Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/12/2008

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Ομιλία Δημήτρη Κουσελά για τον Προϋπολογισμό.
Προϋπολογισμός Περιορισμένης Ευθύνης, που βαθαίνει την κρίση και υπονομεύει την ανάπτυξη.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Κουσελάς  στη Βουλή.
Προϋπολογισμός που βαθαίνει την κρίση.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Αγόρευση Κουσελά για τον προϋπολογισμό.

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Δ. Κουσελάς«Προϋπολογισμός Περιορισμένης Ευθύνης», που βαθαίνει την κρίση και υπονομεύει την ανάπτυξη.

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2008
Προϋπολογισμός Περιορισμένης Ευθύνης.
Ο Δ. Κουσελάς ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση στη Βουλή.

«Προϋπολογισμός Περιορισμένης Ευθύνης», που βαθαίνει την κρίση και υπονομεύει την ανάπτυξη.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, ειδικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του Προϋπολογισμού για το 2009, στην αγόρευσή του άσκησε συνολικά κριτική στην οικονομική πολιτική και τη δημοσιονομική διαχείριση της Κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Κύριοι της Κυβέρνησης, σας είχαμε προειδοποιήσει μήνες τώρα πως η πολιτική σας θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, γιατί είναι μια πολιτική που αναδιανέμει άδικα το εισόδημα σε βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων, σπρώχνοντας το 1/3 του πληθυσμού στο περιθώριο. Αφήνει ασύδοτη την αγορά, τα καρτέλ και τους κερδοσκόπους να αλωνίζουν και να διαμορφώνουν την ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή στο ένα προς πεντέμισι.

Η πολιτική σας οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά στην υπερχρέωση και στην απόγνωση. Έριξε τους ρυθμούς ανάπτυξης και χρέωσε βαριά τη χώρα. Μείωσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, επέβαλε την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Η Κυβέρνησή σας απεδείχθη ανίκανη να θωρακίσει την οικονομία και το κύρος της χώρας. Ανίκανη να δώσει όραμα, διέξοδο και προοπτική στη νέα γενιά που βλέπει τα όνειρά της να τσαλακώνονται. Ανίκανη να διαφυλάξει την περιουσία, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια του πολίτη!

Αρνείται ακόμη και σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες της, σαν να ήταν μια Κυβέρνηση... «περιορισμένης ευθύνης» ! Αυτή η λογική της περιορισμένης ευθύνης διαπερνά και τον Προϋπολογισμό της, έναν Προϋπολογισμό που βασίζεται σε παραδοχές αβάσιμες, «πειραγμένες», σε παραδοχές-λάστιχο.

Τη στιγμή που διεθνώς προτάσσονται η ανάγκη μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων και η αναβάθμιση του εποπτικού και αναπτυξιακού ρόλου του κράτους, η Κυβέρνηση εμμένει στον αδιέξοδο δρόμο μιας άδικης και στρεβλά κατανεμόμενης φορολογικής αφαίμαξης. Εμμένει στην περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, στην περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών σε βασικούς τομείς και υποδομές, αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας, η ώρα της οποίας για μια ακόμη φορά παραπέμπεται στις Ελληνικές καλένδες...»

Στη συνέχεια της αγόρευσής του ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «Αυτή η Κυβέρνηση, του φουσκωμένου, αναποτελεσματικού και πελατειακού κράτους, η παράταξη που οι κυβερνήσεις της βούλιαξαν το Δημόσιο στα χρέη, για να ασκήσει πολιτική κατά της κρίσης θα αρκεστεί στα ανεπαρκή και ατελέσφορα επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, στα ήδη περικομμένα κοινοτικά κονδύλια και στις εισφορές των κοινοτικών εταίρων. Είναι η μόνη Κυβέρνηση της ευρωζώνης που δεν θέλει και δεν μπορεί, γιατί σπατάλησε τους δημόσιους πόρους και περιέκοψε τις δημόσιες επενδύσεις σε καλύτερες εποχές, να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό κοινωνικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε πως «ο αγροτικός τομέας περνά σήμερα τη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση. Το καλλιεργητικό κόστος βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων συνεχώς ανεβαίνουν. Οι τιμές όμως των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές και αυτές όπως είπα και πριν, δεν τις καρπούται ο καταναλωτής. Η τιμή του ελαιολάδου έπεσε κάτω από τα 2,5 ευρώ όταν ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι τρεις φορές επάνω». Ο κ. Κουσελάς εγκάλεσε την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «Αντί να στηρίξετε το αγροτικό εισόδημα, μειώνετε τις επενδύσεις και τις επιδοτήσεις στην γεωργία, μειώνετε τα κονδύλια και στον ΕΛΓΑ και για τα ΠΣΕΑ. Είναι φανερό ότι έχετε εγκαταλείψει τον αγροτικό τομέα και την περιφέρεια...»

Σε λεπτομερή αναφορά του για τις δαπάνες και τα προβλήματα της Υγείας, ο κ. Κουσελάς τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ίδια η Υγεία είναι στην Εντατική. Υπάρχουν 19.500 ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το χρέος των νοσοκομείων φθάνει τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της κακοδιοίκησης της Κυβέρνησης, ενω το 2003 δεν ξεπερνούσε το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πολίτες, κάθε μέρα που περνάει, εξωθούνται στην ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία...», για να καταλήξει ότι «Η Κυβέρνηση συνειδητά οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη απαξίωση, σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας. Αλλά και το εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας υποβαθμίζεται και αποδιοργανώνεται. Κοινωνικά προγράμματα όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», οι μονάδες απεξάρτησης, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα... »

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι «Εμείς ήδη καταθέσαμε σχέδια νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το επίδομα αλληλεγγύης και το επίδομα θέρμανσης, πολύ καλύτερο από αυτό που πάτε εσείς να δώσετε, για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, για την προστασία των δανειοληπτών. Ήδη δεσμεύτηκε ο Πρόεδρός μας για την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης με 1.000.000.000 ευρώ επιπλέον τον πρώτο χρόνο, για τη διάθεση 2% του ΑΕΠ στην έρευνα, για την αύξηση των δαπανών για την υγεία με 3.000 προσλήψεις κατ’ έτος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεσμευόμαστε για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι σε αυτό.»

Στο κλείσιμο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης «καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης για τη χώρα. Μιας κυβέρνησης με σχέδιο, με βούληση, με κοινωνική αποδοχή. Μιας κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει την κρίση, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και να χαράξει σε νέες βάσεις την ανάπτυξη. »