Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/3/2006
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για τα αγροτικά
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΟΥΣΕΛΑΣ- ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ αυτών και οι Μεσσήνιοι, Δημήτρης Κουσελάς και Πέτρος Κατσιλίερης, για τα αγροτικά θέματα.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Σήμερα, βρισκόμαστε στο παρά πέντε ως προς τις χρονικές προθεσμίες για την οριστική κατοχύρωση των “δικαιωμάτων”, που θα προσδιορίζουν εφεξής το ποιος, σε τι χρηματικό ποσό και για ποιες εκτάσεις θα εισπράττει, την ενιαία ενίσχυση.

Ανεπαρκής και η ενημέρωση των αγροτών. Οι αγρότες μάθαιναν για διαδικασίες και προθεσμίες, ως επί το πλείστον ο ένας από τον άλλον. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κατά 2 ½ μήνες της προθεσμίες που καθόρισε η δική της Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου του 2005.

Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές αρχές δηλώνουν ότι εξέτασαν περίπου 400.000 ενστάσεις. Αδυνατούν ωστόσο να επαληθεύσουν και να επικυρώσουν τα αποτελέσματα ώστε να ξεκινήσει το σύστημα πληρωμής των ενισχύσεων, εφευρίσκοντας δικαιολογίες όπως «ιοί στο σύστημα διαχείρισης» .

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με σαφήνεια την αντίθεση του για περαιτέρω περικοπές στις κοινοτικές ενισχύσεις των ελλήνων παραγωγών. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μετακυλιστεί στους, ήδη επιβαρημένους οικονομικά, έλληνες αγρότες, το κόστος και στις Ε.Α.Σ. τα διαχειριστικά προβλήματα που δημιουργεί η αδράνεια και η ατολμία της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Το Ο.Σ.Δ.Ε. αποτελεί τον διοικητικό μηχανισμό ελέγχου και χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων και ως εκ τούτου η εύρυθμη λειτουργία του, η αναβάθμιση και επέκταση του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την νέα Κ.Α.Π. αποτελούν υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, το οποίο και θα πρέπει να αναλάβει το κόστος.

Στην αγωνία των ελλήνων αγροτών, σχετικά με την κατεύθυνση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση απαντά με γενικόλογες εξαγγελίες για 13 χωρικές μελέτες σε επίπεδο περιφέρειας, που θα αναλύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα προτείνουν συγκεκριμένες καλλιέργειες για την αξιοποίηση τους. Οι μελέτες εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό έχουν εξαγγελθεί και από τον Πρωθυπουργό, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν μόνο στα λόγια.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

1. Για την έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής και στρατηγικής στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της νέας Κ.Α.Π.

2. Για την απαράδεκτη ολιγωρία της, στη λήψη απόφασης για τα ποσοστά της αποδέσμευσης, στην ενημέρωση των αγροτών και στην απόδοση των δικαιωμάτων στους Έλληνες αγρότες που με τόση αγωνία περιμένουν να δουν το περιουσιακό τους στοιχείο που θα τους δίνει μια ελάχιστη οικονομική ασφάλεια μέχρι το 2013.

3. Για τη μεθοδευμένη ομηρία στην οποία κρατάει τους παραγωγούς και τον αποπροσανατολισμό τους από τα καθημερινά τους προβλήματα με τις συνεχείς ενστάσεις και την ατέρμονη αναμονή, για δικό τους πολιτικό όφελος.

4. Για τη συνενοχή της, που υποχρεώνει τους παραγωγούς να πληρώσουν για τη συμπλήρωση των αιτήσεων - κάτι που είναι υποχρέωση του κράτους - και καταργεί από τον έλληνα αγρότη, το αυτονόητο δικαίωμα της επιδότησης χωρίς περικοπές.

5. Για τη συμβατότητα ή μη της παρακράτησης -υπέρ της ταυτοποίησης των δικαιωμάτων- από τις Ε.Α.Σ., με το βασικό κανονισμό της νέας Κ.Α.Π. (καν 1782/03).

6. Για την περαιτέρω αδικαιολόγητη αφαίρεση εισοδήματος από τους Έλληνες αγρότες με τις υπερβολικές κρατήσεις από την ενιαία ενίσχυση υπέρ της ποιότητας, που όμως δεν συνοδεύονται από κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων προς όφελος του παραγωγού".