγκης για παράταση κατά μια εβδομάδα της προθεσμίας ολοκλήρωσης της μηχανογραφικής επεξεργασίας, δεν υπάρχουν λάθη, αυθαιρεσίες και καθυστερήσεις, ενώ η αυθαίρετη επιβάρυνση των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους είναι… εύλογη και δικαιολογημένη, ως απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ, με τη σύμφωνη γνώμη, όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, των μελών τους.

Oμως, είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός που απέναντι στην αγωνία των αγροτών για το αύριο απαντούν με γενικόλογες εξαγγελίες για "χωρικές μελέτες", προσπαθώντας να καλύψουν την πλήρη έλλειψη σχεδίου και στοιχειώδους στρατηγικής για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αλλά και την πλήρη έλλειψη οργανωμένου συστήματος παροχής τεχνικοοικονομικής υποστήριξης και συμβουλών στους αγρότες. Ακόμα και το δικό τους νόμο, τον 3228/2005, που υποτίθεται ότι υλοποιεί την αντίστοιχη υποχρέωση, που απορρέει από τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ, τον άφησαν στα χαρτιά… Και βέβαια, δεν διασφαλίζουν ούτε την απαραίτητη διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία προσδιορισμού και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης, ούτε καν ένα στοιχειώδη σχεδιασμό για αποτελεσματική και χωρίς πελατειακές διακρίσεις αξιοποίηση των ποιοτικών παρακρατημάτων.

Οσο για το "χαράτσι" της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτό που ήδη πλήρωσαν οι παραγωγοί για την υποβολή ενστάσεων, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο είναι συμβατό με το βασικό κανονισμό 1782/03 της νέας ΚΑΠ, αφού αφορά ένα κόστος υποδομών και διαχείρισης, το οποίο ανήκει και έπρεπε να καλυφθεί από το κράτος, όχι από τους ίδιους τους δικαιούχους αγρότες, με περικοπή της επιδότησής τους!».