Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/2/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να μην πληρώσουν οι παραγωγοί τα
σπασμένα για τις καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΕΙ
Να μην πληρώσουν οι παραγωγοί τα σπασμένα
για τις καθυστερήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Να μην πληρώσουν οι παραγωγοί τα σπασμένα
για τις καθυστερήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Να μην πληρώσουν οι παραγωγοί τα σπασμένα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Eκκρεμούν 200.000 ενστάσεις για επιδοτήσεις
ΔHM. KOYΣEΛAΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων για την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών και ζητώντας να πληροφορηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων, ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες σε βάρος των παραγωγών και των δικαιωμάτων τους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 1782/03 η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου 2006, προκειμένου η ενίσχυση να καταβληθεί από την 1η Δεκεμβρίου.

Παρά ταύτα, εκκρεμούν 200.000 αιτήσεις-ενστάσεις, που θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να καθοριστούν τα οριστικά δικαιώματα.

Δεδομένου ότι το χρονικό περιθώριο που απομένει στην αρμόδια επιτροπή εκδίκασης των ενστάσεων είναι περιορισμένο, παρά την παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (έναντι της αρχικής προθεσμίας μέχρι 15 Φεβρουαρίου), είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλες οι ενστάσεις, αφού μέσα σε δυο μήνες έχουν ελεγχθεί μόνο 125.000 ενστάσεις.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, η όλη διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς τον πρέποντα σχεδιασμό. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να αποφασίσει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, η δε διαδικασία καταχώρισης των προσωρινών δικαιωμάτων αντιμετωπίστηκε πρόχειρα και καθυστερημένα, αφού ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανησυχία στους αγρότες και να οδηγηθούν σε μαζικές ενστάσεις, χωρίς βεβαίως να ευθύνονται οι ίδιοι, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να δώσει αλλεπάλληλες παρατάσεις υποβολής των ενστάσεων από τους παραγωγούς και το όλο πρόγραμμα να καθυστερεί.

Από τον ρυθμό εξέτασης των ενστάσεων προκύπτει ότι ή θα καθυστερήσουν πολύ τα οριστικά δικαιώματα, ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταφύγει σε πρόχειρους ελέγχους των αιτήσεων αναθεώρησης, για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων από τους παραγωγούς που τα δικαιούνται, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτός των ανωτέρω, πληροφορούμαι ότι οι παραγωγοί θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μέχρι και 7% του συνόλου των χρημάτων της επιδότησης, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους.

Συνεπώς στα χρήματα που οι παραγωγοί έχουν καταβάλει για τις ενστάσεις (25-30 ευρώ), θα προστεθούν και αυτά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, λ.χ. ένας μέσος παραγωγός που λαμβάνει επιδότηση 3.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να καταβάλει 210 ευρώ.

Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανησυχία, αν όχι αγανάκτηση στους παραγωγούς της Μεσσηνίας, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωσή τους για την προσαρμογή της γεωργίας μας στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Γιατί δεν υπήρξε σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός για την όλη διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;

- Ποιος ο λόγος των σοβαρών καθυστερήσεων του υπουργείου και γιατί δεν τηρούνται τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα;

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχει ολοκληρωθεί σωστά και αξιόπιστα η όλη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων μέχρι τις 15 Μαΐου;

- Είναι όντως στις προθέσεις του να επιβληθεί επιβάρυνση μέχρι και 7% του συνόλου της επιδότησης στους παραγωγούς και εάν ναι, ποιος λόγος καθιστά αναγκαία την επιβολή της;».