Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/2/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μια από τα ίδια για ασφαλισμένους του ΙΚΑ Μεσσήνης»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
«Μια από τα ίδια», κατά τον Κουσελά,
για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ Μεσσήνης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«Δεν υφίσταται ταλαιπωρία ασφαλισμένων του ΙΚΑ Μεσσήνης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Κουσελάς: "Σφυρίζουν αδιάφορα" για την ταλαιπωρία 3.000 ασφαλισμένων
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

“Κοντά πέφτει η Καλαμάτα” είναι συνοπτικά η απάντηση του υφυπουργού Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλου στις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από τη Μεσσήνη, που έφθασε στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Δημ. Κουσελά. Και πιεζόμενος υπόσχεται ότι “η διοίκηση του ΙΚΑ στα πλαίσια του αναγκαίου και του σκοπίμου θα επανεξετάσει το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των μικροβιολογικών εξετάσεων”.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Κουσελάς δήλωσε τα εξής:

«Μετά από δύο αναφορές και μία ερώτησή μου στη Βουλή, φαίνεται ότι μόλις τώρα ο κ. υφυπουργός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ Μεσσήνης.

Ωστόσο, επιμένει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ της Μεσσήνης θα πρέπει να καλύπτονται από το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του ΙΚΑ Καλαμάτας στο οποίο, κατά την άποψή του, έχουν εύκολη πρόσβαση, για δε την πρωτοβάθμια περίθαλψή τους, παραπέμπει στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού, στο οποίο, παρά τα όσα επανειλημμένα του εκθέσαμε, δεν βλέπει καμία δυσλειτουργία.

Ο κ. υφυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας Περιφερειακού Ιατρείου του ΙΚΑ στη Μεσσήνη, σύμφωνα με το αίτημα των ασφαλισμένων και μάλιστα θεωρεί ότι οι ανάγκες τους για μικροβιολογικές εξετάσεις μόνο επικουρικά οφείλουν να καλύπτονται από τα δύο συμβεβλημένα Μικροβιολογικά Εργαστήρια.

Σε ό,τι αφορά στο πλαφόν για τις μικροβιολογικές εξετάσεις, παρά τα σοβαρά προβλήματα και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που διεξοδικά του εκτέθηκαν, ο κ. υφυπουργός περιορίζεται στο να παραπέμψει, χωρίς να αναλαμβάνει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση, σε πιθανή επανεξέτασή του από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Δυστυχώς, το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ συνεχίζουν να κωφεύουν στις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων και, πόλυ φοβάμαι, τους επιφυλάσσουν μία από τα ίδια!».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο υφυπουργός Απασχόλησης Νίκος Αγγελόπουλος, στην απάντησή του αναφέρει:

«Aπαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Δημήτριο Κουσελά σχεκτικά με το ανωτέρω θέμα και σύμφωνα με όσα μας γνώρισε η διοικήση του ΙΚΑ σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού Ασθενείας του ΙΚΑ, η περίθαλψη των ασφαλισμένων του, παρέχεται στους υγειονομικούς σχηματισμούς του ιδρύματος, δηλαδή τα ιατρεία και εργαστήρια που λειτουργούν στις τοπικές μονάδες υγείας.

Βιοπαθολογικά εργαστήρια δημιουργούνται και λειτουργούν στην περιφέρεια στα πολυϊατρεία των νομιαρχιακών μονάδων υγείας, που εδρεύουν στις πρωτεύουσες των νομών για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα, οι ανάγκες των ασφαλισμένων του παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μεσσήνης (3072 σύμφωνα μ.ε στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας), καλύπτονται από το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ Καλαμάτας, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργεί ικανοποιητικά και απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα (10 χιλιόμετρα περίπου) από τη Μεσσήνη, η οποία έχει συχνή συγκοινωνιακή πρόσβαση στην Καλαμάτα.

Στη Μεσσήνη, παθολόγος-ιατρός του Ιδρύματος, εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στο ιδιωτικό του ιατρείο και έχει ενταχθεί από 30-10-2003 στο νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού (184) με το οποίο παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ωστόσο το ΙΚΑ, μετά από αιτήματα τοπικών φορέων, αποφάσισε τη σύναψη συμβάσεων με δύο ιδιωτικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Μεσσήνης για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών και των ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν είναι εύκολη η μετακίνησή τους στην Καλαμάτα.

Το συνολικό πλαφόν για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων περιστατικών, καθορίστηκε στο ποσό των 1.040 ευρώ περίπου (800 € συν 30% για επείγοντα).

Συνεπώς, το κύριο βάρος για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δήμου Μεσσήνης, φέρει η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλαμάτας και για τις προγραμματισμένες επισκέψεις που αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υφίσταται πλέον ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με ενδεχόμενη αναποτελεσματική μετακίνηση, η δε σύναψη των συμβάσεων με τα δύο ιδιωτικά εργαστήρια στη Μεσσήνη έχει επικουρικό ρόλο.

Εξάλλου, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες για δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής.

Πάντως, η διοίκηση του Ιδρύματος στα πλαίσια του αναγκαίου και του σκόπιμου, θα επανεξετάσει το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των μικροβιολογικών εξετάσεων στη Μεσσήνη».