Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/3/2006
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Δήλωση Κουσελά για τις γυναίκες»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Χαιρετισμός του βουλευτή Δ. Κουσελά

Εφέτος γιορτάζουμε την ημέρα της Γυναίκας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις γυναίκες όλης της χώρας, που απέκτησαν, συν τοις άλλοις, τη θλιβερή πρωτιά να προηγούνται στα ποσοστά ανεργίας ολόκληρης της Ευρώπης!

Η σημερινή μέρα μας καλεί να προβληματιστούμε για τη γυναικεία χειραφέτηση και την ισότητα ευκαιριών ανάμεσα στα δυο φύλα, για την οποία θεσπίστηκαν στο παρελθόν και νόμοι και σημαντικοί θεσμοί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ .

Με δεδομένη την τυπική ισότητα, η κατάκτηση της πραγματικής ισότητας εξακολουθεί να προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας, που συνδέονται και με ανυπόστατες προκαταλήψεις σε βάρος τους και με τη “διπλή παρουσία” τους στη δουλειά και στο σπίτι.

‘Όμως, αντί για τα απαραίτητα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, αντί για περισσότερες γονικές διευκολύνσεις και για τα δύο φύλα, αντί για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, αντί για κάλυψη των σημαντικών αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σε υποδομές ολοήμερης και ενισχυτικής διδασκαλίας, σε δίκτυα οικιακής υποστήριξης κλπ, η Κυβέρνηση κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση: με τις ρυθμίσεις για τα ωράρια και τις υπερωρίες, οι οποίες αποσταθεροποιούν το χρόνο εργασίας, καθιστούν αδύνατο το συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και μηδενίζουν ασφυκτικά τον ήδη περιορισμένο ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων γυναικών, οδηγεί τις γυναίκες σε απόγνωση. Με τις διαφαινόμενες προθέσεις της να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και τις συντάξεις, δημιουργεί συνεχή ανασφάλεια στο γυναικείο πληθυσμό, ενώ υποθάλπει -και μάλιστα θεωρεί σημαντική…»μεταρρύθμιση»- την ασυδοσία των εργοδοτών, τα ανεξέλεγκτα ωράρια, τις κακοπληρωμένες και ασταθείς θέσεις προσωρινής και μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες.

Η Ισότητα ευκαιριών, ο συνδυασμός επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής ζωής, ο σεβασμός της προσωπικότητας του εργαζόμενου και της εργαζόμενης, η σταθερότητα και η ποιότητα της δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου μας είναι κριτήρια του βαθμού ωριμότητας κάθε προοδευτικής και σύγχρονης κοινωνίας, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημοκρατικής πολιτείας, κινητήρια δύναμη για την πρόοδο.

Σε όλα αυτά τα θέματα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μας πάει ολοφάνερα πίσω.

Ο αγώνας των γυναικών για ισότητα είναι αγώνας όλων μας για την εδραίωση μιας προοδευτικής κοινωνίας των ενεργών πολιτών. Ενας αγώνας που δεν μπορεί να έχει σύμμαχο την παρούσα Κυβέρνηση και τις αναχρονιστικές και εχθρικές προς την κοινωνία πρακτικές της.
Ας μην περιοριστούμε, λοιπόν, σήμερα στο να πούμε «Χρόνια Πολλά» και να επαινέσουμε, τυπικά και επετειακά, τη γυναίκα, τη μητέρα, την εργαζόμενη, την αγρότισσα, τη δημιουργό, την επιχειρηματία, τη σύντροφο.  

Για να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα οι ευχές μας, ας δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας σε κάθε μέτρο, νοοτροπία και πρακτική που υποβαθμίζει τη Γυναίκα, σε λογικές που διαλύουν την ασφάλεια της απασχόλησης και την οικογένεια, σε λογικές που μας γυρίζουν όλους, άνδρες και γυναίκες, πολλές δεκαετίες πίσω!
Για να μπορούμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τη Γυναίκα όχι μόνο στις 8 του Μάρτη, αλλά, όπως της αξίζει, ολόκληρο το χρόνο!