Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/10/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Νομοσχέδιο στάχτη στα μάτια για την επερχόμενη
φοροκαταιγίδα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Νομοσχέδιο- στάχτη στα μάτια των πολιτών για
την επερχόμενη φοροκαταιγίδα
»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«Νομοσχέδιο -"στάχτη" στα μάτια των πολιτών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«Φοροκαταιγίδα βλέπει ο Δημήτρης Κουσελάς»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Νομοσχέδιο- στάχτη στα μάτια των πολιτών για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα

Στην ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών για την επερχόμενη φοροκαταιγίδα που προδιαγράφεται με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού και με την αθέτηση �πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις- των προεκλογικών δεσμεύσεών της για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στην τοποθέτησή του επί της αρχής για το νομοσχέδιο, ο κ. Κουσελάς είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης στους πολίτες, στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις. Και όταν μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη, μιλάμε για κατανομή των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε φορολογούμενου.

�Όμως, η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Με τους νόμους για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις, που ψήφισε στο προηγούμενο διάστημα, χάρισε 1 δισεκατομμύριο 150 ευρώ ετησίως, αφήνοντας, συν τοις άλλοις, φορολογικά ασύλληπτες τις offshore εταιρείες και τη λαθρεμπορία να οργιάζει, στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και αλλού.

Εάν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι αποτελεσματικά, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μπέζας, τότε γιατί η φοροδιαφυγή αυξάνεται, κάθε χρόνο, κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ;

Με τον Προϋπολογισμό του 2007, η Κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον «χαράτσι» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες, ενώ με τον ίδιο Προϋπολογισμό ελάφρυνε τις επιχειρήσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιπλέον έμμεσοι φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ήταν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι τελικά πληρώνουν φόρους, μας το είπε ο κ. Υπουργός. Είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελάχιστες υγιείς επιχειρήσεις. Ποιοι είναι όμως, αυτοί, που φοροδιαφεύγουν ; Ποιος είναι, δηλαδή, ο αποδέκτης αυτού του νομοσχεδίου ; Αυτό δεν μας το είπε ο κ. Υπουργός, δεν μας είπε σε ποιους απευθύνεται αυτό το νομοσχέδιο και τίνων τη φοροδιαφυγή θέλει να χτυπήσει. »

Στη συνέχεια, ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι η ίδια πλήττει την εμπέδωση φορολογικής εμπιστοσύνης, αφού ετοιμάζεται να επιβάλει αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, μια αύξηση τουλάχιστον 10%, ενώ ο Πρωθυπουργός μέχρι πρόσφατα δήλωνε πως «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση» και τη στιγμή που δεν αποδίδεται ούτε ο εισπραττόμενος ΦΠΑ, που παρακρατείται από τις επιχειρήσεις, ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ ετησίως.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε πως ήδη με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2008, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί 6 δις ευρώ επιπλέον έσοδα, (στην ουσία, 7,6 δις ευρώ), για να κλείσει τις «τρύπες» των εσόδων του 2007, να πληρώσει �μέσα στη χρήση του 2007- το 1,1 δις ευρώ για την αναθεώρηση του Α.Ε.Π. κατά 9,6% και για να καλύψει τον φιλόδοξο στόχο της Κυβέρνησης για αύξηση των φορολογικών βαρών κατά 6 δις ευρώ. Με βάση αυτά, τόνισε, « φαίνεται πως η Κυβέρνηση προετοιμάζει νέα «φόρο -καταιγίδα» , γι� αυτό έρχεται με ένα σχέδιο νόμου καθαρά επικοινωνιακό, με ημίμετρα και διευθετήσεις κυρίως αστυνομικού και καταγγελτικού χαρακτήρα. Προσπαθεί με αυτό να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των πολιτών και των φορολογούμενων, ότι δήθεν θέλει να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή. Εάν πραγματικά είχε την πρόθεση να καταπολεμήσει, να πλήξει την φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να ανοίξει εθνικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, για να προχωρήσει στη θέσπιση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και πάνω απ όλα αξιόπιστου φορολογικού συστήματος ».

Τέλος, ο κ. Κουσελάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι πρώτη αυτή δίνει το κακό παράδειγμα της ασυνέπειας, με τη στάση της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία χρωστάει σήμερα 7 δις ευρώ, καταλήγοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αφού « δεν μπορεί η Κυβέρνηση, με αυτή την πολιτική και με αυτή τη λογική της, να εφαρμόσει τους νόμους για την είσπραξη των φόρων και να εμπεδώσει κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».