Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«Ερώτηση Κουσελά για τον πυρόπληκτο Αετό»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΔΗΜΟ ΑΕΤΟΥ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΖΗΤΑ
Επαρκή οικονομική βοήθεια στον πυρόπληκτο Δήμο Αετού
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Πυρόπληκτος ο Δήμος Αετού
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΣΤΟΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΔΗΜΟ ΑΕΤΟΥ
Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για χορήγηση επαρκούς οικονομικής βοήθειας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ζητώντας ισότιμη μεταχείριση του πυρόπληκτου Δήμου Αετού ως προς την οικονομική βοήθεια καθώς και την ένταξη του Δημοτικού Διαμερίσματος Αετού στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Αετού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου επλήγη τρείς φορές από την πύρινη λαίλαπα και υπέστη σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα οι περιοχές που επλήγησαν είναι οι περιοχές Βεργωτού, Βρυσούλα και το βουνό Τσουρούπι του Δ.Δ. Αετού, καθώς και τα Δ.Δ. Πολυθέας και Μοναστηρίου.

Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και κατέστρεψε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ελιές και βοσκοτόπια.

Η κατάσβεση έγινε με τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου μετά από πολύωρες προσπάθειες με τη χρήση βυτιοφόρων, τρακτέρ και οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εναέριων μέσων.

Όταν αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων δήμων και νομαρχιών της χώρας μας και ενώ για τους λοιπούς δήμους ενεκρίθη ποσό 300.000 ευρώ, για τον Δήμο Αετού, που υπέστη αντίστοιχες και σε ίδια έκταση με αυτούς ζημιές, εγκρίθηκε το ποσό των 50.000 ευρώ, ποσό δυσανάλογο με τη συντελεσθείσα καταστροφή, και μη επαρκές να τις αποκαταστήσει, ούτε κατ΄ ελάχιστο.

Επιπρόσθετα, το Δ.Δ. Αετού, που ανήκει στα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας, παρ� ότι κάηκε 3 φορές από τις πρόσφατες πυρκαγιές και προτάθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ομόφωνα από την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, δεν έχει ακόμα ενταχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με ποιο σκεφτικό αποφασίσθηκε η ανωτέρω άνιση κατανομή της οικονομικής βοήθειας, αφού ο εν λόγω Δήμος επλήγη με την ίδια ένταση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου;

  • Προτίθεται να προβεί σε άμεση αποκατάσταση της ανισότητας και στην έγκριση συμπληρωματικού ποσού ώστε και ο Δήμος Αετού να λάβει το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ που είναι απολύτως αναγκαίο για την αποκατάσταση των ζημιών και την βελτίωση των υποδομών πολιτικής προστασίας;

  • Για ποιο λόγο δεν έχει ενταχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές το Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού του Δήμου Αετού, που κάηκε 3 φορές και υπέστη ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές; »