Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/12/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Ο Δ. Κουσελάς κατά του νομοσχεδίου για την φτώχεια»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Ο Κουσελάς για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Κοινωνικό "φύλλο συκής" της Κυβέρνησης
το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Κοινωνικό "φύλλο συκής" για την κυβέρνηση»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Κοινωνικό "Φύλλο συκής" της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας
 

¨«Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών « Σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και άλλες διατάξεις», αναφερόμενος στις αναγκαίες πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

« Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 και ένα στα πέντε νοικοκυριά αγροτών, συνταξιούχων, ανέργων αλλά και εργαζομένων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ.

Κάπου 2.200.000 συμπολίτες μας, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και νέοι στερούνται τα στοιχειώδη σε έναν κόσμο αφθονίας, προκλητικής σπατάλης και επίδειξης πλούτου από τους ευνοούμενους της Κυβέρνησης, τους έχοντες και τους κατέχοντες. Οι συμπολίτες μας αυτοί στερούνται όχι μόνο την τροφή, αλλά και όλα τα αγαθά που δικαιούται κάθε πολίτης, όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, η Ψυγαγωγία.

Χρειάζονται πολύ περισσότερα, Κύριοι της Κυβέρνησης, σε μια χώρα:

� που το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει 6πλάσιο εισόδημα από το φτωχότερο 20%. Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε πρωταθλητές ανισότητας στην Ε.Ε, με εξαίρεση την Πορτογαλία και τις χώρες της Βαλτικής.

� με τους μισούς συνταξιούχους να φυτοζωούν με λιγότερα από 500 ευρώ, με χιλιάδες νέους να λαθροβιούν με 400-700 ευρώ και την πλειοψηφία των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων να τα βγάζουν πέρα με δανεικά, με την ανασφάλεια αν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα δάνεια και με τις τράπεζες να τους χρεώνουν τα υψηλότερα επιτόκια της Ευρώπης!

� όπου 900.000 νοικοκυριά προπαθούν να επιβιώσουν με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, όταν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, όταν οι τιμές βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί πάνω από 35% από το Μάρτη του 2004.

� όπου η σημαντική ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ, δεν μεταφράζεται σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για την πλειονότητα των πολιτών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην Εισηγητική έκθεση, στη χώρα μας ο δείκτης αποτελεσματικότητας των κοινωνικών παροχών είναι μόνο 13%, εναντι 38,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ-15. Η δαπάνη που απαιτείται στη χώρα μας για να μειωθεί το ποσοστό φτώχειας κατά μια μονάδα (μετά τις κοινωνικές παροχές) είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνη των λοιπών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση λέει πως αυτό οφείλεται στο ότι οι δαπάνες αυτές «δεν είναι στοχευμένες». Είναι όμως πράγματι έτσι;

�Η μήπως αυτά τα ελάχιστα που παίρνει ο φτωχός εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος τα δίνουν πίσω πολλαπλάσια, κυρίως μέσω της συνεχώς αυξανόμενης έμμεσης φορολογίας, της ακρίβειας, της αύξησης των τιμολογίων σε ρεύμα και νερό, στα «χαράτσια» για φάρμακα, γιατρούς, περίθαλψη, παιδεία, για στοιχειωδώς απαραίτητα δημόσια αγαθά που ο πολίτης αναγκάζεται να καλύπτει από το υστέρημά του;

Η αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών μας δαπανών συνδέεται και με σοβαρές ελλείψεις στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους. Με τον κατακερματισμό του συστήματος αναπλήρωσης εισοδήματος, με πελατειακές σχέσεις και με μεγάλα κενά στην κοινωνική προστασία, καθώς και με τη μηδενική �πλέον- δέσμευση του Κράτους για δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

Ποιά είναι, όμως, η λογική της Κυβέρνησης; Μια λογική ρηχού εντυπωσιασμού, πρόσκαιρης απενοχοποίησης και περιορισμένης κρατικής φιλανθρωπίας. Το Κράτος παρεμβαίνει με... παυσίπονα των 2,77 ευρώ την ημέρα, μόνο για τις ακραίες καταστάσεις φτώχειας.

Ποιά είναι η δική μας λογική; Μια λογική ισχυρής δέσμευσης του Κράτους για την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας, με δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, περιφρούρηση και παραπέρα ανάπτυξη των δημόσιων συλλογικών αγαθών (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες, ενεργή συμμετοχή των φορέων και των τοπικών κοινωνιών στο σχεδιασμό καταπολέμησης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εμείς προτείναμε να θεσπιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕΙ), που έχει εδω και χρόνια θεσπιστεί στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, με μηνιαία ποσά που κυμαίνονται από 974,97 (Λουξεμβούργο) και 737 (Βρετανία) μέχρι 232-269 (Ιταλία).

Η Κυβέρνηση το απέρριψε.

Εμείς προτείναμε την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για τους αγρότες, τις νοικοκυρές και τους ανασφάλιστους. Η Κυβέρνηση προεκλογικά πλειοδότησε, τώρα το «ξέχασε», ή σχεδιάζει να επιβάλλει την «Εθνική Σύνταξη» ως όχημα κατάργησης της ίδιας της Κοινωνικής Ασφάλισης �ως άλλοθι περικοπής του κοινωνικού πόρου και σύγκλισης προς τα κάτω όλων των συντάξεων!

Εμείς για πολλοστή φορά προτείναμε να δοθεί επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους.

Η Κυβέρνηση για πολλοστή φορά το απέρριψε, υποσχόμενη να το δώσει (ίσως) στα ΑΜΕΑ, από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που θεσπίζεται με αυτό το σ.ν. Και αυτό θα το συμψηφίσετε, Κύριε Υπουργέ, στο...πλουσιοπάροχο ποσό των 2,77 ευρώ την ημέρα που θα δίνετε �όταν τελικά θα το δίνετε- στους φτωχότερους;

Εμείς προτείνουμε μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική αναδιανομής και πολύπλευρης στήριξης των οικονομικά ευάλωτων ομάδων, όχι αποσπασματικές παροχές φιλανθρωπίας!

Απαντείστε μας ευθέως, Κύριοι της Κυβέρνησης: πέρα από το να συγκροτείτε «Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής», με διορισμένους διοικούντες, μακριά από την κοινωνία και τους φορείς της, πέρα από το να φτιάχνετε και άλλες θέσεις και υπηρεσίες, πέρα από το να στήνετε ταμπέλες και να μας ζητάτε �ευρεία εξουσιοδότηση� για να χειριστείτε με Υπουργικές αποφάσεις και κατά το δοκούν απροσδιόριστους πόρους και παροχές, έχετε σχέδιο για να χτυπήσετε την υφιστάμενη φτώχεια, αλλά και τη φτώχεια που με τις πολιτικές σας συνεχώς δημιουργείτε;

Γιατί εδω που φέρατε τα πράγματα, σε λίγο δεν σας φτάνουν όχι τα 100.000.000 ευρώ που θα διαθέσετε φέτος ή τα 2 δις που προοπτικά υπόσχεσθε να διαθέσετε για τη φτώχεια. Δεν θα σας φτάνει ολόκληρος ο μηχανισμός του Κράτους, ούτε ο Προϋπολογισμός ολόκληρος, που για το 2008 κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση !

Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι το κοινωνικό «φύλλο συκής» της ανάλγητης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι ανεπαρκές και ανάξιο των αναγκών και των προσδοκιών του λαού μας για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό μέρισμα ανάπτυξης, για πραγματική φροντίδα και στήριξη στους φτωχότερους συμπολίτες μας. »