Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/3/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   20 ΜΑΡΤΙΟΥ   2009
Αξίωσε μιλώντας στη Βουλή ο  Δημ. Κουσελάς.
Ψήφιση της πρότασης του Πα.Σο.Κ. για την ανεργία.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   20 ΜΑΡΤΙΟΥ   2009
Ο Κουσελάς για την ανεργία.

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  20  ΜΑΡΤΙΟΥ   2009
Παρέμβαση
Δημ. Κουσελά στη Βουλή.
Πάρτε τώρα μέτρα για την ανεργία

 

Δ. Κουσελάς : Πάρτε τώρα μέτρα για την ανεργία

 

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς  μεταξύ άλλων είπε τα εξής :

«1. Tα μέτρα που εξήγγειλε χθες, η Κυβέρνηση δεν αφορούν στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι μια κραυγαλέα ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής της πολιτικής. Μαζί με αυτήν στέλνει το λογαριασμό της κρίσης στους «συνήθεις ύποπτους»: στους δήθεν «υψηλόμισθους» δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.  

Αναζητά εναγωνίως «πρόσωπο» για να σταθεί στις Βρυξέλλες, με σπασμωδικά και αποσπασματικά μέτρα. Μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Δεν έχουν καμία σχέση με μια στρατηγική εξόδου από την κρίση.    

Αντί να ενισχύσει, μειώνει για πολλοστή φορά -και με προεκτάσεις στο μέλλον- την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων δήθεν υψηλόμισθων συνταξιούχων και υπαλλήλων του Δημοσίου, παγώνοντας τις αποδοχές τους, ενώ οι εφάπαξ ενισχύσεις στους υπόλοιπους, κινούνται στα όρια του 2-3%.    

Κύριοι της Κυβέρνησης, εμφανίζεστε -ακόμα μια φορά- εξαιρετικά πρόθυμοι να χαρατσώσετε τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο, τον ειλικρινή φορολογούμενο που δηλώνει το εισόδημά του.  

Αφήνετε όμως και πάλι ασύλληπτους να χαρούν ατόφια τα σωρευμένα υπερκέρδη τους, τους κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες, φοροφυγάδες και μαυραγορίτες της κρίσης!  

Αυτή την νέα επικοινωνιακή σας φούσκα τη σερβίρετε ως ...κοινωνική δικαιοσύνη, δήθεν, υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων στην κρίση, βαφτίζοντας «έχοντες και κατέχοντες» τους μισθωτούς των 1.500 και τους συνταξιούχους των 1.100 ευρώ το μήνα.  

2. Φροντίσατε να διαθέσετε το πακέτο των 28 δις στις Τράπεζες, χωρίς καμιά διασφάλιση της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτό.

Εδω και μήνες το μόνο που σκεφθήκατε ήταν να κάνετε χιλιάδες αδιαφανείς και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο, με τα λεφτά των κοινωνικών εταίρων και του ΛΑΕΚ, χωρίς ούτε καν να τους ρωτήσετε. 

Στο μεταξύ, αφήσατε τη δική μας Πρόταση Νόμου να «αραχνιάζει» επί μήνες στα συρτάρια σας.    

Παρουσιάσατε μήπως καλύτερα μέτρα; Κάνατε κάτι για τη γενικευμένη ανομία και ασυδοσία στην αγορά εργασίας, για τους εργαζόμενους-φτωχούς των 300,400,700 ευρώ;  

Τραβήξατε μήπως το αυτί σε εργοδότες που με πρόσχημα την κρίση καταργούν θέσεις εργασίας, νόμους και συλλογικές συμβάσεις, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να αμείβονται  εκ περιτροπής;  

Φυσικά και όχι! 

Αναμασούσατε  τα συνήθη προγράμματα τυφλής - αδιαφανούς επιδότησης και... στατιστικής εξαφάνισης ανέργων.

 Επαναπαυτήκατε στις δάφνες των παραπλανητικών στατιστικών σας για την ανεργία.
 Πες-πες, τις πιστέψατε και εσείς οι ίδιοι!
 
