Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/9/2007

Εφημερίδα  ΣΗΜΑΙΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

"Σ αυτές τις εκλογές επιλέγουμε Κυβέρνηση ικανή να πάει τον τόπο μπροστά"

1. Τι θεωρείτε ότι άλλαξε και από την σκληρή λιτότητα που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης, ακούσαμε στο ντιμπέιτ τον αρχηγό του κόμματος του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι τι το θέμα δεν είναι τα χρήματα ώστε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του;

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η μέση ετήσια πραγματική αύξηση των μισθών μειώθηκε από 3,6% την περίοδο 2000-2003, σε 2,5% την τριετία 2003-2006. Με πρόσχημα την Απογραφή και την επιτήρηση, στις οποίες συνειδητά η Ν.Δ. έσυρε τη χώρα, οι αυξήσεις που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ανεπαρκείς και συστηματικά κάτω από τον πληθωρισμό, αφού δεν κάλυπταν το σύνολο των αποδοχών, πολύ δε λιγότερο τις ανάγκες τους.

Ακόμα κι αυτές οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, υπονομεύθηκαν από τις πρωτοφανείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την περικοπή κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα θέρμανσης, από την ακρίβεια που ροκάνισε την τσέπη του πολίτη.

Συνεπώς, αν θέλετε υπόδειγμα «σκληρής και επιλεκτικής λιτότητας», δεν έχετε παρά να δείτε τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή. Είναι απόλυτα συνεπείς στο� δόγμα της λιτότητας, όταν αφορά την προστασία του δασικού μας πλούτου, της ζωής και των περιουσιών μας, όταν αφορά τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σε αντίθεση με τη γενναιοδωρία τους απέναντι στους μεγάλους και τους ισχυρούς. Γι� αυτούς, «ο κρατικός κορβανάς» έχει. �Όπως έχει για την απροκάλυπτη άγρα ψήφων στα καμένα, ή για την τέρψη και το βόλεμα των «γαλάζιων ημετέρων» !

Οι δικές μας εξαγγελίες, είναι απόλυτα κοστολογημένες, μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και σηματοδοτούν ευρεία αναδιανομή εισοδήματος και μερισμάτων ανάπτυξης υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων. Το δικό μας Πρόγραμμα είναι γνωστό εδώ και μήνες. Δεν το «χάσαμε» ούτε το «ξαναζεστάναμε» μέσα στον πανικό μιας προεκλογικής πλειοδοσίας, όπως η Κυβέρνηση, κρατώντας κρυφούς λογαριασμούς για «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο» των εκλογών!

2. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει τις εκλογές, θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει, θα είναι Κυβέρνηση των 2,5 ετών, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα ψηφίσετε τον σημερινό Πρόεδρο αν αυτό προταθεί από την Ν.Δ. μια και αυτός προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ χάνοντας την δυνατότητα να διεκδικήσετε την εκλογική νίκη μετά από 2,5 χρόνια;

Δεν συνηθίζω να απαντώ σε εξωπραγματικά σενάρια. Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντήθηκε σαφώς από τον Πρόεδρό μας, ο οποίος τόνισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και χαίρει της εμπιστοσύνης και της υποστήριξής μας. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα βγει από τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη θα είναι Κυβέρνηση ανασυγκρότησης και επιστροφής στην δημοκρατική ομαλότητα, στην προκοπή για τον τόπο μας, με σχέδιο, με τομές και με μακρόπνοο ορίζοντα.

3. Στην περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, θεωρείτε ότι θα συνεργαστείτε με άλλα κόμματα; Ακούσαμε την άποψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος είπε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα πάει σε νέες Εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και θα έχει αυτοδυναμία, γιατί ο λαός γνωρίζει πως σ� αυτές τις εκλογές δεν καταθέτουμε, απλά, ψήφο άρνησης και διαμαρτυρίας, ούτε μετράμε «κουκιά» τυφλής ακυβερνησίας, για να δώσουμε συγχωροχάρτι στη Δεξιά και να τη στηρίξουμε από την πίσω πόρτα.

Σ� αυτές τις εκλογές επιλέγουμε Κυβέρνηση ικανή να πάει τον τόπο μπροστά.

Το δίλημμα δεν είναι «Καραμανλής ή χάος» (!) διότι, όπως αποδείχθηκε, η Κυβέρνησή του ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα σε τροχιά αποδιοργάνωσης και απαξίωσης, ταυτιζόμενη με το χάος, που όψιμα και υποκριτικά τώρα ξορκίζει.

Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ και Πρόοδος ή Ν.Δ. και συνέχεια της οπισθοδρόμησης για τη χώρα και της χειροτέρευσης για την καθημερινότητα του πολίτη.

