Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/9/2007

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελά

"Με πρόγραμμα και όραμα για τη Μεσσηνία που μας αξίζει"

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο υποψήφιος βουλευτής του Πα.Σο.Κ. στη Μεσσηνία Δημήτρης Κουσελάς σε συνέντευξή του στο �Θάρρος�, σημειώνοντας- μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που διαπρέπει στις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των πλουσίων και στις μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

-Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής;

Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται «εφ� όλης της ύλης» η πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευαισθησίας για το περιβάλλον, της ανθρωπιάς και της προόδου, η πολιτική του ανανεωμένου Πα.Σο.Κ. του Γιώργου Παπανδρέου, με την πολιτική του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του.

Μιας κυβέρνησης που διαπρέπει κυρίως στην αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των ασθενέστερων, στον «επικοινωνιακό θόρυβο», στις μεγάλες κουβέντες, σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Την ώρα, όμως, των έμπρακτων αποδείξεων, των επιλογών και των ευθυνών, αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκής και επικίνδυνα ψευδόμενη.

Στις 16 του Σεπτέμβρη επιλέγουμε την κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει, για να πάει, επιτέλους, μπροστά.

Αξίζουμε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από επικοινωνιακά τρικ και ψεύτικες υποσχέσεις. Μια κυβέρνηση με σχέδιο και υπεύθυνες πολιτικές για την καθημερινότητα, το περιβάλλον, την προκοπή των παιδιών μας. Γι� αυτό ο λαός μας θα εμπιστευθεί το Πα.Σο.Κ. και τον Γιώργο Παπανδρέου.

-Γιατί πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει καλύτερα το Πα.Σο.Κ. από τη Ν.Δ., σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές;

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., δε «χάσαμε» το πρόγραμμά μας, ούτε το κρύβουμε για μετά την� «απομάκρυνση από το Ταμείο των εκλογών», όπως κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα. Ξέρουμε πως οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος, βιώσιμος και εφικτός -και αυτόν προτείνουμε.

Με τη δύναμη του έργου και της προσφοράς μας, με την εμπειρία και τα διδάγματα από τα λάθη μας, με το ανανεωμένο δυναμικό και τις προτάσεις μας για τη ριζική αλλαγή του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης και για την ανασυγκρότηση του τόπου μας, δίνουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση που φεύγει χαμήλωσε επικίνδυνα τον πήχυ των ελπίδων και των προσδοκιών του λαού μας.

Εμείς τον βάζουμε ψηλά, γιατί η χώρα μας και η Μεσσηνία αξίζουν -και μπορούν- πολύ περισσότερα!

-Πώς και πού άλλαξε το Πα.Σο.Κ. μετά το 2004;

Η ανανέωσή μας ξεκίνησε από την προηγούμενη Βουλή. Στις εκλογές του 2004 �που και εγώ εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής- η κοινοβουλευτική μας ομάδα ανανεώθηκε κατά 30%.

Η αλλαγή προσώπων και η ηλικιακή ανανέωση δεν είναι, ωστόσο, πανάκεια. Το κύριο είναι η ανανέωση στις προτάσεις και στις ιδέες μας. Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας, δίχως να μηδενίζουμε την προσφορά μας στη Δημοκρατία και τον τόπο. Ακούσαμε το λαό, τα προβλήματα και τις πικρίες του.

Σήμερα ανανεώνουμε το συμβόλαιό μας μαζί του, με υπεύθυνες θέσεις και τομές στα θέματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, της αναδιανομής του εισοδήματος, της απασχόλησης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της νέας προοπτικής για την ύπαιθρο.

Συνθέτουμε την πείρα με την ανανέωση, τις αξίες και τις παραδόσεις μας με συνεχείς καινοτομίες και ανατροπές κατεστημένων αντιλήψεων και φθαρμένων πολιτικών πρακτικών.

Αυτή είναι η δύναμη, η δυναμική και η φρεσκάδα του σημερινού Πα.Σο.Κ.

-Ο κόσμος το κατάλαβε;

Ο καλόπιστος πολίτης, ακόμα κι αυτός που θέλησε να τιμωρήσει το Πα.Σο.Κ. δίνοντας «μια ευκαιρία» στη Ν.Δ. του κ. Καραμανλή, τώρα το βλέπει: ακόμα και τα χειρότερα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων του Πα.Σο.Κ. δε συγκρίνονται με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. όπως τη ζήσαμε τα τελευταία 3μισι χρόνια και, ακόμα πιο τραγικά, το τελευταίο διάστημα.

Βλέπει, επίσης, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, με αξιόλογα στελέχη και σε συνεχή διάλογο με τους πολίτες, γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω τον «κακό εαυτό» του Πα.Σο.Κ. και χαράζει νέα προοπτική για το λαό και τον τόπο. Χωρίς αλαζονεία, δίχως εγωκεντρικά πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά κόλπα, με πολλή και συστηματική δουλειά, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Έχοντας, λοιπόν, απτό και σαφές μέτρο σύγκρισης, οι συμπολίτες μας είναι σε θέση να κρίνουν ποια κυβέρνηση τους αξίζει.

