Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/10/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2007

«Κουσελάς για προϋπολογισμό»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Οι επιβαρύνσεις τοις μετρητοίς, οι παροχές επί πιστώσει
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«"Κινούμενη άμμος" ο προϋπολογισμός
ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Οι επιβαρύνσεις τοις μετρητοίς, οι παροχές επί πιστώσει
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οι επιβαρύνσεις τοις μετρητοίς, οι παροχές επί πιστώσει

Ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2008, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς ξεκίνησε την αγόρευσή του παρατηρώντας ότι μετά το Προσχέδιο με αστερίσκους που παρουσίασε η Κυβέρνηση πρόπερσι, το Προσχέδιο της δημιουργικής λογιστικής για τεχνητή έξοδο από την κοινοτική Επιτήρηση που παρουσίασε πέρυσι, φέτος φέρνει ένα Προσχέδιο Προϋπολογισμού που μοιάζει «κινούμενη άμμος», τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών του. Το μόνο σταθερό και αταλάντευτο στοιχείο του, σημείωσε, είναι η λογική «οι επιβαρύνσεις τοις μετρητοίς, οι παροχές επί πιστώσει...»

Αφού άσκησε κριτική στην ωραιοποιημένη εικόνα της οικονομίας και των εξωτερικών της επιδόσεων, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι πίσω από τη φαινομενική ευημερία των αριθμών και την παραπλανητική λογική των μέσων όρων, κρύβεται μια τραγική καθημερινότητα για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους της χώρας, που με το ζόρι και με δανεικά τα βγάζουν πέρα .

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, αναφερόμενος ειδικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι « το μοντέλο παραγωγικής διάρθρωσης και ανάπτυξης που ακολουθήσαμε από τη Μεταπολίτευση και μετά, άγγιξε τα όριά του. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο, επικεντρωμένο στο σεβασμό στο περιβάλλον, στην αφομοίωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στην ποιότητα, στη Γνώση, στην επένδυση στον �Ανθρωπο και με τις κοινωνικές υποδομές σε πρωτεύουσα θέση. Πρέπει να κατευθύνουμε τους αναπτυξιακούς πόρους στην περιφέρεια με δυναμικές πολιτικές αποκέντρωσης, τόνωσης των αγροτικών εισοδημάτων, ανάδειξης των οικισμών, της παράδοσης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας και αναζωογόνησης της υπαίθρου. �Οχι μηχανιστικά και επιφανειακά, αλλά με σχέδιο και με έργα-πολλαπλασιαστές της ανάπτυξης. �Οχι με αναθεωρήσεις ανάγκης για ένταξη έργων «ευκολίας», για να αντιμετωπίσουμε, όπως-όπως και τελευταία στιγμή, την προβληματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Και όμως, έτσι κάνει η Κυβέρνηση με το Γ� ΚΠΣ, ζητώντας παρατάσεις επί παρατάσεων, με κίνδυνο να υπονομεύσει και το ξεκίνημα και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ- Δ� ΚΠΣ ! »

Αναφερόμενος στα θύματα της εξόφθαλμα εικονικής «εξυγίανσης» του Προϋπολογισμού, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι τον �λογαριασμό θα τον πληρώσουν και φέτος τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Διαπίστωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να φυτοζωούν η Παιδεία, η Υγεία, η προστασία του Περιβάλλοντος, οι δημόσιες επενδύσεις, η �Ερευνα, θα συνεχίσει η χώρα, το περιβάλλον και οι πολίτες να είναι ανοχύρωτοι μπροστά στους αυξημένους κινδύνους φυσικών καταστροφών που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Προκαλώντας τον Υπουργό Οικονομίας να απαντήσει ποιοι φοροδιαφεύγουν και πως, ποιοι απολαμβάνουν φορολογικής ασυλίας και γιατί, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως «αν δεν απαντηθούν αποτελεσματικά αυτά τα ερωτήματα, η κρίση των δημοσιονομικών εσόδων και η αναποτελεσματικότητα των δαπανών θα συνεχίζεται και η κοινωνία μας θα είναι όμηρος μιας συνεχιζόμενης αδιέξοδης δημοσιονομικής πειθαρχίας! Αντίθετα, πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι πολιτικές δίκαιης αναδιανομής του παραγόμενου εισοδήματος, αντλώντας τα αναγκαία έσοδα από εκείνους που πραγματικά είναι σε θέση να τα πληρώσουν .

Τέτοιες όμως λογικές λείπουν εντελώς από το Προσχέδιο, που είναι τελείως αναντίστοιχο με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για κοινωνική ευαισθησία και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι «φιλοδωρήματα» αποενοχοποίησης για τη φτώχεια, μεταχρονολογημένες ελαφρύνσεις και επιλεκτικές παροχές, πολλαπλά ακριβοπληρωμένες, αφού η Κυβέρνηση δίνει παροχές 2,9 δις ευρώ, παίρνει όμως από το άλλο χέρι 6 επιπλέον δις, από τα οποία τα 4 είναι αύξηση έμμεσων φόρων, ό,τι χειρότερο για τους οικονομικά ασθενέστερους! »

Επίσης σημείωσε ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 700 εκατ. ευρώ., παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που διαφημίζει η Κυβέρνηση. Η επιβάρυνση αυτή είναι απόρροια της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλά και του παγώματος του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ το 2008, σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Για το σκέλος των δαπανών, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «αναδεικνύεται �ακόμα μια φορά- η απουσία πρόθεσης της Κυβέρνησης να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος με γενναίες αυξήσεις δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, που παραμένουν ως ποσοστό του ΑΕΠ καθηλωμένες στα επίπεδα του 2007, ενώ το περιβάλλον και η αναγκαία ολοκληρωμένη πολιτική για την προστασία του, είναι και τα δυο άφαντα στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Το ίδιο «άφαντες» είναι οποιαδήποτε πρόβλεψη για επίδομα θέρμανσης, πόσο μάλλον για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στοιχειωδώς επαρκείς παροχές από το πολυδιαφημισμένο, κατά τα άλλα, Ταμείο κατά της Φτώχειας, ενώ η πρόβλεψη για αύξηση των μέσων πραγματικών μισθών το 2008 (2,4% το 2008 έναντι αύξησης 3,3% το 2007) σηματοδοτεί μια ακόμα πιο περιοριστική εισοδηματική πολιτική για το 2008.

Τέλος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στηλίτευσε τη νέα «μαύρη τρύπα» των 3,350 δισ. ευρώ που θα «ανοίξει» η Κυβέρνηση το 2008 στα ασφαλιστικά ταμεία, ανεβάζοντας σε πάνω από τα 10 δισ. ευρώ το συνολικό χρέος του Δημοσίου προς τους ασφαλιστικούς φορείς από οφειλές προηγουμένων ετών.

Κλείνοντας την αγόρευσή του και συνολικά αξιολογώντας το Προσχέδιο Προϋπολογισμού, ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « δεν έχουμε να κάνουμε με σχέδιο και πολιτικές δυναμικής ανάπτυξης, ελαφρύνσεων, παροχών, κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης, αλλά με μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την ανάπτυξη, μια ακόμα πιο άδικη αφαίμαξη της πλειοψηφίας των πολιτών μας, με περιορισμένες προσδοκίες για το όποιο αποτέλεσμα. Γι� αυτό καταψηφίζουμε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2008».