Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

"Κλείνουν" οι συζητήσεις για τον περιμετρικό

«Ο περιμετρικός δακτύλιος της Καλαμάτας είναι ένα έργο πνοής, που θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό στην πόλη και θα της δώσει τη δυνατότητα να αναπνεύσει. Η Καλαμάτα επεκτείνεται γρήγορα σε κάθε κατεύθυνση, είναι μια ανοιχτή πόλη και ήδη για να πας από τη Νέα Είσοδο προς τις Κιτριές και τη Μάνη, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη.

Ο περιμετρικός δεν έχει ως κεντρικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών στις εσωτερικές μετακινήσεις τους.

Γίνεται για: να εξυπηρετήσει κυρίως αυτούς που έρχονται και θέλουν να μπουν εύκολα και γρήγορα σε οποιαδήποτε συνοικία, για αυτούς που θέλουν να βγουν από την πόλη και να πάνε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και για αυτούς που θέλουν να προσπεράσουν την πόλη, χωρίς ούτε οι ίδιοι να ταλαιπωρηθούν ούτε να ταλαιπωρήσουν τους κατοίκους.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, τόσο οι ανισόπεδοι κόμβοι όσο και οι ισόπεδοι, οι γέφυρες και οι παράδρομοι, δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει προσπελασιμότητα του περιμετρικού δακτυλίου. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει ο χαρακτήρας του ως κλειστού περιμετρικού δακτυλίου, γιατί τότε θα χαθούν όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Εάν μετατραπεί σε ανοικτό, με ένα πλήθος σηματοδοτών να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, η Καλαμάτα θα θυμίζει την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη πριν την κατασκευή των κλειστών περιμετρικών δακτυλίων. Θα είναι μια πόλη με κυκλοφοριακό χάος, ηχορύπανση και φωτορύπανση, που θα προσθέτει άγχος και ταλαιπωρία στους κατοίκους της.

Στη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε και από το Πα.Σο.Κ. ο δρόμος αυτός, γιατί είχε τα χαρακτηριστικά που προείπα και τώρα δεν πρέπει να αλλάξει».