Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/12/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Εκτός προϋπολογισμού η ανάπτυξη της περιφέρειας»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
"Φτωχός συγγενής" είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«"Φτωχός συγγενής" η Περιφέρεια.
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

"Φτωχός συγγενής" για τον προϋπολογισμό η ανάπτυξη της περιφέρειας

¨« Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2008, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν ο Προϋπολογισμός είναι ένα κορυφαίο εργαλείο άσκησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τότε γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: Ποιο είναι το σχέδιο και η δυναμική ανάπτυξης που προδιαγράφεται στον Προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα; Υπάρχει; Τι συνεπάγεται για την περιφέρεια η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα μεγέθη του 1997; Συνεπάγεται, ναι ή όχι, απώλεια πόρων και χαμένες ευκαιρίες;

Τι συνεπάγεται η καθήλωση των δαπανών για την έρευνα και την τεχνολογία στο 1% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; Συνεπάγεται, ναι ή όχι, ότι συνεχίζετε στο αδιέξοδο μοντέλο στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στη φθηνή εργασία και όχι στην ποιότητα και στην καινοτομία; Τι σηματοδοτούν, άραγε, οι δαπάνες για το περιβάλλον, που φέτος περιορίζονται στο 1,6% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όταν γνωρίζετε πως υπάρχουν δεκάδες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές και σοβαρά πλήγματα στον παραγωγικό και τον περιβαλλοντικό ιστό της χώρας ; Μάλλον, σηματοδοτούν ότι τα περί «οικολογικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας» της Κυβέρνησης είναι εξ ίσου ανύπαρκτα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος !

Βασικοί στόχοι ενός κοινωνικά δίκαιου Προϋπολογισμού, πρέπει να είναι : Πρώτον, η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος και του πλούτου, προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Δεύτερον, πολιτικές διάχυσης της ανάπτυξης στην περιφέρεια. Όσο, όμως και να ψάξουμε σ� αυτόν τον Προϋπολογισμό, δεν θα βρούμε τέτοιου είδους τομές και μεταρρυθμίσεις !

Θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι -και ιδιαίτερα οι κύριοι της Κυβέρνησης-, ότι ανάπτυξη και υποδομές για την περιφέρεια, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι εθνικοί δρόμοι. Είναι η διαμόρφωση προϋποθέσεων, για να μπορούν οι νέοι μας να παραμείνουν στην περιφέρεια. Είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η επένδυση στη Γνώση και στην Ποιότητα, η προστασία και η ανάδειξη του Πολιτισμού μας. Είναι πρώτα απ� όλα η στήριξη της αγροτικής οικονομίας και η αναζωογόνηση της υπαίθρου. Είναι, ακόμη, η σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και η κάλυψη των σοβαρών κενών στις υποδομές της Παιδείας και της Υγείας.

Γι� αυτό, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό, ότι οι δαπάνες στον τομέα της Παιδείας για το 2008 αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πόση αξιοπιστία έχουν, πλέον, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για διάθεση 5% του Α.Ε.Π. στην Παιδεία;

Στην Υγεία, οι δαπάνες μαζί με τις επενδύσεις, αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Τα κονδύλια που προβλέπονται για νέες προσλήψεις είναι 10.000.000 ευρώ. Δεν επαρκούν, ούτε για 700 προσλήψεις, στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγεία, παρ� ότι ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε για «επανίδρυση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για 14.500 προσλήψεις ! Τα κονδύλια για τις εφημερίες υπολείπονται ακόμη και των περυσινών αναγκών, πόσο μάλλον για την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών, με βάση την κοινοτική Οδηγία !

Ξέρετε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής; Θα τα δω από τη σκοπιά της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Μεσσηνίας, όπου λείπουν 300 άτομα νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αναγκάζονται να ανέβουν στην Αθήνα, επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες βάρδιες στο Νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, για να κάνουν αιμοκάθαρση. Επίσης δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που πέθαναν, ψάχνοντας να βρουν μια θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, γιατί η μονάδα εντατικής θεραπείας στο σύγχρονο νοσοκομείο της Καλαμάτας δεν μπορεί να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης προσωπικού !

Με αυτά τα ενδεικτικά δεδομένα, αναρωτιέμαι, με ποιον «αυτόματο πιλότο» θα μας προκύψει η αναγκαία ανασύνταξη και ανάπτυξη της περιφέρειας ! Πολύ δε περισσότερο, η ανασύνταξη και η ανάπτυξη των πυρόπληκτων νομών, για τους οποίους η Κυβέρνηση προεκλογικά έχυνε κροκοδείλια δάκρυα ! Πώς θα μας προκύψει, όταν η Κυβέρνηση αυξάνει κατακόρυφα και εμφανώς άνισα τη φοροαφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και των μικρομεσαίων με την έμμεση φορολογία και επιβάλλει νέους φόρους όπως αυτόν της ακίνητης περιουσίας; �Οταν δεν παρέχει στους πολίτες ούτε τη στοιχειώδη προστασία από την ακρίβεια, που λεηλατεί καθημερινά το εισόδημά τους, όταν για τους αγρότες οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και συνολικότερα η άνοδος του καλλιεργητικού κόστους έχουν γίνει απαγορευτικές για κάθε καλλιέργεια, όταν η Κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με παραγωγικές επενδύσεις ;

Η χώρα μας και οι πολίτες δεν χρειάζονται άλλη «υψηλή δημοσιονομική κουζίνα», κρυφούς λογαριασμούς, εθνικολογιστικές προσαρμογές- τις οποίες αυξομειώνετε ανάλογα με το πόσο θέλετε να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ-, δεν χρειάζονται �Μαγγίνειες� συνταγές για υπονόμευση και απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης !

Δεν μπορεί η οικονομία και η κοινωνία μας να παραμένουν όμηροι μιας άνισης, επιλεκτικής και αδιέξοδης δημοσιονομικής πειθαρχίας, στο όνομα μιας δήθεν «εξυγίανσης» της οικονομίας. Γι αυτό καταψηφίζουμε το σχέδιο του Προϋπολογισμού, που για μια ακόμη φορά σηματοδοτεί το πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και το πόσο υποτιμά τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, πόσο υποτιμά την ίδια τη νοημοσύνη μας ! »