Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/10/2007

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2007

«Οι 4 λόγοι της ήττας
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
 Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Εκλέγουμε πρόεδρο και όχι "Μεσσία"
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ασύμβατος ο διχασμός της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ
»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ Ε.Σ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σημαιοφόροι ιδεών, όχι αχθοφόροι προσωπικών επιλογών

Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Νομού Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Πα.Σο.Κ., τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Μετά την οδυνηρή ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου είμαστε όλοι εδώ. Είμαστε εδώ επιφορτισμένοι με μια μεγάλη ευθύνη. Να μετατρέψουμε την κρίση που περνάει το Κίνημά μας σε ένα ενωτικό και ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα.

Αυτή είναι η απαίτηση της λαϊκής μας βάσης. Αυτό είναι το μήνυμα εκατοντάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που προσβλέπουν σε εμάς και περιμένουν να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Φτάνουν πια φαινόμενα και συμπεριφορές που πληγώνουν τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους μας. Φτάνουν οι άγονες, προσωπικές και απολιτικές αντιπαραθέσεις, που πολώνουν τα στελέχη μας και διχάζουν τη βάση μας. Φτάνουν οι λογικές που ομαδοποιούν την παράταξη, βαθαίνουν την κρίση και μας οδηγούν σε συρρίκνωση.

Ο διχασμός της κοινωνικής βάσης του Πα.Σο.Κ. είναι ασύμβατος με την ιστορία και την προοπτική της παράταξης. Όσοι εκούσια ή ακούσια τον προωθούν, δε συμβάλλουν στην αναγκαία ανασύνταξη. Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωσή της.

Πρέπει, επιτέλους, να θυμηθούμε τον αείμνηστο Γεώργιο Γεννηματά όταν τόνιζε με έμφαση: �Σύντροφοι, μην ξεχνάτε, είμαστε σημαιοφόροι ιδεών και όχι αχθοφόροι προσωπικών επιλογών�. Με αυτές τις ιδέες, τα οράματά μας και τους αγώνες μας αλλάξαμε την Ελλάδα. Τόσο στη δεκαετία του �80 όσο και στη δεκαετία του �90, καθώς επίσης και στις αρχές του 2000, η χώρα μας έκανε μεγάλα βήματα μπροστά. Από μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη έγινε μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα με κύρος, ανάπτυξη και αυτοπεποίθηση.

Σήμερα δε δικαιούμαστε ούτε να μεμψιμοιρούμε ούτε να ακυρώνουμε τις δικές μας κατακτήσεις. Κάναμε λάθη, δεν τα κάναμε όλα σωστά. Λαθεμένες πολιτικές επιλογές, αλαζονικές συμπεριφορές, παραλείψεις και καθυστερήσεις, το ξέκομμα του Κινήματος από τις τάξεις και τα στρώματα που εκφράζουμε και εκπροσωπούμε, είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα του 2004.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 έκλεισε, κατά τη γνώμη μου, έναν ιστορικό κύκλο για τη χώρα μας και το Κίνημά μας.

Στη νέα ιστορική περίοδο που ξεκινούσε, το Πα.Σο.Κ. όφειλε να αναλύσει τις εξελίξεις και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να χαράξει μια νέα στρατηγική. Μια στρατηγική που να δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μια στρατηγική που να απαντά στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικές της Ν.Δ. Πολιτικές που αναδιανέμουν το εισόδημα και τον κοινωνικό πλούτο σε βάρος των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων.

Όσα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη δεν κατόρθωσαν να ορθώσουν συγκροτημένο και τολμηρό εναλλακτικό όραμα για την κοινωνική Ευρώπη, την πραγματική σύγκλιση για την ευημερία των πολιτών της, συνθλίβονται μεταξύ της κεντροδεξιάς και της άλλης αριστεράς. Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν:

  • Ήταν σαφής η απουσία καθαρού ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος. Επιλογές όπως του Μάνου και του Ανδριανόπουλου δημιούργησαν σύγχυση και προβληματισμό.

  • Ήταν ορατή η αδυναμία μας να κάνουμε τις πολιτικές μας διακριτές από τις αντίστοιχες της Ν.Δ. Δεν αναμορφώσαμε τον πολιτικό μας λόγο και δεν αναδείξαμε με τόλμη και σαφήνεια τις διαφορές των θέσεων μας. Επόμενο ήταν ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών να γίνει ευάλωτο στις ισοπεδωτικές λογικές εξομοίωσης του Πα.Σο.Κ. με τη δεξιά και απαξίωσης των αρχών και αξιών του στα πλαίσια του «όλοι ίδιοι είναι» που ισχυριζόταν η παραδοσιακή αριστερά.

