Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/11/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2007

«ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Εντυπώσεις για να δικαιολογήσουν τη φοροεπιδρομή
της κυβέρνησης
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑ
Αποσπασματικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Ομιλία Δημήτρη Κουσελά στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα σύνθετο αντικοινωνικό φαινόμενο, όπως η φοροδιαφυγή, πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της έκτασης, των παραγόντων και των συμπεριφορών που την καθορίζουν. Χωρίς σωστή διάγνωση, δεν υπάρχει σωστή θεραπεία.

Ωστόσο, ούτε στην Εισηγητική Έκθεση, ούτε στο δια ταύτα των επιμέρους διατάξεων του νομοσχεδίου, βρήκαμε στοιχεία, που να αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος και να συνθέτουν, κατόπιν αυτού, αποτελεσματικά μέτρα.

Ποιοι πληρώνουν φόρους, το γνωρίζουμε. Είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι (πόσες άραγε;) συνεπείς επιχειρήσεις. Ποιοι είναι όμως, αυτοί, που φοροδιαφεύγουν, ο αποδέκτης δηλαδή αυτού του νομοσχεδίου ; Πως φοροδιαφεύγουν; Γιατί φοροδιαφεύγουν; Σε αυτά δεν μας έκανε σοφότερους το νομοσχέδιο και τελικά δεν μάθαμε τίνων τη φοροδιαφυγή θέλει η Κυβέρνηση να χτυπήσει. Τα μέτρα που προτείνει είναι επιφανειακά, καταγγελτικά και αποσπασματικά, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς και τους επαγγελματικούς φορείς. Με τους φορείς, που �αν κρίνω από τις επισημάνσεις τους στη Διαρκή Επιτροπή - μάλλον και γνωρίζουν καλύτερα τη ρίζα του κακού και προτείνουν πιο εποικοδομητικά μέτρα.

Κατά τη γνώμη μου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει:

 • Πολιτικές πρόληψης, με διαπαιδαγώγηση και εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από το σχολείο.

 • σταθερό φορολογικό τοπίο, με απλούς και ξεκάθαρους κανόνες, χωρίς καλλιέργεια χαριστικών προσδοκιών και χωρίς ασυνέπεια ακόμα και της ίδιας της Κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την αθέτηση των υποχρεώσεών της. Για ποια εμπέδωση φορολογικής συνείδησης μιλάει η Κυβέρνηση όταν η ίδια ακολουθεί ακραίες παραβατικές συμπεριφορές; Είναι ή δεν είναι ακραία παραβατική συμπεριφορά το άνοιγμα «μαύρης τρύπας» 3.350 δις ευρώ σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων στον υπό ψήφιση Προϋπολογισμό; 10 δις ευρώ φτάσατε τα χρέη του Κράτους στην κοινωνική ασφάλιση κύριε Υπουργέ !

 • κατάργηση της φορολογικής «Βαβέλ», των αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων, αλλά και των a la carte ερμηνειών.

 • Κώδικα και αντικειμενικό σύστημα φορολογικών ελέγχων, με επαναφορά του point-system

 • άμεση και παραδειγματική τιμωρία των μεγαλοφοροφυγάδων,

 • σύλληψη της φορολογητέας ύλης των εξωχώριων εταιριών,

 • καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, ιδιαίτερα στα καύσιμα.

 • αξιοποίηση της μηχανογράφησης και του Διαδικτύου για την πάταξη της φοροδιαφυγής

 • περιορισμό της γραφειοκρατίας και ενιαία ερμηνεία φορολογικών εγκυκλίων και κανόνων, με δημοσίευση και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου

 • έκπτωση δαπανών σε μεγαλύτερο ποσοστό και σε ευρύτερο φάσμα αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό �όχι κυρίως οι πλουσιότεροι- από το φορολογητέο εισόδημα.

 • Πάνω απ� όλα, όμως, βασικό προαπαιτούμενο για να αποκτήσουν οι πολίτες υγιή φορολογική συμπεριφορά και συνείδηση, είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, διαφάνειας και, κυρίως, φορολογικής δικαιοσύνης.

 • Φορολογική δικαιοσύνη είναι η κατανομή των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. �Ενα άδικο φορολογικό σύστημα γίνεται 10 φορές πιο αποκρουστικό με τη φοροδιαφυγή, που συμβάλλει τα μέγιστα στη συνεχώς αυξανόμενη ανισοκατανομή των εισοδημάτων στη χώρα μας.

 • �Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα προϋποθέτει :

 • αντιστροφή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων από αυτή που συνεχώς προωθεί η Κυβέρνηση, επιβαρύνοντας άνισα τους οικονομικά ασθενέστερους

 • ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, που δεν θα ελαφρύνει κυρίως τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως η κλίμακα που η Κυβέρνηση ψήφισε πέρυσι.

 • απτές αποδείξεις στην κοινωνία ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν όντως κοινωνική ανταποδοτικότητα : ότι αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, την Υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την έρευνα, σε Δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και δεν χάνονται στην καταβόθρα ενός αναποτελεσματικού, επιλεκτικά σπάταλου, πελατειακού και ανακόλουθου Κράτους.

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν να επιδείξουν οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης. Οι μεγάλες εστίες της φοροδιαφυγής παραμένουν �με ευθύνη της- στο απυρόβλητο !

Για να μην αναφερθούμε στη μαύρη και ανεξέλεγκτη εργασία, στα άνομα υπερκέρδη, στο τζόγο και στις παραοικονομικές δραστηριότητες, που εξακολουθούν να ανθούν και , τελικά, να επιβραβεύονται στη χώρα μας, πείτε μας κύριε Υπουργέ ποιοι ξοδεύουν 9-10 δις το χρόνο στο τζόγο, δηλαδή παραπάνω από όσα δίνουμε στην παιδεία και στην έρευνα μαζί; Μη μας μιλάτε λοιπόν για φορολογική δικαιοσύνη όταν τα νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν το 2007 με 1,6 δις πρόσθετους έμμεσους φόρους, δηλαδή με 400 ευρώ επιπλέον για κάθε νοικοκυριό. Αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την επιβάρυνση από άμεσους φόρους που ανήλθε σε επιπλέον 2 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 100 εκατ. ευρώ λιγότερο φόρο.

«Ωδυνεν �λοιπόν- όρος και έτεκεν �ξανά- μυν». Η Κυβέρνηση, μετά από 3,5 χρόνια αποτυχημένης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, (πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε τη συνεχιζόμενη αύξησή της, που εκτιμάται σε 4 δις το χρόνο;) επιχειρεί να δημιουργήσει περισσότερο εντυπώσεις, παρά αποτελέσματα, για να δικαιολογήσει έτσι τη φοροεπιδρομή σε βάρος των συνήθων φορολογικών υποζυγίων »