Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Ερώτηση Κουσελά για " έλεγχο υγείας" της νέας
Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ερώτηση για τον "έλεγχο υγείας" των επιδοτήσεων»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ
" ΜΙΚΡΩΝ" ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΚΟΥΣΕΛΑ
Μεθοδευόμενος αποκλεισμός από την Κομισιόν των
μικρών παραγωγών από την ενιαία ενίσχυση
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Ερώτηση Κουσελά για το μεθοδευόμενο αποκλεισμό των μικρών παραγωγών από την ενιαία ενίσχυση

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να πληροφορηθεί τι στάση θα κρατήσει η ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στον μεθοδευόμενο από την Κομισιόν «έλεγχο υγείας της ΚΑΠ».

Και μόνο αυτή η πτυχή της σχεδιαζόμενης επανεξέτασης της ΚΑΠ, στην οποία έδωσε πράσινο φως και η Κυβέρνηση, με την ομόφωνη Απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2005 για «επανεξέταση τον δαπανών της ΚΑΠ το 2009», θα αποκλείσει από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης χιλιάδες παραγωγούς οι οποίοι κατέχουν λιγότερα από 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και θα πλήξει πρωτίστως τους ελαιοπαραγωγούς και χιλιάδες άλλους μικροκαλλιεργητές της Μεσσηνίας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« �Όπως πληροφορούμαι, υπάρχει Πρόταση της Κομισιόν, για την αναμόρφωση της ΚΑΠ μετά το 2009, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης θα είναι μόνο όσοι κατέχουν συνολικά τουλάχιστον 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 22.000 ελαιοπαραγωγοί και πολλοί άλλοι αγρότες της Μεσσηνίας (και περίπου δεκαπλάσιοι σε ολόκληρη την Ελλάδα) δεν θα δικαιούνται την ενιαία ενίσχυση από το 2009 και μετά.

Προστιθέμενη στα σωρευμένα και σοβαρά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, μια τέτοια πρακτική θα αποτελέσει σοβαρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη συνδυασμένων δραστηριοτήτων (λ.χ. αγροτικής παραγωγής και τουρισμού), οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην επιβίωση των τοπικών πληθυσμών, θα δώσει δε τη χαριστική βολή στους μικροκαλλιεργητές της Μεσσηνίας και ολόκληρης της χώρας, διώχνοντας τους αγρότες από τον τόπο τους, με πρώτα θύματα τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Επειδή η διαβούλευση είναι ακόμα ανοικτή και από ελληνικής πλευράς θα χρειαστεί τεκμηρίωση, επιμονή και κατάλληλες διακρατικές συμμαχίες για να αποκρούσει κάθε σκέψη εφαρμογής μιας τέτοιας, καταστροφικής για τους μικροκαλλιεργητές και για την ελληνική ύπαιθρο πρότασης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι στάση προτίθεται να τηρήσει η ελληνική πλευρά, τι συμμαχίες θα αξιοποιήσει και τι γενικότερα προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποτρέψει την υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης της Κομισιόν, η οποία εύλογα προβληματίζει τους αγρότες και τις συνεταιριστικές τους ενώσεις; »