Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ κατά κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στο επίδομα θέρμανσης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Κοινωνικά ανάλγητη η Κυβέρνηση
ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αβάσιμη και κοινωνικά ανάλγητη η απόρριψη
πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αβάσιμη και κοινωνικά ανάλγητη η απόρριψη της Πρότασης του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην ομιλία του στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση της πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, αφού παρατήρησε ότι είναι η τρίτη συνεχής φορά που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προτείνει την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει περισσότερο από κάθε άλλη φορά σ� αυτή του την πρόταση, διότι τα πραγματικά δεδομένα έχουν δραματικά ανατραπεί σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που καταδεικνύουν την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα, στα καύσιμα, τις αυξήσεις των επιτοκίων, των φόρων, αλλά και των τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, που σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι το 2008 προοιωνίζεται πολύ χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, εξαιτίας του εκρηκτικού μείγματος επιβαρύνσεων που προωθεί η Κυβέρνηση, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς προδιαγράφονται πενιχρές. Αυτά συμβαίνουν, όπως σημείωσε, «την ίδια στιγμή που η «πίτα» της ανάπτυξης αυξάνεται και διευρύνεται, τη στιγμή που το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4%. Το ετήσιο επιπλέον κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά το 2008, λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων φόρων, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό, είναι πολύ μεγάλο. Έχει εκτιμηθεί ότι για ένα ζευγάρι εργαζομένων στο Δημόσιο το πρόσθετο κόστος θα είναι 2.027 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη ετήσια αύξηση του εισοδήματος του ίδιου νοικοκυριού το 2008, με βάση την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, δεν θα ξεπερνά τα 958 ευρώ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος που θα προκύψει από την επιβολή του φόρου κατοχής ακινήτων, τις νέες τσουχτερές αυξήσεις που προαναγγέλλονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς» .

Ειδικά για την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Κουσελάς σημείωσε ότι «πέρυσι το χειμώνα, ένα νοικοκυριό που κατά μέσο όρο ξόδευε 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, πλήρωσε 1.020 ευρώ με 0,51 ευρώ το λίτρο, φέτος θα πληρώσει 1.500 ευρώ με μία μέση τιμή 0,75 ευρώ το λίτρο (στο κέντρο, γιατί στην περιφέρεια η τιμή είναι 0,80 ευρώ το λίτρο). Δηλαδή, θα πληρώσει 480 ευρώ περισσότερα με βάση τις νέες τιμές. »

Ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι « παρακολουθεί ατάραχη και ασυγκίνητη τις εξελίξεις στην αγορά, «νίπτει τας χείρας της» και καλεί τους καταναλωτές και τους πολίτες να� πάρουν τους δρόμους ώστε να ψάξουν για το «φθηνότερο δυνατόν» πετρέλαιο θέρμανσης ή τη φθηνότερη βενζίνη», για να καταλήξει ότι «θα έπρεπε κάποιος να φοράει κοινωνικές παρωπίδες για να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα υιοθέτησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 250 μέχρι 450 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους και συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ» .

Ο Μεσσήνιος βουλευτής υπενθύμισε ότι ανάλογες παροχές εφαρμόζονται από πολλές κυβερνήσεις κρατών - μελών της Ε.Ε. με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από το δικό μας και ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χορήγησε επίδομα θέρμανσης το 2000 � 2001, με την τιμή του πετρελαίου σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Επισημαίνοντας ότι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης καλύπτει «ένα μικρό μέρος του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας, ιδίως στην περιφέρεια και ακόμη περισσότερο στους πυρόπληκτους νομούς», ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Εάν σας έλειπαν οι οικονομικοί πόροι, δεν θα προχωρούσατε σε χαριστικές ρυθμίσεις, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ούτε στα «δωράκια» που δίνετε αφειδώς στους τραπεζίτες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ήδη από την εφαρμογή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, το κράτος εισέπραξε -με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου-, 850 εκατομμύρια επιπλέον ευρώ το χειμώνα 2006 � 2007».

Αφού σημείωσε ότι μόνο ένα μέρος των πρόσθετων εσόδων από ΦΠΑ καυσίμων θα χρειαστεί να διατεθεί για την υλοποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των 6,2 δις ευρώ που επιβάλλει ο νέος Προϋπολογισμός στους πολίτες, για να καταλήξει ότι «με τόσες εναλλακτικές επιλογές πόρων, είναι τουλάχιστον κοινωνικά ανεύθυνη η επιμονή της Κυβέρνησης να αφήνει στην τύχη τους τους οικονομικά ασθενέστερους, ακόμη και εκείνους της περιφέρειας, τους πυρόπληκτους και τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ! Εάν αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη προεκλογικά «κοινωνική ευαισθησία της» εάν αυτή είναι η κοινωνία της ζούγκλας και της αναλγησίας την οποία επαγγέλλεσθε, σας την χαρίζουμε ! »