Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«ΤΟΝΙΣΕ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μισά τα μέτρα για τους πυρόπληκτους»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Διαβούλευση και με τους φορείς των πυρόπληκτων νομών»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΞΙΩΣΕ
Σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων
στα πυρόπληκτα»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων στους πυρόπληκτους νομούς αξίωσε ο Δ. Κουσελάς

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την κύρωση της από 29 Αυγούστου 2007 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «κοινωνικές παροχές και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές» », ζήτησε κατ� αρχάς από τον πρόεδρο της Επιτροπής να υπάρξει διαβούλευση με τους φορείς των πυρόπληκτων νομών για τα μέτρα και τις περαιτέρω ανάγκες τους. Παρά τις κατ� αρχήν αντιδράσεις της κυβερνητικής πλευράς, και την προσπάθεια παραπομπής της διαβούλευσης στις ελληνικές καλένδες, με πρωτοβουλία του κ. Κουσελά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν γραπτό αίτημα να γίνει ειδική συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένη χρονική δέσμευση, στην οποία να γίνει η αναγκαία διαβούλευση με τους φορείς των πυρόπληκτων περιοχών.

Στην αναλυτική εισήγησή του, ο κ. Κουσελάς, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές καταστροφές στις περιουσίες, στις καλλιέργειες και στο περιβάλλον, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

« Στις πυρόπληκτες περιοχές το πολλαπλό πλήγμα δεν ήταν �και δεν είναι- στιγμιαίο, ούτε παροδικό. Απειλείται και υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον τους. Κινδυνεύουν να γίνουν μη βιώσιμες από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη, ακόμα και μη κατοικήσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο με στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα, έγκαιρα δεσμευμένους και επαρκείς πόρους.

Δεν θα έπρεπε να συζητάμε, λοιπόν, εδώ μόνο για το αν καλά υπήρξε ή πόση θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη άμεση ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και για μια ολοκληρωμένη μεσομακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση αυτών των περιοχών, οι απαιτήσεις της οποίας υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλεπόμενα από τη μελέτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια ανασυγκρότηση με ομαλή, στοχευμένη και κυρίως εξασφαλισμένη διάθεση πόρων.

Χωρίς ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο παραγωγικής, χωροταξικής, οικολογικής και πολιτιστικής Ανασυγκρότησης, με ενίσχυση των μέτρων και των υποδομών πρόληψης και Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός ολόκληρων περιοχών της χώρας μας εξακολουθεί να είναι ορατός.

Γι� αυτό το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη Αυγούστου κατέθεσε ένα πλήρες και ριζοσπαστικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Πελοποννήσου και, κατ� αναλογία, όλων των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας.»

« Οι πληγέντες», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, « δικαιούνται τα μέγιστα από την Πολιτεία για την εξομάλυνση της ζωής και του εισοδήματός τους, μετά από μια καταστροφή για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Το ίδιο δικαιούνται και οι τοπικοί φορείς της Ν.Α και Τ.Α, προς τους οποίους οφείλεται άμεση, επαρκής και απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές (όχι όπως μέχρι σήμερα, που οι πόροι τους δίνονται με το ...σταγονόμετρο ή με αδικαιολόγητες διακρίσεις σε βάρος Δήμων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί σε κάθε πυρόπληκτο Δήμο να έχουν δοθεί 300.000 ευρώ και στο Δήμο Αετού μόνο 50.000 ευρώ. ούτε μπορεί το Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού, που κάηκε 3 φορές, να μην εντάσσεται στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις και υπάρχει γι� αυτό ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΕ Μεσσηνίας.

Πέραν αυτού, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος και όπως θα διαπίστωσαν οι συνάδελφοι που πήγαν στην Ηλεία, αντιδιαβρωτικά έργα έχουν γίνει μόνο στο 5% των καμένων περιοχών της Αρκαδίας και της Ηλείας. �Ετσι εξηγούνται οι μεγάλες καταστροφές που έγιναν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.»

Τονίζοντας πως στους πυρόπληκτους νομούς οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα είναι πολλά, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ενδεικτικά ότι:

  • Στα πυρόπληκτα χωριά του Ταϋγέτου κανένα λυόμενο δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Στους πυρόπληκτους νομούς οι πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν στην επισκευή και ανακατασκευή του σπιτιού τους δεν μπορούν ακόμα να το κάνουν. Οι διαδικασίες είναι μπλοκαρισμένες. Επίσης, υπάρχουν περιοχές όπου το νερό από τις πηγές είναι ακατάλληλο και έχει μολυνθεί σε όλη την περιοχή του Ταϋγέτου.

  • Τεράστια είναι τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις και στο εθνικό και στο νομαρχιακό οδικό δίκτυο. Ο κίνδυνος πλημμυρών είναι άμεσος και σοβαρός και είδαμε τι έγινε πρόσφατα στην Αρκαδία, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία.

  • Λείπουν τα αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές που κάηκαν, έργα που απ� ότι φαίνεται δεν πρόκειται να γίνουν φέτος, ενώ πολλαπλασιάζονται τα ύδατα απορροής, λόγω διάνοιξης της νέας εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας. �Οποιο αντιπλημμυρικό έργο έγινε μέχρι σήμερα, έγινε με ευθύνη των Ν.Α και όχι της Πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο.

Ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι με ομόφωνες αποφάσεις των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, τις οποίες κατέθεσε στα Πρακτικά, ζητούνται πρόσθετα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς. Σημείωσε μάλιστα ότι υπήρξε αθέτηση των υποσχέσεων της Κυβέρνησης απέναντί τους, γι� αυτό ζητείται να αυξηθεί το ανώτατο όριο ρυθμίσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και τα κοινά ομολογιακά τραπεζικά δάνεια μέχρι το ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Ακόμα, σημείωσε ότι τελείως αδικαιολόγητα έχουν εξαιρεθεί από τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους για τους πυρόπληκτους Νομούς οι επιστήμονες επαγγελματίες, που δεν είναι μέλη Επιμελητηρίων, γιατί η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση την εγγραφή σε Επιμελητήρια. Τέλος, επισήμανε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα η αναγκαία διασφάλιση του εισοδήματος αγροτών-κτηνοτρόφων και η αναπλήρωση του εισοδήματος πληγεισών τουριστικών κλπ. επιχειρήσεων.

«Η Κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Μεσσήνιος βουλευτής, «θεωρεί πως με τις αυτονόητες �και κατά τη γνώμη μας ανεπαρκείς- ενισχύσεις των πυρόπληκτων πολιτών και επιχειρήσεων κάλυψε τις βασικές της υποχρεώσεις ! Επομένως «εφησύχασε», παραπέμποντας αόριστα τα πιο ουσιώδη μέτρα και παρεμβάσεις ανασυγκρότησης σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε, σε απροσδιόριστα μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού ή στην ιδιωτική γενναιοδωρία και στις δωρεές, για τις οποίες δεν έχουμε συγκεντρωτικές πληροφορίες».

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «τα μέτρα που καλούμαστε σήμερα να επικυρώσουμε απέχουν σημαντικά από τα «δείγματα γραφής» και την τήρηση των υποσχέσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, τα οποία σαφώς υπολείπονται ακόμα και των πλέον στοιχειωδών αναγκών και των απαιτήσεων που έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτοι Νομοί, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν ! »