Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Επίθεση Κουσελά στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Ο Δημλητρης Κουσελάς για το ασφαλιστικό»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«Δ. Κουσελάς: "Η Κυβέρνηση δεν θέλει συνομιλητές,
θέλει συνενόχους
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση δεν θέλει συνομιλητές στο ασφαλιστικό,
αλλά συνενόχους
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η Κυβέρνηση δεν θέλει συνομιλητές στο ασφαλιστικό, θέλει συνενόχους

Στην ομιλία του στην Κοινή Συνεδρίαση Της 15-11-2007 των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα γιατί πραγματικά το ενδιαφέρει η κατάσταση, τα προβλήματα, το μέλλον και η προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, «θα θέλαμε ο διάλογος αυτός να είναι ουσιαστικός και εποικοδομητικός, όχι προσχηματικός. Ωστόσο, ούτε συγκεκριμένες προτάσεις διατυπώσατε μέχρι σήμερα, ούτε δεσμεύσεις αναλάβατε. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα, ώστε στο τέλος, όταν έρθει η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, να μας πείτε ότι τα μέτρα αυτά είναι� μονόδρομος και πως δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά! »

Στη συνέχεια της αγόρευσής του, ο Μεσσήνιος βουλευτής έθεσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα βασικά ερωτήματα στην Κυβέρνηση:

� «Γνωρίζετε ότι η παρούσα αξία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είναι 150 δισ. ευρώ. Το ποιος ευθύνεται γι� αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από εσάς, ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, είναι πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί αυτή η διαφορά αυτή, δηλαδή τι κινήσεις θα κάνετε, ώστε να μπορέσουν τα ταμεία να αναπληρώσουν αυτή την περιουσία, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.

� Σας άκουσα να μιλάτε για το ύψος της εισφοροδιαφυγής και είπατε ότι η εισφοροδιαφυγή σήμερα αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, είναι μεγαλύτερη. Εγώ να δεχτώ ότι είναι 3,2 δισ. ευρώ. Δεν μας είπατε, όμως, είστε διατεθειμένοι να διακόψετε την παροχή των ειδικών «διευκολύνσεων» που κάνατε μέχρι σήμερα προς τους εκπρόθεσμους οφειλέτες ή να θεσπίσετε ένα σταθερό και πάγιο πλαίσιο ρυθμίσεων και να μην το αλλάζετε κατά το δοκούν κάθε φορά, ώστε επιτέλους να ξέρουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα εισπράξουν; »

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει μέρος μόνο των οφειλών της έναντι του Ι.Κ.Α: 1,5 δις ευρώ, δηλαδή ένα μικρό ποσό σε σχέση με τις πραγματικές συνολικές οφειλές της στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. «Μόνο από τον Προϋπολογισμό του 2008», σημείωσε, - «η μαύρη τρύπα είναι 3,35 δισ. ευρώ. Και �παρ� ότι δεν ήμουν βουλευτής τότε- θυμάμαι πολύ καλά την άγρια κριτική, που είχε υποστεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν γίνονταν συζητήσεις για την ψήφιση του Ν. 3029 και ιδίως όταν θεσμοθετούσε το 1% του Α.Ε.Π. ως κομμάτι της τριμερούς χρηματοδότησης. Λέγατε, τότε, ότι το ποσοστό 1% του Α.Ε.Π. ήταν πάρα πολύ χαμηλό !»

Αναφερόμενος στις ενοποιήσεις των ταμείων, ο κ. Κουσελάς εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι αναφέρεται σε ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς να έχουν γίνει οι μελέτες που προβλέπονται για την κάλυψη του κόστους των ενοποιήσεων, συμπληρώνοντας ότι «Εσείς ξεκινήσατε διάφορες παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα διατείνεστε ότι αυτό είναι� «πιλότος»! Ξεκινήσατε να δημιουργείτε αρνητικά δεδομένα. Πρώτα με την Εμπορική Τράπεζα, μετά με την Αττικής, τώρα με την ALPHA BANK. Ελαφρύνετε τις Τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις φορτώνετε στο Ι.Κ.Α. και στον Κρατικό Προϋπολογισμό !»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θέλει συνομιλητές, θέλει συνενόχους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι « Δημιουργείτε τετελεσμένα με τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων σας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, με χαριστικές πράξεις, με την ανοχή και τη νομιμοποίηση φαινομένων εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να πάτε τελικά σε ένα νόμο που θα αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των ασφαλισμένων. Σε κάτι τέτοιο εμείς δεν μπορούμε �και δεν πρόκειται- να συναινέσουμε»