  • Ο πρόεδρος του Πα.Σο.Κ., όπως ο ίδιος τόνισε, ενώ ξεκίνησε να φέρει στο προσκήνιο νέα στελέχη και να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία του Κινήματος, στην πορεία αναγκάστηκε να συμβιβαστεί στο όνομα μιας επίπλαστης ενότητας και των ισορροπιών της αδράνειας και της ακινησίας. Έτσι το Πα.Σο.Κ. έχανε όλο και περισσότερο την απήχησή του στο λαό ως κίνημα αλλαγής και ως δυναμική προόδου. Άρχιζε να ταυτίζεται στη συνείδηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων με ένα μηχανισμό διαχείρισης της εξουσίας απομακρυσμένο από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά εκπροσωπούσε.

  • Η οργάνωση του Πα.Σο.Κ. αφυδατωμένη ιδεολογικά και πολιτικά, χρόνια τώρα, απεδείχθη αδύναμη να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και ως εκλογικός μηχανισμός. Πολύ περισσότερο να συνδεθεί με τα κινήματα, τους φορείς και τη νεολαία. Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που τα κινήματα διαμορφώθηκαν από τα κάτω όπως το κίνημα για την παιδεία και το άρθρο 16, εμείς όχι μόνο δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε προοπτική, αλλά απογοητεύσαμε τα στελέχη και τους νέους μας που πρωτοστάτησαν. Επόμενο ήταν ότι ο πατριωτισμός και η αυτοθυσία όσων στελεχών και φίλων ρίχτηκαν στη μάχη, εκ των πραγμάτων, δε θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση.

Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, από όσα είπα μέχρι τώρα συνάγεται ότι θα είμαστε ευτυχείς εάν το πρόβλημά μας σήμερα ήταν να διαλέξουμε έναν από τους τρεις εκλεκτούς υποψηφίους. Φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σύνθετο. Το πρώτο όμως που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η ενότητα του Κινήματος, όχι μια επίπλαστη ενότητα. Μια συνειδητή πολιτική ενότητα, όπως θα έλεγε ο ιδρυτής μας, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, που πρέπει κατ� αρχήν να βασίζεται στο σεβασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων της βάσης από τώρα μέχρι και το συνέδριό μας. Μέσα από τη συνδιάσκεψη και το συνέδριό μας πρέπει να καταλήξουμε:

  1. Στη διαμόρφωση καθαρών πολιτικών που να δίνουν λύσεις με σαφές κοινωνικό και πολιτικό στίγμα που δεν μπορεί να είναι άλλο από εκείνο της κεντροαριστεράς.

  2. Στο χτίσιμο από την αρχή μιας αναγεννημένης οργάνωσης αρχών, κύτταρο παραγωγής και διάδοσης της πολιτικής μας. Μιας οργάνωσης συμμετοχικής, πολιτικοποιημένης και με άμεση σύνδεση με τα κινήματα και τους φορείς της κοινωνίας.

  3. Να δεσμευτούμε για την προσήλωσή μας στην ιδρυτική ταυτότητα του Πα.Σο.Κ., ως κοινωνικού δημιουργικού και πατριωτικού κινήματος λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, δε δίνουμε λευκή επιταγή για την επόμενη ημέρα. Εκλέγουμε πρόεδρο, δεν επιλέγουμε Μεσσία ούτε απόλυτο «άρχοντα». Πρόεδρο που θα υλοποιεί και θα σέβεται τις αποφάσεις της βάσης. Η επόμενη ημέρα πρέπει να σηματοδοτήσει μια καινούρια αρχή από ένα αναγεννημένο, ενωμένο και δυνατό Πα.Σο.Κ. Ένα Πα.Σο.Κ. έτοιμο να ανταποκριθεί στα αιτήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για αναδιανομή του πλούτου, καινοτομίες, ρίξεις και δημοκρατικές ανατροπές για αλλαγές με γνώμονα το κοινωνικό όφελος.

Οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα η περιφέρεια δεν αντέχουν άλλο τις ασκούμενες συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες επιλογές. Είναι στο χέρι μας να ανασυνταχθούμε, να βάλουμε φραγμό στην απερχόμενη λαίλαπα και να νικήσουμε. Το οφείλουμε στη χώρα μας, στον τόπο μας και στη νέα γενιά».