Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/3/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Απαράδεκτο το χαράτσι της κυβέρνησης στους παραγωγούς»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

«Δ. Κουσελάς: Να πληρώσει το κράτος την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

Δ. Κουσελάς: Εργολάβοι του Δημοσίου οι συνεταιριστικές οργανώσεις

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπασιάκος, κατά την επίσημη έναρξη λειτουργίας της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Διαδίκτυο, δήλωσε και επισήμως ότι η αμοιβή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ για την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, θα φτάσει μέχρι και το 3% επί της αξίας των δικαιωμάτων αυτών.

Ετσι, σε μια δύσκολη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, οι αγρότες καλούνται ακόμα μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν όχι βέβαια την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ για τη δουλειά που ανέλαβαν να κάνουν, αλλά την προφανή ανικανότητα της κυβέρνησης να τους αποδώσει έγκαιρα και σωστά αυτά που δικαιούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), είναι διοικητικός μηχανισμός ελέγχου και χορήγησης των Κοινοτικών ενισχύσεων στους παραγωγούς. Επομένως, η σωστή λειτουργία και η αναγκαία αναβάθμιση-επέκτασή του αποτελούν υποχρέωση του κράτους, που οφείλει να καλύψει πλήρως το αντίστοιχο κόστος, αντί να το φορτώνει στους παραγωγούς, εκτρέποντας τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους από τον κύριο σκοπό τους και μετατρέποντάς τις σε... εργολάβους του Δημοσίου!

Μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις της στη λήψη αποφάσεων για τα ποσοστά δέσμευσης και αποδέσμευσης, μετά τη σωρεία λαθών στον υπολογισμό των προσωρινών δικαιωμάτων, μετά την αδιαφανή διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων και τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ανέτοιμη και προκλητικά αρνούμενη να διαθέσει τα στοιχειώδη μέσα και πόρους ώστε να καλύψει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της απέναντι στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα ακόμα ένα βαρύ και αυθαίρετο "χαράτσι" σε βάρος τους.

Σε συνέχεια αντίστοιχης ερώτησής μου στη Βουλή και σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα φέρουμε το θέμα αυτό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού με βάση τους Κοινοτικούς κανονισμούς είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον η κυβέρνηση νομιμοποιείται να περικόπτει άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών, φορτώνοντάς τους ένα κόστος που δεν τους ανήκει, προκειμένου να καλύψει τη δική της αδυναμία να συγκροτήσει και να χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό διαχείρισης των Κοινοτικών ενισχύσεων!».