Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/12/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τελείως ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα για τους πυρόπληκτους»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ανασυγκρότηση χωρίς σχέδιο
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Ανεπαρκή τα μέτρα για τους πυρόπληκτους
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά τελείως
ανεπαρκή τα μέτρα για τους πυρόπληκτους
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά τελείως ανεπαρκή τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της κύρωση της από 29 Αυγούστου 2007 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «κοινωνικές παροχές και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές» , κατά την διεξοδική αγόρευσή του για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών, με ειδικές αναφορές στη Μεσσηνία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα:

�Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται μια στοχευμένη ανασυγκρότηση που να εξασφαλίζει, κατ� αρχήν, τη διάθεση όλων των αναγκαίων πόρων. Τέτοιους πόρους δυστυχώς δεν είδαμε, κύριε Υπουργέ, στο φετινό Προϋπολογισμό.

Χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο παραγωγικής, χωροταξικής, οικολογικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης, με ενίσχυση των μέτρων και των υποδομών πρόληψης και πολιτικής προστασίας, ο κίνδυνος περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός ολόκληρων περιοχών, εξακολουθεί και σήμερα που μιλάμε να είναι ορατός.

Γι� αυτό εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταθέσαμε έγκαιρα, στο τέλος Αυγούστου, ένα πλήρες και ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πελοποννήσου και κατ� αναλογία όλων των πυρόπληκτων περιοχών. Σας καταθέτω αυτό το πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουσελάς τόνισε: «Η Κυβέρνηση, όφειλε να αντιμετωπίσει ισότιμα και ολοκληρωμένα και τους Δήμους και τις Νομαρχίες. (�)

Στη Μεσσηνία ακόμα και σήμερα το Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού και άλλα δημοτικά διαμερίσματα -παρ� ότι ο ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας το Σεπτέμβριο είπε ότι κάηκε ο «μαρτυρικός» Αετός τρεις φορές- είναι εκτός πυρόπληκτων περιοχών. Ο Δήμος Αετού, σε αντίθεση με τα χρήματα που πήραν οι άλλοι δήμοι, πήρε μόνο 50.000 ευρώ, ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι πήραν 300.000 ευρώ.

Στους πυρόπληκτους νομούς είναι πολλές οι εκκρεμότητες και τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για τους παραγωγούς, για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις�.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των Επιμελητηρίων για τις επιχειρήσεις είπε: �Τα ζητήματα τα οποία ρυθμίστηκαν θα έλεγα ότι αφορούν, κύριε Υπουργέ, λίγους και ιδιαίτερα τους οικονομικά ισχυρούς. Γιατί, για παράδειγμα, στη μεταποίηση βάζετε ανώτατο όριο στις τραπεζικές ρυθμίσεις, χωρίς να το ζητήσει κανένας, τα 25.000.000 ευρώ. Όμως στο εμπόριο και τις υπηρεσίες το πλαφόν είναι πολύ μικρό. Τα επιμελητήρια, λοιπόν, με ομόφωνη απόφασή τους ζητούν για το εμπόριο να υπάρξει τουλάχιστον ένα ανώτατο όριο ρύθμισης της τάξης των 2.000.000 ευρώ, με το ίδιο ύψος της εγγύησης του Δημοσίου. Για τις υπηρεσίες προτείνουν 1.000.000 ευρώ και τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις όλων των εταιριών, οι οποίες είχαν ανοίξει πριν από τις 25/8 και για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν γραφτεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία στα επιμελητήρια, αλλά γράφτηκαν στην πορεία.

Επίσης ζητούν, μεταξύ άλλων, και μια παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, που είναι η 31/12, γιατί ούτε οι τράπεζες δεν θα προφθάσουν μπορέσουν να τακτοποιήσουν τα αιτήματα που ήδη υπάρχουν, από τη στιγμή που η τελευταία υπουργική απόφαση εκδόθηκε προχθές. Αυτή η ημερομηνία, λοιπόν, προτείνουν να πάει μέχρι τις 30-4-2008.

Υπάρχουν, ακόμα, προβλήματα με τους επαγγελματίες επιστήμονες που δεν είναι μέλη των επιμελητηρίων και που έχουν εξαιρεθεί. Είναι ζητήματα που τα θέσαμε και στην Επιτροπή και μας είπατε ότι μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα υπάρξουν κάποιες απαντήσεις.

Τέλος, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων και αναπλήρωσης του εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές».

Κλείνοντας, ο κ. Κουσελάς αξίωσε για τους παραγωγούς: «Δώσατε, για παράδειγμα, κύριοι της Κυβέρνησης, μια προκαταβολή για τις αποζημιώσεις στις ελαιοκαλλιέργειες της τάξης των 150 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι γνωστό τι προτίθεστε να δώσετε ακόμη.

Σίγουρα είναι δύο πράγματα: πρώτον, η προκαταβολή η οποία δόθηκε είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουμε ολοσχερή καταστροφή των ελαιοδέντρων, ένα ελαιόδεντρο για να μπορέσει να αποδώσει θέλει τουλάχιστον έξι χρόνια και, δεύτερον, όποια εξόφληση της αποζημίωσης και αν υιοθετηθεί, όσα δηλαδή και να δώσετε, αυτό με βάση τις διαδικασίες των ΠΣΕΑ δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από ένα χρόνο!

Τι θα γίνει, λοιπόν, με αυτούς τους παραγωγούς, με αυτούς τους αγρότες, τον επόμενο χρόνο, η οικονομική κατάσταση των οποίων αποκλειστικά εξαρτιόταν από αυτές τις καλλιέργειες;

Στην πρόταση που εμείς δώσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως σας είπα, τα νούμερα ήταν πολύ μεγαλύτερα, αλλά εκείνο που διαφοροποιεί τις δικές μας προτάσεις ήταν η εγγύηση του εισοδήματος για ένα χρονικό διάστημα πενταετίας, για μια σειρά καλλιεργητές και επταετίας για τους ελαιοπαραγωγούς, εγγύηση εισοδήματος 1.000 ευρώ το μήνα για κάθε οικογένεια που επλήγη και που θα παραμείνει βέβαια στις συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές.

Εσείς, παρ� ότι μιλήσατε για εγγυημένο εισόδημα στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στείλατε στις Βρυξέλλες, δεν κάνατε καμία αναφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μολονότι θα ψηφίσουμε θετικά στην κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θεωρούμε ότι τα μέτρα υπολείπονται κατά πολύ των απαιτήσεων και των αναγκών που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές και τους πολίτες που επλήγησαν.»