�Οσο για τη συνεργασία με τα κόμματα της άλλης Αριστεράς, ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, για την οποία είμαι βέβαιος, πιστεύω πως υπάρχει σημαντικό πεδίο για συνεργασία και μετεκλογικές συγκλίσεις με τα κόμματα της άλλης Αριστεράς και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Tις τελευταίες μέρες, τα τελευταία 24ωρα, κυκλοφορούν εντόνως φήμες ότι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη, ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία. Τι απαντάτε;

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα», που λέει και ο λαός μας! Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε από την Κυβέρνηση που φεύγει και τα ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια της, εγχώρια και διεθνή, μέσα στον πανικό της για την επικείμενη ήττα;

Την Κυριακή θα έχουμε τη «Μητέρα όλων των δημοσκοπήσεων», την πιο αυθεντική έκφραση της βούλησης του λαού μας, την ψήφο του στην κάλπη.

Την ψήφο ευθύνης, ανατροπής και προοπτικής, που θα δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, τις τύχες και τη διακυβέρνηση του τόπου στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη και στον Γιώργο Παπανδρέου!

5. Ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν άμεσα μετά τις εκλογές, αν είστε Κυβέρνηση, ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του κόμματος σας και της σημερινής Κυβέρνησης;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει, από την πρώτη κιόλας μέρα, το ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο αυτό σηματοδοτεί ένα κράτος που σχεδιάζει, ιεραρχεί προτεραιότητες, σκέφτεται οραματικά και δρα αποτελεσματικά προς όφελος του πολίτη και της χώρας. �Ένα κράτος εθνικής αφύπνισης, εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, ασφάλειας και αισιοδοξίας. �Όχι κράτος -κομματικό λάφυρο για τους αρεστούς, αλλά κράτος που κινητοποιεί τους άριστους, στην υπηρεσία του πολίτη.

�Εχουμε έτοιμο το σχέδιο διακυβέρνησης, τα 16 υπουργεία και τις 4 μεγάλες ενότητες της πολιτικής μας παρέμβασης, με ιεραρχημένους στόχους για δημιουργικό έργο. Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει τακτικά και συντονισμένα και στην περιφέρεια, με Πρωθυπουργό παρόντα και συνεπή στις υποχρεώσεις του, όχι απόντα στα δύσκολα και «μπαλκονάτο» για προεκλογική �και μόνο- χρήση! Από τις 17 του Σεπτέμβρη είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να πάμε μπροστά την Ελλάδα, με τις εγγυήσεις και τις αλλαγές που πραγματικά έχει ανάγκη ο πολίτης και ο τόπος μας.

Με τη δουλειά μας ο πολίτης θα δει ένα καλύτερο κράτος, άμεση βελτίωση στην καθημερινότητά του, στην κοινωνική προστασία, στην απασχόληση και στις προοπτικές του.

Ειδικά για την ύπαιθρο και την περιφέρεια, πρώτη προτεραιότητά μας είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές και επιχειρήσεις, καθώς και το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, που γυρίζουν σελίδα στο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας και στις κακοδαιμονίες του.

6. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας και ποια η γνώμη σας για την κατάσταση των εργαζομένων της ΔΕΠΑΚ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί;

�Εδωσα μάχες στη Βουλή κατά της μηχανιστικής και ανερμάτιστης εφαρμογής της «βάσης του 10», που οδηγεί το ΤΕΙ στο μαρασμό και αφήνει απέξω χιλιάδες νέους, βορά στους εμπόρους της γνώσης.

Το ΤΕΙ Καλαμάτας είναι πνεύμονας Γνώσης, Παιδείας, διακίνησης ιδεών και ανάπτυξης για τον Νομό μας. Του αξίζει καλύτερη τύχη -και θα την έχει!

Στηρίζω και θα στηρίξω τις προτάσεις του για νέα και ελκυστικά τμήματα, που να διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή του Νομού μας στην κοινωνία της Ποιότητας και της Γνώσης και να εγγυώνται την πρόοδο και τη συνεχή αναβάθμιση του ΤΕΙ.

�Οσο για το θέμα της ΔΕΠΑΚ, σε πρόσφατη δήλωσή μου αναφέρθηκα στην -για πολλοστή φορά- αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Υπουργού Πολιτισμού, που αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και τον Πολιτισμό μας, δείχνοντας ξεκάθαρα με τι είδους Κυβέρνηση έχουμε να κάνουμε. �Οταν αυτή η Κυβέρνηση δεν τιμά ούτε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα σεβαστεί μετεκλογικά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της απέναντι στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, απέναντι στον Μεσσηνιακό λαό;