Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/2/2006

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Απαράδεκτες οι πολιτικές μεθοδεύσεις για
κατάργηση συμβάσεων στους τραπεζοϋπαλλήλους
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006


Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Απαράδεκτες οι πολιτικές μεθοδεύσεις για την κατάργηση 
των Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο των τραπεζών"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

“Γενική πρόβα” για κατάργηση συμβάσεων
EPΩTHΣH KOYΣEΛA ΓIA TIΣ TPAΠEZEΣ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, και δύο ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τη στάση των τραπεζών και της κυβέρνησης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με επιστολή τους προς την ΟΤΟΕ, πολλές τράπεζες δηλώνουν πως αρνούνται να συζητήσουν για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ΟΤΟΕ – τραπεζών για το έτος 2006.

Επειδή μεταξύ αυτών βρίσκονται και τράπεζες που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο και ο διοικητής τους έχει διοριστεί με κυβερνητική απόφαση (όπως η Εθνική, η Αγροτική και η Εμπορική), καθίσταται σαφές πως πρόκειται για πολιτική κίνηση καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και ειδικά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την κίνηση αυτή επιχειρείται να καταργηθούν διατάξεις που απλά καθορίζουν τα ελάχιστα δικαιώματα αμοιβής και εργασιακών συνθηκών των τραπεζοϋπαλλήλων και εμποδίζουν την δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω της συνεχούς συμπίεσης του εργατικού κόστους και της επικράτησης συνθηκών εργασιακής «ζούγκλας».

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη της κλαδικής σύμβασης όχι μόνο δεν εμποδίζει, αλλά αντίθετα διευκολύνει - καθορίζοντας κοινά ελάχιστα π.χ. στον βασικό μισθό ή στις εργασιακές συνθήκες – τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο με βάση την ως τώρα πολύχρονη εμπειρία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «γενική πρόβα», πριν θέσει γενικότερα ζητήματα για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση και τις λοιπές κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι μάλιστα σαφές πως απ’ αυτές τις μεθοδεύσεις δεν θα ωφεληθούν ούτε το κοινωνικό σύνολο, ούτε οι τραπεζοϋπάλληλοι, ούτε οι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, απλά θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη τοκογλυφικά κέρδη των τραπεζών. Για τους λόγους αυτούς:

Ερωτώνται οι υπουργοί:

α) Θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ως οφείλει να αναλύσει ο ίδιος, τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν να προβεί σ’ αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση;

β) Θα αναλάβει ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ως οφείλει πρωτοβουλίες για την προστασία του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο στις τράπεζες;».