Την ίδια περίοδο, στο τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, 12.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και 2.050 μπήκαν σε διαθεσιμότητα, ενω μόνο τον Φεβρουάριο χορηγήθηκαν 774 «υποχρεωτικές άδειες». Αυτά με βάση   στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για επικείμενο «τσουνάμι απολύσεων» και εκτιμά πως φέτος θα γίνουν 100.000-120.000 απολύσεις, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει, πλέον, τους 800.000 εργαζόμενους.  

3. Η δική μας πρόταση νόμου περιλαμβάνει μια πρώτη και επείγουσα δέσμη μέτρων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων.  

Η Πρόταση αυτή συμπληρώνεται με μέτρα ριζικής αναβάθμισης του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς εργασίας και την εφαρμογή-επιτέλους- των νόμων και των ΣΣΕ

Συμπληρώνεται :

- με μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων

- μέτρα για την επιδοτούμενη κοινωνική εργασία

- μέτρα-κίνητρα για προστασία και δημιουργία απασχόλησης,

-μέτρα και επενδύσεις ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης της ανάπτυξης σε νέες βάσεις.

‘Όλα αυτά τα έχουμε επανειλημμένα αναπτύξει. 

 

Κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει καταχρηστική και μονόπλευρη εκτόνωση των υπαρκτών ή και επινοούμενων προβλημάτων των επιχειρήσεων στην απασχόληση και στα εισοδήματα,

Αυτή

- θα οδηγούσε σε παραπέρα επιδείνωση της ενεργού ζήτησης και των υφεσιακών πιέσεων.

- θα εγκλώβιζε την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε υφεσιακό φαύλο κύκλο, από τον οποίο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, τεράστιες δημόσιες επενδύσεις και σημαντικότατο κόστος για να βγούμε.

 
Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου:

- αντιμετωπίζει υπεύθυνα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, στην οποία η χώρα μας εμφανίζει ανεργία υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αφού πάνω από ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος. 

- δίνει ανάσα στην μικρή επιχείρηση μέσα στην κρίση, γιατί απευθύνεται σε επιχειρήσεις έως 50 ατόμων, υπό τον όρο ο εργοδότης να μην απολύσει άλλους εργαζόμενους, ούτε κατά την διάρκεια ούτε ένα χρόνο πριν κι ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα.

- εισάγει ένα νέο πρόγραμμα πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε χώρους δουλειάς, για την ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, που διαρκεί μέχρι 6 (και με παράταση το πολύ 9) μήνες, απευθυνόμενο αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Να τελειώνουμε με το αλισβερίσι, την ομηρία, την κατάχρηση και τις πελατειακές σχέσεις που γίνονται με τα χιλιάδες stage στο δημόσιο.

- αυξάνει το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου. Αυτή η ενίσχυση, μαζί με τα άλλα μέτρα που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ( πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης, το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης κλπ) είναι αναγκαία για μια ουσιαστική κοινωνική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

- εξασφαλίζει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων όλων των κατηγοριών και όχι μόνο για 4 εξάμηνα, όπως ίσχυε για μεγάλες κατηγορίες ανέργων. Επίσης, την επεκτείνει για πρώτη φορά και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους κρίσης.

 

‘Οπως και οι άλλοι συνάδελφοι, σας καλώ, κύριοι της Κυβέρνησης, να αποδεχθείτε την Πρόταση Νόμου που συζητάμε.

 

Να σπάσετε, επιτέλους, την κακή παράδοση της εκ μέρους σας στείρας απόρριψης οποιασδήποτε πρότασής μας.

 

Αν και αυτή τη φορά κάνετε τα ίδια, είμαι σίγουρος πως οι άνεργοι, η δοκιμαζόμενη νεολαία και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν πρόκειται να σας το συγχωρήσουν.

Αυτό θα έχετε, άλλωστε, την ευκαιρία να το διαπιστώσετε πολύ σύντομα...»