Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/1/2006
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

"Κουσελάς: "Δεν είστε με τους αιρετούς, είστε με τους αρεστούς!"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

"Κουσελάς για νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και ΚΕΠ"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
" Δεν είστε με τους αιρετους είστε με τους αρεστούς"
22 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΚΕΠ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΙ

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Δεν είστε με τους αιρετούς, είστε με τους αρεστούς"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006

Πόλωση και διχασμό προκαλεί το 42% στην αυτοδιοίκηση
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Πόλωση και διχασμό προκαλεί η καθιέρωση του ορίου εκλογής στην αυτοδιοίκηση στο 42%, δήλωσε ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς αγορεύοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Ο κ. Κουσελάς κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του σημείωσε τα εξής:

“Με το παρόν νομοσχέδιο για ακόμη μια φορά η κυβερνητική παράταξη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Δείχνει έτσι έμπρακτα ότι πάνω από τους θεσμούς θέτει τους μικροκομματικούς της υπολογισμούς, το παραταξιακό συμφέρον, όχι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, όχι το συμφέρον των πολιτών.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι ανάγκες της κοινωνίας και της περιφέρειας επιβάλλουν βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές: με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού φορολογικού πλαισίου, με τη δημιουργία συμμετοχικών θεσμών, ώστε ο πολίτης να ελέγχει την εξουσία, κάθε μορφής εξουσία, για να μπορεί έτσι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Είμαστε σε μια στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ένα νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ένα κώδικα δήμων και κοινοτήτων που σας παραδώσαμε, κύριε υπουργέ, σχεδόν έτοιμο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εσείς, όμως, αυτή τη στιγμή, έρχεστε με ένα σχέδιο νόμου που περιορίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής μας Κώστας Σκανδαλίδης, τη βάση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και του δημάρχου και του νομάρχη, που είναι μονοπρόσωπα όργανα και ασκούν εκτελεστική εξουσία. Εμποδίζετε και τις συνεργασίες και τις συναινέσεις και καταπνίγετε κάθε ανεξάρτητη και αυτόνομη τοπική φωνή.

Οδηγείτε έτσι στην επικράτηση μονοκομματικών υποψηφίων. Δημιουργείτε, τέλος, πόλωση και διχασμό στις τοπικές κοινωνίες, κοινωνίες που έχουν ανάγκη από ενότητα και ανάδειξη των πιο άξιων και των πιο ικανών στελεχών, ανεξάρτητα από κομματικές ταμπέλες και χρίσματα.

Επιχειρείτε δε όλα τα παραπάνω χωρίς ουσιαστικό διάλογο, πραξικοπηματικά, με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ούτε τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ ούτε τη γνώμη της ΕΝΑΕ ούτε τη γνώμη των αιρετών που ανήκουν στην παράταξή σας. Φαίνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είστε με τους αιρετούς, είστε με τους αρεστούς. Και δεν υπολογίζετε ότι βρισκόμαστε μια ανάσα, στην τελική ευθεία πριν από τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές. Αλήθεια, κύριε υπουργέ, αυτά λέγατε στη συζήτηση του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές; Τα ξεχάσατε όλα αυτά και αυτά περί αναλογικής εκπροσώπησης των παρατάξεων, τους άλλους τρόπους συγκρότησης των ψηφοδελτίων; Είπαμε όμως, πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον.

Φέρνετε, επίσης, σήμερα και μια άλλη ρύθμιση, τη ρύθμιση που αφορά τα λευκά ψηφοδέλτια. Οφείλατε αυτή τη ρύθμιση να την είχατε κάνει πολύ πιο νωρίς, πριν να συντελεστεί το «πραξικόπημα» που συνετελέσθη. Τώρα, το έγκλημα έχει διαπραχθεί. Το ΠΑΣΟΚ έχασε, από τις μεθοδεύσεις που υπήρξαν, μία έδρα. Θα τη γυρίσετε πίσω αυτή την έδρα;

Είναι απαράδεκτο, τέλος, η ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ να επιλέγει σε αυτή τη χρονική στιγμή την απόλυση 1.074 υπαλλήλων στα ΚΕΠ -αυτό δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο, είναι όμως, ένα πολύ μεγάλο και ευαίσθητο ζήτημα- στηριζόμενη σε παραπλανητικά νούμερα και μεθοδεύσεις. Και μάλιστα, χαρακτηρίζετε την απόλυση τόσων εργαζόμενων ως διόρθωση στο θεσμό των ΚΕΠ, ο οποίος λέτε είναι ιδιαίτερα δαπανηρός. Και τα λέτε όλα αυτά, όταν γνωρίζετε ότι οι αποδοχές των εργαζόμενων στα ΚΕΠ φτάνουν, όπως οι εργαζόμενοι αναφέρουν, το «αστρονομικό» ποσό των 600 ευρώ. Ξεχνάτε όμως ότι πριν από λίγες μέρες υπήρξαν από την πλευρά της κυβέρνησης διθυραμβικές δηλώσεις για το μεγάλο, το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι και ο νέος αυτός θεσμός των ΚΕΠ. Ξεχνάτε ότι είπατε ότι δύο εκατομμύρια υποθέσεις πρωτοκολλήθηκαν το 2005 μέσα από τις διαδικασίες αυτού του θεσμού. Μέσα από την απαράδεκτη αυτή επιλογή είναι φανερό ότι πολλά ΚΕΠ θα κλείσουν, αλλά και συνολικά ο θεσμός θα υποβαθμιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, αλλά και πατρίδα σας, κύριε υπουργέ -γιατί η Μεσσηνία είναι και δική σας ιδιαίτερη πατρίδα- το τριπλάσιο νούμερο απ ό,τι ο μέσος όρος της υπόλοιπης χώρας, είκοσι δύο δηλαδή υπάλληλοι, μένουν μετέωροι και αγνοείται η τύχη τους μέσα από αυτή την επιλογή.

Το μεγάλο, λοιπόν, ερώτημα είναι: Ετσι θα στηρίξετε τις τοπικές κοινωνίες; Ετσι θα στηρίξετε τους Ελληνες πολίτες; Ετσι θα στηρίξετε, με αυτές τις επιλογές, την ελληνική περιφέρεια; Οι πολίτες, κατά την άποψή μου, δεν θα σας τα συγχωρήσουν όλα αυτά και τις μεθοδεύσεις στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και όλα τα υπόλοιπα. Θα σας αμείψουν με το κατάλληλο νόμισμα να είστε σίγουροι γι αυτό - όποτε και αν γίνουν οι εκλογές”.