- Μπαίνει το Πα.Σο.Κ. στο ίδιο τσουβάλι με τη Ν.Δ., όπως ισχυρίζεται, κυρίως, το ΚΚΕ;

Σε καμιά περίπτωση. Οι διαφορές μας με τη Δεξιά έχουν καταγραφεί στην ιστορία και τις αξίες μας, στους αγώνες και την προσφορά μας στον τόπο, στις κρίσιμες επιλογές μας και, σήμερα, σε όλα τα επίπεδα των προγραμματικών μας προτάσεων.

Τέτοιες αβάσιμες και ισοπεδωτικές λογικές είναι το καλύτερο δώρο για την κυβέρνηση που φεύγει και για τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου: αφ� ενός, δίνουν συγχωροχάρτι στις πιο αυταρχικές και αντικοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή, σιγοντάροντας την προσφιλή της πρακτική του συμψηφισμού και της αντιπολίτευσης στην� αντιπολίτευση, αφ� ετέρου, καλλιεργούν λογικές γενικευμένης πολιτικής απαξίωσης και παραίτησης, που καθηλώνουν και εγκλωβίζουν τους πολίτες και την κοινωνία. Η ιστορία δείχνει πόσο έβλαψαν το λαό και τη χώρα τέτοια «τσουβαλιάσματα».

-Υπάρχει χώρος για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη συνεννόηση, τη συνεργασία και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Ως πρόεδρος της ΟΤΟΕ, εργάστηκα για τέτοιες συνεργασίες στο συνδικαλιστικό χώρο. Γνωρίζω τις δυσκολίες τους, τις λεπτές ισορροπίες αλληλοσεβασμού και αυτονομίας και, κυρίως, τη χρησιμότητά τους για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες.

Ως βουλευτής, σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωσα συγκλίσεις στην επιχειρηματολογία και στις προτάσεις του Πα.Σο.Κ. και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα πανωτόκια και την προστασία του καταναλωτή, καθώς και σε πολλά ζητήματα εργασιακών σχέσεων, προστασίας του περιβάλλοντος, καταπολέμησης της ανεργίας και της ακρίβειας, αναδιανομής του εισοδήματος και κοινωνικής πολιτικής.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, αυτοδυναμίας του Πα.Σο.Κ., για την οποία είμαι βέβαιος, αισιοδοξώ πως υπάρχει σημαντικό πεδίο για συνεργασία και μετεκλογικές συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ.

-Θα έχει καλύτερο αύριο η Μεσσηνία με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου;

Είμαι σίγουρος - και στρατεύομαι προσωπικά γι� αυτό!

Το Πρόγραμμα και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει το Πα.Σο.Κ. είναι απολύτως συμβατά με τις ανάγκες και τις πραγματικές προτεραιότητες του νομού μας, με τις προτάσεις που έχω καταθέσει για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, τη στήριξη των παραγωγών, την προστασία του περιβάλλοντος, τις κοινωνικές υποδομές κ.λπ.

Γιατί σήμερα η Μεσσηνία χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης με ήπιες μορφές τουρισμού, με σύγχρονες, φιλικές στο περιβάλλον και συνδυασμένες υποδομές μεταφορών, αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές υποδομές, καινοτόμες και ποιοτικές αγροτικές δραστηριότητες, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό μας. Χρειάζεται διάχυση της ανάπτυξης, επενδύσεις με σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις, που να στηρίζουν την ύπαιθρο και την εγχώρια απασχόληση, να αναδεικνύουν και να προωθούν τα προϊόντα, τις ομορφιές, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το περιβάλλον μας.

-Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να προτιμήσουν τον Δημήτρη Κουσελά;

Γιατί γνωρίζουν τη διαδρομή μου, την καταγωγή μου, τους κοινωνικούς μου αγώνες. Γνωρίζουν πως τους εκπροσώπησα στη διάρκεια της πρώτης κοινοβουλευτικής μου θητείας, λογοδοτώντας για τις θέσεις, τις προτάσεις και την καθημερινή μου δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή. Με την ιστοσελίδα μου στο Διαδίκτυο, με τακτική παρουσία στα ΜΜΕ, συναντήσεις και συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας.

Γνωρίζουν πως ο τόπος μας χρειάζεται καθημερινό παρών στα μεγάλα και στα μικρά του προσκλητήρια, συνεχή προσφορά και διεκδίκηση με συγκροτημένες προτάσεις. Όχι θεωρίες και μεγάλα λόγια, όχι περαστικούς αστέρες, ούτε «κατόπιν ενεργειών μου» της δεκαετίας του �50 .

Γιατί, τέλος, γνωρίζουν πως θα τιμήσω την ψήφο τους, συνεχίζοντας να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για τον τόπο μας. Για τη Μεσσηνία που μας αξίζει.